تعهد نامه

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

1 واحد تحقیقات نظام سلامت ، مرکز بهداشت ارومیه ، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، ارومیه ، ایران

2 واحد تحقیقات نظام سلامت ، مرکز بهداشت ارومیه ، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه ، ارومیه ، ایران.

چکیده

نظارت بر مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی به‌منظور حفظ سلامت استفاده‌کنندگان از این مراکز بر عهده بازرسان و کارشناسان بهداشت محیط دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور می‌باشد. بازرسی و کنترل صحیح این مراکز، نقش مؤثر و بسزایی در پیشگیری از بروز و شیوع بیماری‌های واگیر دارد و باعث حفظ سلامت افراد جامعه می‌شود. بنابراین جهت پیشگیری از شیوع کووید-19 و جلوگیری از افزایش آمار مبتلایان به این بیماری می­بایست نظارت­های شدیدتری در مورد مراکز تهیه و توزیع و عرضه مواد غذایی اعمال گردد و پروتکل­های بهداشتی در این مراکز مورد بازرسی قرار گیرد. با توجه به کمبود نیروی بهداشت محیط، گستردگی مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی، بازرسی و آموزش حساس‌سازی افراد تمام اماکن در مورد رعایت پروتکل‌های پیشگیری از کرونا ویروس امکان‌پذیر نمی‌باشد، بنابراین نویسندگان در این مقاله داوطلبان سلامت را به‌عنوان مشارکت‌کنندکان در نظارت مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی پیشنهاد نمودند. درگیری و مشارکت فعال داوطلبان سلامت موجبات افزایش حس مسئولیت اجتماعی شده و احساس اختیار و تسلط سازمان‌های رسمی از بین می‌رود. داوطلبان سلامت پس از دریافت آموزش­های حضوری و غیرحضوری پروتکل­های بهداشتی پیشگیری از کرونا ویروس در مراکز تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی و بازدید و نظارت چندین مراکز موادغذایی به همراه کارشناسان بهداشت محیط می­توانند فعالیت‌های خود را جهت پیشگیری و کنترل بیماری کرونا در این اماکن شروع کنند؛ بدین‌ترتیب عزمی فراگیر برای مهار کرونا ویروس در اماکن تهیه، توزیع و عرضه موادغذایی به‌وجود خواهد آمد که برآیند این فعالیت‌ها به شکل مثبت بر سلامت مردم و جامعه و در نهایت کنترل بیماری کرونا خواهد شد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Health volunteers as environmental health monitors in food preparation, distribution and supply centers in the Covid-19 epidemic

نویسندگان [English]

  • Sahar Zamaniahari 1
  • Moradali Zareipour 2

1 Health System Research Unit, Health Center of Urmia, Urmia University of Medical sciences, Urmia, Iran

2 Health System Research Unit, Health Center of Urmia, Urmia University of Medical sciences, Urmia, Iran

چکیده [English]

The supervision of food preparation, distribution, and supply centers to maintain the health of users is the responsibility of inspectors and environmental health experts of medical universities across the country. Proper inspection and control of these centers play an important role in preventing the occurrence and prevalence of infectious diseases and protect the health of people in the community. Therefore, to prevent the spread of COVID-19 and the increasing number of patients with this disease, stricter control measures should be applied to food preparation, distribution, and supply centers, and health protocols should be inspected in these centers. Due to the shortage of environmental health forces, as well as the expansion of food preparation, distribution, and supply centers, the inspection of these centers and training of people in all centers regarding the observance of coronavirus prevention protocols are not possible. Therefore, the authors in this article suggest health volunteers as participants in overseeing food preparation, distribution, and supply centers. The active involvement and participation of health volunteers increase the sense of social responsibility and eliminate the sense of authority and dominance of formal organizations. After receiving face-to-face and virtual training on coronavirus prevention health protocols in food preparation, distribution, and supply centers, and visiting and monitoring several food centers alongside environmental health experts, health volunteers can carry out their activities for disease prevention and control. In this way, there will be a comprehensive determination to control the coronavirus in centers for the preparation, distribution, and supply of food. The results of these activities will have a positive effect on the health of people and society and ultimately the control of the disease.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Keywords: Health Volunteer
  • Environmental Health
  • Food
  • Covid-19
1. Shah SGS, Farrow A. A commentary on “World Health Organization declares global emergency: A review of the 2019 novel Coronavirus (COVID-19)”. International journal of surgery (London, England). 2020;76:128.
2. Chen S, Zhang Z, Yang J, Wang J, Zhai X, Bärnighausen T, et al. Fangcang shelter hospitals: a novel concept for responding to public health emergencies. The Lancet. 2020.
3. Peiravi R, Vahedian-Shahroodi M, Alidadi H, Noori Sistani M. A survey on the knowledge of Environmental health officers in regard to the executive process of the legal item13. Journal of Research in Environmental Health. 2015;1(2):112-8.
4. pakdaman M, ghaneian M, ehrampoosh M, lotfi M, gholamizarchi E. Investigating factors affecting the Interaction between Environmental health inspectors and providers of food procurement, distribution and supply centers in Yazd: AQualitative Study. Iran Occupational Health. 2019;16(2):61-78.
5. Zareipour M, Jadgal MS, Movahed E. Health ambassadors role in self-care during COVID-19 in Iran. Journal Mil Med. 2020;22(6):672-4.
6. Abbas Ali Ramezani  MRM. Evaluating the performance and reasons for terminating the cooperation of health liaisons with health centers of Birjand University of Medical Sciences and Health Services. Journal of Birjand University of Medical Sciences. 2003;10(1):9-15.
7. Behdjat H, Rifkin SB, Tarin E, Sheikh M. A new role for Women Health Volunteers in urban Islamic Republic of Iran. EMHJ-Eastern Mediterranean Health Journal, 15 (5), 1164-1173, 2009. 2009.