بتول ظریف قرائتی افتاده؛ نجمه افشارکهن؛ محمد زنگویی؛ محمد رشیدی؛ رضا براتی؛ صدیقه مجیدیان؛ علی اکبر دهقان کنگ
چکیده
زمینه و هدف: بیمارى کرونا (-19COVID )بیمارى عفونى است که تنها چند ماه پس از اعلام رسمى اولین گزارشات، بهسرعت در جهان منتشر و تبدیل به پاندمى شد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل تأثیرگذار بر رعایت مسائل بهداشتى کارکنان بر اساس الگوى اعتقاد بهداشتى انجام شد.
مواد وروش ها: این مطالعه توصیفى تحلیلى (مقطعى) در سال 1399 بر روى 65 نفر از کارکنان شرکت ...
بیشتر
زمینه و هدف: بیمارى کرونا (-19COVID )بیمارى عفونى است که تنها چند ماه پس از اعلام رسمى اولین گزارشات، بهسرعت در جهان منتشر و تبدیل به پاندمى شد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل تأثیرگذار بر رعایت مسائل بهداشتى کارکنان بر اساس الگوى اعتقاد بهداشتى انجام شد.
مواد وروش ها: این مطالعه توصیفى تحلیلى (مقطعى) در سال 1399 بر روى 65 نفر از کارکنان شرکت آب منطقه اى خراسان رضوى انجام شد. به منظور جمع آورى داده ها، پرسشنامه اى توسط محقق شامل 11 ، 24 و 18 سؤال در زمینه آگاهى، نگرش و عملکرد کارکنان با کمک مطالعات مشابه طراحى گردید. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه آنلاین جمع آورى و با استفاده از نرم افزار آمارى SPSS، نسخه 25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: در بررسى ارتباط متغیرهاى کیفى دموگرافیک با سازه هاى آگاهى، نگرش و رفتار، میانگین نمره آگاهى، نگرش و رفتار در هیچ یک از گروههاى جنسیتى، تحصیلى و شغلى تفاوت معنى دارى نداشت(0/05>p). بین متغیرهاى آگاهى و نگرش (0/01>p )و آگاهى و رفتار (0/02=p )ارتباط مثبت و معنى دارى وجود داشت. سایر متغیرها با یکدیگر ارتباط معنى دارى را نشان ندادند (0/05>p). همچنین سازه آگاهى، تأثیر آمارى معنى دارى بر رفتار افراد مورد مطالعه داشت (0/01=p). بهطور کلى میزان آگاهى و نگرش کارکنان در پیشگیرى از کرونا در سطح مطلوبى قرار داشت.
نتیجه گیرى: میزان آگاهى و نگرش افراد، تأثیر بسزایى بر عملکرد آنها در پیشگیرى از بیمارى کووید19دارد. بنابراین، اجراى برنامه هاى آموزشى به عنوان ابزارى مؤثر در جهت افزایش آگاهى و نگرش کارکنان شرکت آب منطقهاى خراسان رضوى توصیه مىگردد.
مهران ملکی روشتی؛ زهرا قلیچی؛ سمیه برزنونی؛ مریم فیض عارفی؛ جواد حسینی؛ محسن پورصادقیان
چکیده
مقدمه و هدف: امروزه، همهگیری بیماری کرونا (Covid-19) به یکی از مشکلات ویژه و حائز اهمیت در جوامع انسانی تبدیل گشته است. متاسفانه این بیماری منجر به خسارت و آسیبهای گستردهای شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه بازخوردهای حاصل از سطح رفتارهای پیشگیرانه ایرانیان از ابتلا به کووید-19 در سال 1399 و 1400 انجام گرفت.روش کار: در پژوهش توصیفی- ...
بیشتر
مقدمه و هدف: امروزه، همهگیری بیماری کرونا (Covid-19) به یکی از مشکلات ویژه و حائز اهمیت در جوامع انسانی تبدیل گشته است. متاسفانه این بیماری منجر به خسارت و آسیبهای گستردهای شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه بازخوردهای حاصل از سطح رفتارهای پیشگیرانه ایرانیان از ابتلا به کووید-19 در سال 1399 و 1400 انجام گرفت.روش کار: در پژوهش توصیفی- مقطعی حاضر، در مجموع 744 نفر از شرکتکنندگان در سالهای 1399 و 1400 به روش نمونهگیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه الکترونیکی بود که از طریق اینترنت در دسترس کاربران قرار گرفت. برای توصیف دادههای کمی یافتهها به صورت، انحراف معیار ± میانگین (Mean ± SD) بیان شد و برای توصیف دادههای کیفی از فراوانی استفاده شد. ثبت و تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار Excel نسخه 2016 انجام گرفت.یافته ها: در این مطالعه افراد اظهار داشتند که در سال 1400 شخصا بهداشت فردی و عمومی را به میزان متوسط (18%) و کمتر (21%) رعایت کردهاند. اما در مطالعه سال 1399 میزان افرادی که بهداشت فردی و عمومی را متوسط و کمتر رعایت کردهاند به ترتیب حدود 8% و 13% بوده است. همچنین میزان مراجعات به بانک نیز در سال 1400 به نسبت سال 1399 رشد چشمگیری داشته است. به طور کلی رعایت سایر رفتارهای پیشگیرانه مثل رعایت فاصله اجتماعی، شستشوی مرتب دستها و عدم برگزاری میهمانی و مراسمات نسبت به سال 1399 کمتر شده ست. نتیجه گیری: نتایج حاصل از یافتههای پژوهش میتواند اطلاعات مفیدی برای تدوین سیاستها و خط مشیهای نظام سلامت ایران برای نشان دادن وضعیت رفتار پیشگیرانۀ عموم مردم ارائه کند. بطور کلی مطالعه بیانگر این موضوع است که افراد جامعه در سال 1400 دستورالعملهای بهداشتی را به میزان پایینتری به نسبت سال 1399 رعایت کردهاند.
محمدحسن یزدانی؛ مریم جامی اودولو؛ ژیلا فرزانه سادات زارنجی
چکیده
زمینه و هدف: با ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﯾﻨﮑﻪ ﻣﺸﮑﻼت زﯾﺴﺖﻣﺤﯿﻄﯽ روزﺑﻪروز در ﺣﺎل اﻓﺰاﯾﺶ اﺳﺖ، ﺣﻔﻆ ﻣﺤﯿﻂزﯾﺴﺖ ﻧﯿﺎزﻣﻨﺪ رﻓﺘﺎر زﯾﺴﺖﻣﺤﯿﻄﯽ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ. در این میان زبالهپراکنی و تجمع زباله در طبیعت و محیط، بهعنوان یک مسأله زیستمحیطی و انسانی کاملاً شناخته شده است که علاوه بر مسائل زیباییشناختی محیط، تهدیدی برای ...
بیشتر
زمینه و هدف: با ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﯾﻨﮑﻪ ﻣﺸﮑﻼت زﯾﺴﺖﻣﺤﯿﻄﯽ روزﺑﻪروز در ﺣﺎل اﻓﺰاﯾﺶ اﺳﺖ، ﺣﻔﻆ ﻣﺤﯿﻂزﯾﺴﺖ ﻧﯿﺎزﻣﻨﺪ رﻓﺘﺎر زﯾﺴﺖﻣﺤﯿﻄﯽ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ. در این میان زبالهپراکنی و تجمع زباله در طبیعت و محیط، بهعنوان یک مسأله زیستمحیطی و انسانی کاملاً شناخته شده است که علاوه بر مسائل زیباییشناختی محیط، تهدیدی برای بهداشت و سلامتی روحی، روانی و جسمی شهروندان است. علیرغم تأثیرات مثبت شیوع ویروس کووید-19 در محیط زیست، تأثیرات منفی نیز بر محیط زیست داشته است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل آسیبشناسانه رفتار زیستمحیطی شهروندان در منطقه 3 شهر اردبیل با تأکید بر زبالهپراکنی در دوران پاندومی کووید-19 و با در نظر گرفتن 4 معیار (فقدان امکانات، محیط کثیف، گمنامی و عادت به زبالهپراکنی) صورت گرفت.مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی تحلیلی و پیمایشی، جهت سنجش رفتارهای زیستمحیطی شهروندان محلات مورد مطالعه، شاخصهای مرتبط زبالهپراکنی با استفاده از روش آنتروپی وزندهی و محلات هدف با بهرهگیری از روشهای تصمیمگیری رتبهبندی و برای دستیابی به اولویتبندی نهایی از روش ادغامی کپلند استفاده شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری25 SPSS، و اکسل جهت برآورد میانگین پاسخهای پرسشنامه انجام شد.یافته ها: بر اساس یافتههای حاصل از روشهای مختلف تصمیمگیری، محله ملایوسف و ملاباشی با کمترین امتیاز در نامطلوبترین وضعیت و رتبه نخست به لحاظ زبالهپراکنی قرار داشتند و محله رضوان با کسب بیشترین امتیاز در رتبه آخر و دارای بهترین وضعیت بود.نتیجه گیری: از آنجایی که بسیاری از شهروندان فقدان یا ضعف خدمات مربوط به دفع زباله را یکی از دلائل مهم رفتار زبالهپراکنی دانستهاند، از این رو فراهم نمودن زیرساختهای بهداشتی- مراقبتی و آموزشی در سطح شهر بسیار حائز اهمیت میباشد تا بتوان افراد جامعه را به رفتارهای زیستمحیطی مسئولانه تشویق نمود.
ادریس النگ
چکیده
پلاستیکها به علت مزایای متعدد، ارزانی و در دسترس بودن به طور گسترده در جامعه مورد استفاده قرار میگیرد و تولید جهانی پلاستیک در سال 2018 به 359 میلیون تن در سال رسیده است. سازمان بهداشت جهانی ویروس کرونا عامل ابتلا به بیماری کووید-19 را در اواخر دسامبر 2019 در ووهان چین شناسایی کرد. در طی فراگیری بیماری کووید-19 استفاده از ماسکهای صورت ...
بیشتر
پلاستیکها به علت مزایای متعدد، ارزانی و در دسترس بودن به طور گسترده در جامعه مورد استفاده قرار میگیرد و تولید جهانی پلاستیک در سال 2018 به 359 میلیون تن در سال رسیده است. سازمان بهداشت جهانی ویروس کرونا عامل ابتلا به بیماری کووید-19 را در اواخر دسامبر 2019 در ووهان چین شناسایی کرد. در طی فراگیری بیماری کووید-19 استفاده از ماسکهای صورت یکبار مصرف سادهترین راهحل برای جلوگیری از انتقال کووید-19 توصیه گردید. افزایش بیسابقه تولید و استفاده از ماسکها و دستکشها یک چالش زیستمحیطی جدید است که باعث افزایش زبالههای پلاستیکی در معابر و محیطزیست دریایی شده است. براساس تخمینهای سازمان بهداشت جهانی، در هر ماه تقریباً 89 میلیون ماسک پزشکی برای واکنش به کووید-19 مورد نیاز است. دفع نادرست و دور انداختن این اقلام باعث ورود آنها به محیطزیست ساحلی و دریایی از طریق رواناب و همچنین بازدیدکنندگان ساحلی شده است. ماسکهای صورت یکبار مصرف، ماکروزبالههای پلاستیکی هستند و میتوانند به قطعات کوچکتر به نام میکروپلاستیک شکسته شوند و توسط موجودات دریایی بلعیده شوند. مدیریت مناسب پسماند، آگاهی و آموزش مردم درباره دفع صحیح این اقلام محافظت شخصی، استفاده از ماسک های قابل شستشو، راهکارهایی است که میتواند به کاهش حضور این زبالهها در محیطزیست نقش مؤثری ایفا کند.
ریحانه شاه محمدی؛ طیبه رسوله وندی؛ حسین آذرپیرا
چکیده
چکیدهزمینه و هدف : تغذیه سالم، در دستیابی به توسعه پایدار و غلبه بر بیماری همهگیر کووید-19 نقش کلیدی دارد. در بیشتر کشورهای با درآمد کم و متوسط، شرکتهای کوچک و مخصوصاً تهیهکنندگان سنتی مواد غذایی نقش اساسی در زنجیرههای تأمین غذا و در نتیجه تأمین امنیت غذایی و تغذیهای دارند.مواد و روش ها: چکلیستی با 113 سؤال که شامل 57 سؤال ...
بیشتر
چکیدهزمینه و هدف : تغذیه سالم، در دستیابی به توسعه پایدار و غلبه بر بیماری همهگیر کووید-19 نقش کلیدی دارد. در بیشتر کشورهای با درآمد کم و متوسط، شرکتهای کوچک و مخصوصاً تهیهکنندگان سنتی مواد غذایی نقش اساسی در زنجیرههای تأمین غذا و در نتیجه تأمین امنیت غذایی و تغذیهای دارند.مواد و روش ها: چکلیستی با 113 سؤال که شامل 57 سؤال مختص شرایط کرونا برگرفته از دستورالعمل گام دوم مبارزه با کرونا و 56 سؤال از آییننامه 111/920318طراحی گردید. تعداد کل نانواییها 158 و جواب سؤالات به صورت بله، خیر و مصداق ندارد، ثبت و آنالیز گردید.یافته ها : در این مطالعه بر اساس نتایج بهدست آمده از آنالیز چکلیستها، مطابقت وضعیت بهداشتی انواع نانوایی با آییننامه 111/920318 در نانوایی های سنگک، بربری، تافتون، لواش و نان فانتزی بهترتیب 73%، 79%، 87%، 76% و 81% بود. همچنین درصد مطابقت با گام دوم مبارزه با کووید 19 به ترتیب 65%، 71%، 69%، 73% و 84% و مطابقت وضعیت بهداشتی با چکلیست نهایی در این نانواییها بهترتیب 69%، 75%، 78%، 5/74% و 5/82% بود.نتیجه گیری : در نانواییهای سنگک آموزش بهداشت و بهداشت ابزار تجهیزات کمترین مطلوبیت، در نانواییهای بربری آموزش بهداشت و بهداشت مواد غذایی کمترین مطلوبیت، در نانواییهای تافتون آموزش بهداشت و بهداشت مواد غذایی کمترین مطلوبیت و در نانواییهای لواش رعایت بهداشت فردی، بهداشت مواد غذایی و همچنین آموزش بهداشت کمترین مطلوبیت داشتند، اما در نانواییهای فانتزی شرایط بهداشتی بهصورت محسوسی بهتر از نانواییهای سنتی بود.نوع مقاله: پژوهشیکلمات کلیدی: بهداشت، چکلیست، کووید-19، نانوایی، همهگیری
سحر زمانی اهری؛ مرادعلی زارعی پور
چکیده
نظارت بر مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی بهمنظور حفظ سلامت استفادهکنندگان از این مراکز بر عهده بازرسان و کارشناسان بهداشت محیط دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور میباشد. بازرسی و کنترل صحیح این مراکز، نقش مؤثر و بسزایی در پیشگیری از بروز و شیوع بیماریهای واگیر دارد و باعث حفظ سلامت افراد جامعه میشود. بنابراین جهت پیشگیری ...
بیشتر
نظارت بر مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی بهمنظور حفظ سلامت استفادهکنندگان از این مراکز بر عهده بازرسان و کارشناسان بهداشت محیط دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور میباشد. بازرسی و کنترل صحیح این مراکز، نقش مؤثر و بسزایی در پیشگیری از بروز و شیوع بیماریهای واگیر دارد و باعث حفظ سلامت افراد جامعه میشود. بنابراین جهت پیشگیری از شیوع کووید-19 و جلوگیری از افزایش آمار مبتلایان به این بیماری میبایست نظارتهای شدیدتری در مورد مراکز تهیه و توزیع و عرضه مواد غذایی اعمال گردد و پروتکلهای بهداشتی در این مراکز مورد بازرسی قرار گیرد. با توجه به کمبود نیروی بهداشت محیط، گستردگی مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی، بازرسی و آموزش حساسسازی افراد تمام اماکن در مورد رعایت پروتکلهای پیشگیری از کرونا ویروس امکانپذیر نمیباشد، بنابراین نویسندگان در این مقاله داوطلبان سلامت را بهعنوان مشارکتکنندکان در نظارت مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی پیشنهاد نمودند. درگیری و مشارکت فعال داوطلبان سلامت موجبات افزایش حس مسئولیت اجتماعی شده و احساس اختیار و تسلط سازمانهای رسمی از بین میرود. داوطلبان سلامت پس از دریافت آموزشهای حضوری و غیرحضوری پروتکلهای بهداشتی پیشگیری از کرونا ویروس در مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی و بازدید و نظارت چندین مراکز موادغذایی به همراه کارشناسان بهداشت محیط میتوانند فعالیتهای خود را جهت پیشگیری و کنترل بیماری کرونا در این اماکن شروع کنند؛ بدینترتیب عزمی فراگیر برای مهار کرونا ویروس در اماکن تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی بهوجود خواهد آمد که برآیند این فعالیتها به شکل مثبت بر سلامت مردم و جامعه و در نهایت کنترل بیماری کرونا خواهد شد.