تعهد نامه

نوع مقاله : Research Paper

نویسندگان

1 کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ساوه، ساوه، ایران

2 گروه آموزشی مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی تهران

3 گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده علوم پزشکی ساوه، ساوه، ایران

چکیده

چکیده
زمینه و هدف : تغذیه سالم، در دستیابی به توسعه پایدار و غلبه بر بیماری همه­گیر کووید-19 نقش کلیدی دارد. در بیشتر کشورهای با درآمد کم و متوسط​​، شرکت­های کوچک و مخصوصاً تهیه‌کنندگان سنتی مواد غذایی نقش اساسی در زنجیره­های تأمین غذا و در نتیجه تأمین امنیت غذایی و تغذیه­ای دارند.
مواد و روش ها: چک‌لیستی با 113 سؤال که شامل 57 سؤال مختص شرایط کرونا برگرفته از دستورالعمل گام دوم مبارزه با کرونا و 56 سؤال از آیین‌نامه 111/920318طراحی گردید. تعداد کل نانوایی­ها 158 و جواب سؤالات به ‌صورت بله، خیر و مصداق ندارد، ثبت و آنالیز گردید.
یافته ها : در این مطالعه بر اساس نتایج به‌دست آمده از آنالیز چک‌لیست­ها، مطابقت وضعیت بهداشتی انواع نانوایی با آیین‌نامه 111/920318 در نانوایی های سنگک، بربری، تافتون، لواش و نان فانتزی به‌ترتیب 73%، 79%، 87%، 76% و 81% بود. همچنین درصد مطابقت با گام دوم مبارزه با کووید 19 به‌ ترتیب 65%، 71%، 69%، 73% و 84% و مطابقت وضعیت بهداشتی با چک‌‌لیست نهایی در این نانوایی­ها به‌ترتیب 69%، 75%، 78%، 5/74% و 5/82% بود.
نتیجه گیری : در نانوایی­های سنگک آموزش بهداشت و بهداشت ابزار تجهیزات کمترین مطلوبیت، در نانوایی­های بربری آموزش بهداشت و بهداشت مواد غذایی کمترین مطلوبیت، در نانوایی­های تافتون آموزش بهداشت و بهداشت مواد غذایی کمترین مطلوبیت و در نانوایی­های لواش رعایت بهداشت فردی، بهداشت مواد غذایی و همچنین آموزش بهداشت کمترین مطلوبیت داشتند، اما در نانوایی­های فانتزی شرایط بهداشتی به‌صورت محسوسی بهتر از نانوایی­های سنتی بود.
نوع مقاله: پژوهشی
کلمات کلیدی: بهداشت، چک‌لیست، کووید-19، نانوایی، همه‌گیری

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Survey of Health Status of Saveh Bakeries During COVID-19 Pandemic in 2020

نویسندگان [English]

  • Rayhaneh Shahmohammadi 1
  • Tayebeh Rasolevandi 2
  • Hossein Azarpira 3

1 Student Research Committee, Saveh University of Medical Sciences, Saveh, Iran

2 Ph.D student of Environmental Health Engineering, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran

3 Department of Environmental Health Engineering, Saveh University of Medical Sciences, Saveh, Iran

چکیده [English]

Abstract
Background and Aim: Healthy food and nutrition play a key role in overcoming COVID-19 and achieving sustainable development. In most low- and middle-income countries, small companies, especially traditional food suppliers, have a fundamental role in the food supply chain, resulting in food and nutrition security.
Materials and Methods: A checklist with 113 questions was designed including 57 questions on the conditions of COVID-19 derived from the second step guideline of fighting COVID-19 and 56 questions derived from regulation 111/920318. The total number of bakeries was 158 and the answers to the questions were recorded and analyzed as yes, no and not applicable.
Results: In this study, based on the results obtained from the analysis of checklists, compliance of health status of different types of bakeries with regulations 111/920318 in Sangak, Barbari, Taftoon, Lavash and Baget (Nan Fantezie)  bakeries, was 73%, 79%, 87%, 76%, and 81% respectively Also, the percentage of compliance to the second step of the fight against Covid 19, was 65%, 71%, 69%, 73%, and 84%, respectively, and the compliance of the health status with final checklist in these bakeries was 69%, 75%, 78%, 74.5%, and 82.5%, respectively. 
Conclusion: Health education and equipment hygiene were the least desirable in Sangak bakeries, food hygiene and health education were the least desirable in Barbari bakeries, food hygiene and health education were the least desirable in Taftoon bakeries, and in Lavash bakeries personal hygiene, food hygiene, and health education were least desirable. In Baget (Nan Fantezie) bakeries, the health conditions were significantly better than in traditional bakeries.
Keywords: COVID-19; Pandemic; Checklist; Bakery; Health

کلیدواژه‌ها [English]

  • Covid-19
  • Pandemic
  • Checklist
  • Bakery
  • Health
  1. Ayseli YI, Aytekin N, Buyukkayhan D, Aslan I, Ayseli MT. Food policy, nutrition and nutraceuticals in the prevention and management of COVID-19: Advice for healthcare professionals. Trends in Food Science & Technology. 2020.
  2.  Barman A, Das R, De PK. Impact of COVID-19 in Food Supply Chain: Disruptions and Recovery Strategy. Current Research in Behavioral Sciences. 2021:100017
  3.  Nordhagen S, Igbeka U, Rowlands H, Shine RS, Heneghan E, Tench J. COVID-19 and small enterprises in the food supply chain: Early impacts and implications for longer-term food system resilience in low-and middle-income countries. World Development. 2021;141:105405
  4. Madani A, Goodarzi B, Soleimani M, Ahmadi, Dindarlo K, Alipoor V. Hygiene status in urban bakeries of Bandar Abbas in 2012. Journal of Preventive Medicine. 2015;1(1):5-10. (Persian)
  5.  Hamid Reza Pourzamani, Ahmad Reza Pishkar. Assessing the quality of bread produced and the situation of bakeries in the city (Shahrekord) in 2003. 7th National Conference on Environmental Health 2004. (Persian)
  6.  Gholam Ali Sharifi, Majid Arab, Rudbari, Mohsen Abbasi b. Survey of health and quality of bread in bakeries in Shahroud, 2008. Twelfth National Conference on Environmental Health 2009. (Persian)
  7. Mohammad Hussein, Hassan Muzaffari Environmental health and bread quality of bakeries in Yazd. Third National Conference on Environmental Health 2000. (Persian)
  8.  Najaf Najafi M. Investigating the effect of health status of bakeries in Mashhad on bread quality. 8th National Conference on Environmental Health: Tehran University of Medical Sciences and Health Services; 2005. (Persian)
  9.  Abdi M, Ainani S, Soleimani Zamaneh S, Hosseini Evaluation of health status and consumption of baking soda in bakeries in Noorabad, Lorestan in 2015. (Persian)
  10.  Gholami PE, Khosravi A, Pourabas A, MAHDIZADEH M. A study on the effective factors of bread wastes in Ilam urban bakeries 2009,7:20-26 (Persian)
  11.  Malakootian M, Dowlatshahi S. The quality of the manufactured bread and hygienic conditions of bakeries. Journal of environmental health science & engineering.. 2005,2(2):8-72
  12. Pouraslani, Firooz Amani, Soghari Golmaghani. Environmental health status of Ardabil bakeries in 2003,Journal of Student Research Committee 2005 -6(7). (Persian)