محمدرضا سمرقندی؛ رامین خوشنیت؛ علیرضا رحمانی؛ قدرتاله روشنایی؛ علی پورمحمدی؛ کیوان ساعدپناه
چکیده
زمینه و هدف: استفاده از وسایل الکتریکی در محیط زندگی و حتی محل کار، امروزه جزء تفکیکناپذیر زندگی است. بررسی تأثیر میدانهای مغناطیسی ناشی از این وسایل بر میکروارگانیسمها مدتهاست که توجه دانشمندان سراسر جهان را به خود معطوف داشته است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر میدان مغناطیسی بر میکروبهای موجود در آب انجام شد. روش کار: ...
بیشتر
زمینه و هدف: استفاده از وسایل الکتریکی در محیط زندگی و حتی محل کار، امروزه جزء تفکیکناپذیر زندگی است. بررسی تأثیر میدانهای مغناطیسی ناشی از این وسایل بر میکروارگانیسمها مدتهاست که توجه دانشمندان سراسر جهان را به خود معطوف داشته است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر میدان مغناطیسی بر میکروبهای موجود در آب انجام شد. روش کار: در این مطالعه تجربی که در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد، با استفاده از دو سلونوئیددارای 250 دور سیم پیچ استاندارد که به یک منبع تغذیه برق متصل شده بود، میدان مغناطیسی مورد نظر (در شدتهای 100، 200 و 300 میلی تسلا) ایجاد شد. تأثیر میدان مغناطیسی تولید شده در شرایط آزمایشگاهی بر دمای آب، pH، کدورت، کل کلیفرمها، کلیفرمهای گرماپای و شمارش بشقابی باکتریهای هتروتروف نمونههای آب قرار داده شده در این میدانها و همچنین تأثیر گذشت زمان (10، 20، 30، 40 و50 دقیقه) بر نمونههای شاهد و مورد، بررسی شد. یافته ها: در این مطالعه اعمال میدانهای مغناطیسی بر نمونهها به طور معنیداری باعث رشد کل کلیفرمها، کلیفرمهای گرماپای و شمارش بشقابی باکتریهای هتروتروف نسبت به نمونههای شاهد شد و این تأثیر در شدت 100 میلیتسلا در اکثر نمونهها بالاتر بود. همچنین افزایش جزئی در دما، pH و کدورت نمونههای تحت تأثیر میدان مغناطیسی ایجاد شد. نتیجه گیری: میدانهای مغناطیسی باعث افزایش کل کلیفرمها، کلیفرمهای گرماپای و شمارش بشقابی باکتریهای هتروتروف نمونههای آب میشود. همچنین نتایج مطالعه حاضر تأثیر میدانهای مذکور بر دما، pH و کدورت آب را تأیید نمی نماید و باعث افزایش جزئی گردید.
مهدی سالاری؛ شاهرخ نظم آرا؛ کاظم ندافی؛ محمد هادی دهقانی
چکیده
زمینه و هدف: فرمالدئید یکی از آلدئیدهای مهم در هوای آزاد بهشمار میرود که از وسایل نقلیه و فرآیندهای فتوشیمیایی منشأ میگیرد. بهدلیل اهمیت این آلاینده از نظر بهداشتی، مطالعه حاضر با هدف بررسی سطوح و تغییرات روزانه و مقعطی این آلاینده در منطقه پرترافیک میدان انقلاب واقع در شهر تهران و تأثیر پارامترهای هواشناسی بر تغییرات غلظت ...
بیشتر
زمینه و هدف: فرمالدئید یکی از آلدئیدهای مهم در هوای آزاد بهشمار میرود که از وسایل نقلیه و فرآیندهای فتوشیمیایی منشأ میگیرد. بهدلیل اهمیت این آلاینده از نظر بهداشتی، مطالعه حاضر با هدف بررسی سطوح و تغییرات روزانه و مقعطی این آلاینده در منطقه پرترافیک میدان انقلاب واقع در شهر تهران و تأثیر پارامترهای هواشناسی بر تغییرات غلظت این آلاینده انجام شد. روشکار: این مطالعه توصیفی- مقطعی در ماههای دی و بهمن سال 1393 ( دوره 1) و ماههای اردیبهشت و خرداد سال 1394 (دوره 2) در منطقه میدان انقلاب واقع در منطقه 6 شهر تهران انجام گرفت. برای سنجش غلظت فرمالدئید از روش کورموتروپیک اسید استفاده شد و نمونهها توسط دستگاه اسپکتروفتومتریPerkinElmer LAMBDA مدل 25 UV/Vis در طیف موجی nm580 تعیین غلظت شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS(آزمون های T-testو کورولیشن) و Excel (رسم نمودار) انجام گردید. یافتهها: غلظت فرمالدئید در روزهای جمعه در مقایسه با سایر روزهای هفته اختلاف معناداری داشت (0/05>p، آزمون تی مستقل). میانگین غلظت فرمالدئید در دوره 2 از نمونهبرداری به میزان ppb6/5 بیشتر از دوره 1 بود (0/05>p، آزمون تی جفت شده). پارامترهای دما و رطوبت با ضریب کورولیشنهای 0/457 و 0/338 دارای ارتباط معنادار و پارامتر فشار با ضریب کورولیشن 1/0 بدون ارتباط با تغییرات غلظت فرمالدئید بودند. همچنین غلظت فرمالدئید در شرایط اینورژن افزایش یافت. نتیجهگیری: غلظت فرمالدئید در روزهای جمعه نسبت به سایر روزهای هفته دارای مقادیر کمتری میباشد که میتواند بهدلیل کاهش حجم ترافیک در روزهای جمعه باشد. همچنین افزایش غلظت فرمالدئید در دوره 2 ( ماه های اردیبهشت و خرداد) نسبت به دوره 1 (ماه های دی و بهمن) از نمونهبرداری به دلیل تشدید فرآیندهای شیمیایی در ماههای گرم سال میباشد. همچنین تأثیر دما، رطوبت و شرایط وارونگی دما بر افزایش غلظت فرمالدئید، اهمیت شرایط هواشناسی بر تغییرات غلظت فرمالدئید را نشان میدهد.
بتول حیدری؛ محمدهادی مهدینژاد؛ علیاصغر نجفپور؛ علی ظفرزاده؛ حجت الله الهی
چکیده
زمینهوهدف: تصمیمگیری در مسائل مهندسی محیط زیست بهخاطر وجود عوامل فنی، زیست - محیطی، اجتماعی و اقتصادی بسیار کار پیچیدهای است و پیدا کردن مهمترین عوامل تأثیرگذار، یکی از دغدغههای پژوهشگران بوده است. استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، بهطور گستردهای به منظور انتخاب مهمترین متغیرها در بهینهسازی روشهای مختلف ...
بیشتر
زمینهوهدف: تصمیمگیری در مسائل مهندسی محیط زیست بهخاطر وجود عوامل فنی، زیست - محیطی، اجتماعی و اقتصادی بسیار کار پیچیدهای است و پیدا کردن مهمترین عوامل تأثیرگذار، یکی از دغدغههای پژوهشگران بوده است. استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، بهطور گستردهای به منظور انتخاب مهمترین متغیرها در بهینهسازی روشهای مختلف تصفیه فاضلاب رو به افزایش است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی متغیرهای تأثیرگذار با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی و انتخاب بهترین روش تصفیه فاضلاب (روستای سلیمانی) انجام شد. روشکار: این مطالعه توصیفی - تحلیلی با رویکرد کاربردی در سال 1394 در روستای سلیمانی از توابع شهرستان فیروزه در استان خراسان رضوی با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی برای تعیین گزینه برتر انجام شد. این روش با استفاده از نرمافزار Expert Choice مورد ارزیابی قرار گرفت. در این راستا پس از در نظر گرفتن عوامل مؤثر و متأثر، 3 معیار و 15 زیرمعیار انتخاب و سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، فرآیندهای تصفیه فاضلاب شامل لجن فعال، دیسکهای بیولوژیکی چرخان، هوادهی با بستر گسترده و وتلند زیرسطحی اولویتبندی شد. یافتهها: نتایج وزندهی در روشهای وتلند، دیسکهای بیولوژیکی چرخان، هوادهی با بستر گسترده و لجن فعال بهترتیب 0/36، 0/28، 0/2 و 0/15 بهدست آمد. نتیجهگیری: در حال حاضر برای مناطق روستایی معیارها و محدودیتهای اقتصادی، بیشترین تأثیر را بر روی تصمیمگیری نهایی دارند. از میان گزینههای مورد بررسی، روش وتلند زیرسطحی مناسبترین روش تصفیه فاضلاب برای منطقه میباشد.
علی اصغر نوائی فیض ابادی؛ حسین علیدادی؛ علی اصغر نجف پور؛ محمود دنکوب؛ محسن یزدانی؛ معصومه ساقی؛ محمد ناصر شفیعی
چکیده
زمینه و هدف: ارزیابی اثرات زیست محیطی، دیدگاهی اجرایی در جهت توسعه پایدار است. مواد زاید جامد موجب آلودگی محیط زیست شده و مدیریت، کنترل صحیح و بهداشتی آن، نقش مهمی در ارتقاء بهداشت و سلامت جامعه دارد. به منظور جلوگیری از این مخاطرات، احداث کارخانههای کمپوست نیز باید با ارزیابی اثرات زیست محیطی همراه باشد. از این نظر، انتخاب مکان مناسب ...
بیشتر
زمینه و هدف: ارزیابی اثرات زیست محیطی، دیدگاهی اجرایی در جهت توسعه پایدار است. مواد زاید جامد موجب آلودگی محیط زیست شده و مدیریت، کنترل صحیح و بهداشتی آن، نقش مهمی در ارتقاء بهداشت و سلامت جامعه دارد. به منظور جلوگیری از این مخاطرات، احداث کارخانههای کمپوست نیز باید با ارزیابی اثرات زیست محیطی همراه باشد. از این نظر، انتخاب مکان مناسب ، یکی از وظایف مهم در برنامه مدیریت مواد زاید در جوامع در حال توسعه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین روشهای ارزیابی اثرات زیست محیطی صورت گرفت. روشکار: در این مطالعه مروری با استفاده از کلید واژههای compost plants، environmental impact assessment، iran، مقالات مرتبط در پایگاههای اطلاعاتی google schoolar، iranmedex، SID، Magiran سیویلیکا جستجو و مورد مطالعه قرار گرفتند. یافتهها: بر اساس روش این مطالعه ،مقالات در بازه زمانی 1374 الی 1395مورد بررسی قرار گرفتند که ازتعداد 54 مقاله یافت شده ،40مقاله مرتبط با موضوع بود. روشهای مورد بررسی ارزیابی اثرات زیست محیطی مقالات ، روش ارزیابی ادکینز و بروک، روش ارزیابی ماتریس لئوپولد، روش ماتریس ریاضی، روش ماتریس اثرات سریع، ماتریس اثرات متقابل، چک لیست سنجشی و ماتریس نوع سوم بوده است. نتیجهگیری: در اکثر مطالعات مورد بررسی، از ماتریس لئوپولد برای ارزیابی اثرات زیست محیطی احداث کارخانه استفاده شده بود. روش ماتریس لئوپولد به دلیل دقت بالا، بررسی در دو فاز ساختمانی و بهرهبرداری، تعیین محل مناسب و در انتها امتیازدهی محل انتخابی برای احداث کارخانه کمپوست بیشتر مورد توجه افراد پژوهشگر و متخصص قرار گرفته است.
رقیه رضایی مالیدره؛ محمد شکر زاده؛ بیتا خاصی؛ سمانه روحی؛ فاطمه زابلی
چکیده
زمینه وهدف: پختوپز و همچنین شستشو باعث کاهش میزان فلزات سنگین در برنج میشود. بنابراین شناسایی بهترین روش پختوشستشو جهت کاهش فلزات سنگین ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی میزان باقیمانده فلزات کادمیوم و سرب در برنج طارم در شهر قائمشهر بعد از فرآیندهای شستشو و پخت می باشد. روشکار:این مطالعه توصیفی- مقطعی درسال 1394 درشهرقائمشهراستان ...
بیشتر
زمینه وهدف: پختوپز و همچنین شستشو باعث کاهش میزان فلزات سنگین در برنج میشود. بنابراین شناسایی بهترین روش پختوشستشو جهت کاهش فلزات سنگین ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی میزان باقیمانده فلزات کادمیوم و سرب در برنج طارم در شهر قائمشهر بعد از فرآیندهای شستشو و پخت می باشد. روشکار:این مطالعه توصیفی- مقطعی درسال 1394 درشهرقائمشهراستان مازندران انجام شد. شهر قائمشهر به پنج منطقه تقسیم و از هر منطقه سه نمونه برنج بهطور تصادفی جمعآوری شد. غلظت فلزات سرب و کادمیوم در 75 نمونه برنج خام، شسته شده بهوسیله آب، پخته شده، آبکش شده و کته مورد ارزیابی قرارگرفت.جهت اندازهگیری میزان دو فلز سنگین کادمیوم وسرب دربرنج و مقایسه سطح زیر منحنی استاندارد بانمونههای موردآزمایش، ازاستانداردهای ساخته شده استفاده شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماریSPSS(نسخه 18) و آزمونهایt-test Student، Analysis of Variance (ANOVA) و آزمون تعقیبی Duncanانجام شد (05/0>p). یافتهها:بر اساس آزمون t-test Student، میزان غلظت سرب و کادمیوم در برنج از حد استاندارد جهانی و ایران بالاتر بود. کمترین میزان کادمیوم در روش آبکشی (0/80±0/19) و کمترین میزان سرب درروش شستشوبا آب (0/3±0/87) بود. بر اساس آزمون ANOVAبین غلظت کادمیوم و سرب درنمونههای برنج در مناطق مختلف اختلاف معنیداری وجود داشت (0/50>p).براساس آزمون Duncan نیزمیانگینهای مقادیر کادمیوم و سرب در نمونه خام با تمامی نمونهها اختلاف معنیداری داشت و میزان این فلزات در برنج خام بیشتر از سایر نمونهها بود (0/50>p). نتیجهگیری: میزان فلزات مورد مطالعه در نمونه های برنج مورد بررسی بالاتر از حد مجاز استاندارد بود. کمترین میزان فلزات در روش های آبکشی و شستشو مشاهده شد. با توجه به اینکه آلودگی در برنج کشت شده نزدیک به پساب های صنعتی بیشتر بود، میبایست از کاشت برنج در مناطق نزدیک به کارخانجات صنعتی ممانعت بهعمل آید و آموزشهای لازم جهت نحوه پخت برنج داده شود.
مجید میرزابیگی؛ امیر حسین محوی؛ مژگان ناجی؛ عباس عباس نیا
چکیده
زمینه و هدف:خورندگی، یکی از پیچیدهترین و پرهزینهترین مشکلات مربوط به تولید آب آشامیدنی است. فرآیند خورندگی باعث ایجاد مشکلاتی نظیر ایجاد حفره در لولهها، کاهش طول عمر تأسیسات و هدررفت آب میشود که هزینههای زیادی را بهدنبال خواهد داشت، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین شاخصهای خورندگی و رسوبگذاری منابع آب تأمین کننده روستاهای ...
بیشتر
زمینه و هدف:خورندگی، یکی از پیچیدهترین و پرهزینهترین مشکلات مربوط به تولید آب آشامیدنی است. فرآیند خورندگی باعث ایجاد مشکلاتی نظیر ایجاد حفره در لولهها، کاهش طول عمر تأسیسات و هدررفت آب میشود که هزینههای زیادی را بهدنبال خواهد داشت، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین شاخصهای خورندگی و رسوبگذاری منابع آب تأمین کننده روستاهای شهرستانهای خراسان رضوی انجام شد. روشکار:در این مطالعه مقطعی 879 نمونه آب شرب از 220 روستا در سال 1392 به منظور بررسی خصوصیات کیفی آب برداشت و بر اساس روشهای مندرج در کتاب مرجع آزمایشهای آب و فاضلاب مورد آنالیز قرار گرفت. سپس پنج شاخصلانژلیه، رایزنر، پوکوریوس، لارسون- اسکولدو شاخص تهاجمدر نرمافزار اکسلبرنامهنویسی شد و سپس خورندگی و رسوبگذاری آب روستاهای شهرستانهای خراسان رضوی تعیین شد. یافتهها: بر اساس نتایج این مطالعه شاخص لانژلیه 0/14±/33، شاخص 0/37±7/36، شاخص پوکوریوس 0/16±7/4، شاخص لارسون - اسکولد 1/4±2/1و شاخص تهاجمی 0/18±12/03بود. نتیجهگیری: مقایسه 5 شاخص پایداری نشان داد وضعیت آب در بخشهای مورد مطالعه در محدوده خورنده میباشد. بر اساس شاخص لانژلیه، آب در تمامی مناطق رسوبگذار میباشد، لذا برای کاهش خورندگی و مواد جانبی حاصل از آن و آسیبهای بهداشتی و اقتصادی آن اقدامات لازم ضروری است.
احمد رضا یزدان بخش؛ انوشیروان محسنی بندپی؛ ابوطالب بای؛ مهدی صادقی
چکیده
زمینه و هدف: استخرهای شنا و جکوزیها از جمله مراکز ورزشی و تفریحی هستند که افراد زیادی در سنین و قشرهای گوناگون از آن استفاده میکنند.با توجه به اهمیت حفظ بهداشت و سلامتی شناگران، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین مشخصههای فیزیکوشیمیایی و آلودگی میکروبی در آب جکوزی و استخرهای شنا در استان گلستان انجام شد. روشکار:در این مطالعه ...
بیشتر
زمینه و هدف: استخرهای شنا و جکوزیها از جمله مراکز ورزشی و تفریحی هستند که افراد زیادی در سنین و قشرهای گوناگون از آن استفاده میکنند.با توجه به اهمیت حفظ بهداشت و سلامتی شناگران، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین مشخصههای فیزیکوشیمیایی و آلودگی میکروبی در آب جکوزی و استخرهای شنا در استان گلستان انجام شد. روشکار:در این مطالعه مقطعی با رویکرد توصیفی - تحلیلی، جامعه مورد مطالعه شامل 8 استخر فعال سرپوشیده دارای جکوزی در سطح استان گلستان بود. بررسی پارامترهای میکروبی(کلکلیفرم،اشرشیاکلی،استرپتوکوک مدفوعی و سودوموناس) و فیزیکوشیمیایی(دما،pH، کدورت، کلر باقیمانده آزاد)بر اساس استاندارد متد انجام شد. تجزیه و تحلیل دادههابا استفاده از نرمافزار آماریSPSS(نسخه 18) و آزمونهای کروسکال والیس، ضریب همبستگی اسپیرمن و شاخهای مرکزی انجام شد. یافتهها:با توجه به نتایج مطالعه، در استخرهای شنا بین کدورت و سودوموناس همبستگی مثبت و معنیداری وجود داشت( p=0/017)،اما بین کدورت و سایر میکروارگانیسمها ارتباطی مشاهده نشد(P<0/05).در جکوزیها بین کل کلیفرمها(0/002=p) و استرپتوکوکهای مدفوعی(0/035=p) همبستگی مثبت و معنیداری مشاهده شد.بین میزان کلر آزاد باقیمانده و ارگانیسمهای شاخص در استخرها وجکوزیهاارتباط عکس وجود داشت؛ به طوریکه هرچه میزان کل باقیمانده بیشتر بود، تعداد این میکروارگانیسمها کمتر بود. نتیجهگیری:پراکندگی زیادی در آلودگی میکروبی استخرها و جکوزیها و همچنین متغیرهای فیزیکوشیمیایی وجود دارد. بهعبارت دیگر استخرها و جکوزیها در برخی روزها بسیار تمیز و در برخی روزها دارای آلودگی بسیار زیاد از نظر وجود این میکروارگانیسمها، کدورت و میزان کلر باقیمانده هستند؛که این نشاندهنده عدم راهبری مناسب استخرها و جکوزیها به تناسب تعداد شناگران و میزان گندزدایی میباشد.
علی شهریاری؛ نغیمه احمدی؛ یوسف دادبان شهامت؛ رحیم عالی؛ عبدالرزاق مکرری کر؛ جواد شریفی قوجق
چکیده
زمینه و هدف: نگرانیهای عمومی در خصوص کیفیت میکروبی آب شبکه توزیع شهری باعث شده است تا مصرف آبهای بطری شده در کشور ما افزایش یابد. در ایران آبهای بطری شده در دو نوع بستهبندی کوچک (0/5 لیتر) و بزرگ (1/5 لیتر) تولید میشوند که بار میکروبی آن می تواند تا قبل از مصرف و در طی زمان افزایش پیدا کند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آلودگی ...
بیشتر
زمینه و هدف: نگرانیهای عمومی در خصوص کیفیت میکروبی آب شبکه توزیع شهری باعث شده است تا مصرف آبهای بطری شده در کشور ما افزایش یابد. در ایران آبهای بطری شده در دو نوع بستهبندی کوچک (0/5 لیتر) و بزرگ (1/5 لیتر) تولید میشوند که بار میکروبی آن می تواند تا قبل از مصرف و در طی زمان افزایش پیدا کند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آلودگی باکتریایی در آبهای بطری شده و مقایسه میزان آلودگی در دو نوع بستهبندی کوچک و بزرگ انجام شد. روشکار: در این مطالعه توصیفی - تحلیلی تعداد 400 نمونه آب بطری شده شامل 185 بطری کوچک و 215 بطری بزرگ مربوط به 10 برند پرفروش از فروشگاههای مواد غذایی شهر گرگان در طی خرداد ماه 1393 تا اردیبهشت 1394 برداشت و مورد بررسی قرار گرفت. بار میکروبی نمونهها از طریق شمارش باکتریهای هتروتروف در محیط R2A و به روش کشت سطحی انجام شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماریSPSS (نسخه 23) و آزمونهای T تک متغیره و آزمون Chi-square در ضریب معنی داردی کمتر از 0/05 انجام شد. یافتهها: میانگین تعداد باکتریهای هتروتروف در آبهای بطری شده کوچک و بزرگ به ترتیب 8557 و 11188 کلنی در هر میلیلیتر نمونه بود که بسیار بیشتر از استاندارد میکروبی (500 کلنی در هر میلیلیتر) آب آشامیدنی بود. همچنین در 85 درصد نمونهها تعداد باکتریهای هتروتروف بیشتر از 500 کلنی در هر میلیلیتر نمونه بود که سهم بطریهای کوچک و بزرگ به ترتیب 40/8 و 44/2 درصد بود. آنالیز آماری نشان داد که حجم آب بطریها تأثیر معنیداری بر تعداد باکتریها ندارد. نتیجهگیری: آبهای بطری شده کوچک و بزرگ از نظر شمارش باکتریهای هتروتروف دارای آلودگی میکروبی میباشند لذا مصرف آن برای آشامیدن میتواند برای سلامت عمومی جامعه به خصوص افراد با سطح ایمنی پایین خطرآفرین باشد.