مجتبی قره محمودلو؛ تارا ستوده نیا
چکیده
زمینه و هدف: در استان گلستان آبهای زیرزمینی منبع اصلی آب شرب میباشد. از اینرو پژوهش حاضر به منظور ارزیابی خطر سلامت غیر سرطانی نیترات و فلوراید در منابع آب شرب استان گلستان انجام شد. مواد و روشها: در این پژوهش، آنالیز فیزیکوشیمیایی ۱۳۹ حلقه چاه آب شرب در دو فصل بهار و پاییز از اداره آب و فاضلاب استان جمعآوری شد. سپس تغییرات ...
بیشتر
زمینه و هدف: در استان گلستان آبهای زیرزمینی منبع اصلی آب شرب میباشد. از اینرو پژوهش حاضر به منظور ارزیابی خطر سلامت غیر سرطانی نیترات و فلوراید در منابع آب شرب استان گلستان انجام شد. مواد و روشها: در این پژوهش، آنالیز فیزیکوشیمیایی ۱۳۹ حلقه چاه آب شرب در دو فصل بهار و پاییز از اداره آب و فاضلاب استان جمعآوری شد. سپس تغییرات پارامترهای کیفی به همراه عوامل موثر بر شیمی منابع آبی بررسی شد. درنهایت جهت ارزیابی خطر سلامت برای نیترات و فلوراید از دو شاخص آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا محاسبه شد. یافتهها: حداکثر غلظت نیترات در برخی از شهرهای استان گلستان بالاتر از حد مجاز استانداردهای آب شرب ایران 1053 و سازمان بهداشت جهانی میباشد اما میزان تغییرات فلوراید در اکثر شهرهای استان پایینتر از رنج استاندارهای داخلی و خارجی است. ضریب خطر نیترات محاسبه شده برای کودکان در برخی از شهرهای استان بیش از یک میباشد. اما برای بقیه گروههای سنی کوچکتر از یک میباشد. شهر خانببین کمترین مقدار ضریب خطر نیترات را در بین شهرهای استان دارد. همچنین مقدار ضریب خطر در پاییز اندکی افزایش یافته است. نتایج حاصل از ارزیابی ریسک سلامت فلوراید منابع آبی استان گلستان در بهار و پاییز برای تمامی گروههای سنی نوزادان، کودکان، نوجوانان و افراد بالغ کمتر از یک میباشد.نتیجهگیری: نتایج ارزیابی ریسک سلامت نیترات و فلوراید نشان داد که کودکان نسبت به بزرگسالان در برخی از شهرها نسبت به نیترات در معرض خطر قرار دارند. اگرچه مقدار پایین فلوراید در منابع آب شرب استان احتمال پوسیدگی دندان را افزایش میدهد.
منصور بازیار
چکیده
زمینه و هدف: نیترات همواره به عنوان یک شاخص کیفیت آب آشامیدنی و یک موضوع اساسی در سلامت انسان مورد توجه بوده است. توسعه مدلهای پیشرفته برای مدیریت کیفیت آب، تصمیمگیرندگان را تشویق کرده است که فناوریهای هوش مصنوعی را در برنامهریزی کیفیت آب لحاظ نمایند. این مطالعه، قصد دارد تا با استفاده از مدلهای AdaBoost (تقویت تطبیقی) بعنوان یکی ...
بیشتر
زمینه و هدف: نیترات همواره به عنوان یک شاخص کیفیت آب آشامیدنی و یک موضوع اساسی در سلامت انسان مورد توجه بوده است. توسعه مدلهای پیشرفته برای مدیریت کیفیت آب، تصمیمگیرندگان را تشویق کرده است که فناوریهای هوش مصنوعی را در برنامهریزی کیفیت آب لحاظ نمایند. این مطالعه، قصد دارد تا با استفاده از مدلهای AdaBoost (تقویت تطبیقی) بعنوان یکی از مدل های نوظهور در حیطه مدیریت کیفیت آب به پیش بینی غلظت نیترات در آب زیرزمینی با استفاده از هدایت الکتریکی، pH بپردازد.مواد و روشها: در این مطالعه ابتدا تحلیل همبستگی پیرسون انجام شد سپس با تعیین متغیر های ورودی مدل چندین مدل AdaBoost با هاپپر پارامترهای مختلف ساخته شد. سپس تحلیل حساسیت و وابستگی متغیر های ورودی مدل در پیش بینی نیترات ارزیابی شدند.یافته ها: نتایج مدل AdaBoostنشان داد که مقادیر ضریب R2 برای داده آموزش 0/915 و برای داده های تست 0/924 بودند. مقادیر MSE، RMSE، MAE، MAPE برای داده های آموزش به ترتیب 1/02، 1/01، 0/823 و 7/3درصد بدست آمد. این معیار ها برای داده های تست به ترتیب0/228، 0/477، 0/375 و3/2 درصد بودند. تحلیل حساسیت مدل، متغیر pH به عنوان مهمترین متغیر تاثیر گذار در پیش بینی نیترات معرفی کرد.نتیجه گیرى: تحلیل مدل نشان داد که روش پیشنهادی در پیش بینی غلظت نیترات عملکرد بالایی دارد. این روش پتانسیل ویژه برای پیادهسازی به عنوان یک سامانه هوشمند برای پیشبینی پارامترهای کیفیت آب را دارد.
ساره نظامی؛ اکرم فاطمی
چکیده
زمینه و هدف: مصرف بیش از حد کودهای نیتروژنی سبب تولید سبزیجات با غلظت بالای نیترات میگردد. بالا بودن غلظت نیترات در محصولات تولیدی باعث انواع بیماریها بهخصوص تولید ماده سرطانزای نیتروز آمین در بزرگسالان میگردد. بهدلیل افزایش بیماریهای سرطانی و غیرسرطانی ناشی از مصرف مواد غذایی حاوی نیترات بالا، ارزیابی دقیق و جامعی ...
بیشتر
زمینه و هدف: مصرف بیش از حد کودهای نیتروژنی سبب تولید سبزیجات با غلظت بالای نیترات میگردد. بالا بودن غلظت نیترات در محصولات تولیدی باعث انواع بیماریها بهخصوص تولید ماده سرطانزای نیتروز آمین در بزرگسالان میگردد. بهدلیل افزایش بیماریهای سرطانی و غیرسرطانی ناشی از مصرف مواد غذایی حاوی نیترات بالا، ارزیابی دقیق و جامعی از وضعیت تجمع نیترات در سبزیها مورد نیاز است، لذا مطالعه حاضر با هدف ارزیابی ریسک سلامتی ناشی از نیترات در تعدادی از سبزیجات و صیفی جات پرمصرف شهر کرمانشاه انجام شد.مواد و روش ها: در این مطالعه تعداد ۱۲۰ نمونه 5 کیلوگرمی از سبزیجات در ماههای مختلف فصلهای تابستان و زمستان از میدان اصلی ترهبار شهر نمونه برداری و به آزمایشگاه ارسال گردید. نمونه ها شامل گوجه فرنگی، خیار، سیب زمینی، پیاز (زرد- سفید- قرمز)، کاهو، کرفس، شاهی و اسفناج یا برگ چغندر بودند. پس از آمادهسازی و عصاره گیری از نمونه ها، غلظت نیترات با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 410 نانومتر تعیین شد.یافته ها: غلظت نیترات در تمامی سبزیجات نمونه برداری شده در فصل زمستان کمتر از حد استاندارد سازمان جهانی بهداشت و استاندارد ملی ایران بود، اما در فصل تابستان غلظت نیترات در کرفس، شاهی و برگ چغندر بیشتر از حد استانداردهای بیان شده بود. در تمام سبزیجات و در هر دو فصل مقادیر شاخص نسبت خطر (HQ) بهدست آمده کمتر از ۱ بود. در فصل تابستان بیشترین مقادیر HQ بهترتیب در شاهی (0/425)، برگ چغندر (0/363) و کرفس (0/135) مشاهده شد. در فصل زمستان نیز بیشترین مقدار HQ در شاهی (0/190) مشاهده شد.نتیجه گیری: با توجه به شاخص خطرپذیری کمتر از ۱ در تمام سبزیجات، احتمال مواجهه با بیماری های غیرسرطانی ناشی از نیترات از مسیر خوردن سبزیجات در این مطالعه بهطور جدی وجود ندارد، اما پایش غلظت نیترات در محصولات مصرفی در فواصل زمانی مختلف ضروری است.
محمدرضا زارع؛ محمدرضا شوشتریان؛ جهانگیر عطوفت شعار جهرمی؛ مرضیه هنربخش؛ مهوش حق جو؛ فاطمه حسینی؛ جمال مهرعلی پور؛ زهره بریزی
چکیده
زمینه و هدف: امروزه تامین آب آشامیدنی با کیفیت دغدغه اصلی مراجع ذی صلاح است. آب آشامیدنی در کنار کمیت مناسب، باید دارای خصوصیات فیزیکوشیمیایی و میکروبی استاندارد باشد. یونهای نیترات و نیتریت بهدلیل ایجاد عوارض سوء زیست محیطی و بهداشتی دارای اهمیت ویژهای می باشند. هدف از این مطالعه تعیین غلظت یونهای مذکور در آب آشامیدنی شهر اوز ...
بیشتر
زمینه و هدف: امروزه تامین آب آشامیدنی با کیفیت دغدغه اصلی مراجع ذی صلاح است. آب آشامیدنی در کنار کمیت مناسب، باید دارای خصوصیات فیزیکوشیمیایی و میکروبی استاندارد باشد. یونهای نیترات و نیتریت بهدلیل ایجاد عوارض سوء زیست محیطی و بهداشتی دارای اهمیت ویژهای می باشند. هدف از این مطالعه تعیین غلظت یونهای مذکور در آب آشامیدنی شهر اوز و انجام محاسبات مربوط به ارزیابی ریسک خطر سلامتی بود. روش کار: در این مطالعه پنج نقطه انتخاب شد و طی فواصل زمانی، 50 نمونه (10 نمونه از هر نقطه) برداشت شد. پس از انتقال نمونهها به آزمایشگاه شیمی محیط، غلظت یونهای نیترات و نیتریت بر اساس دستورالعمل ارائه شده توسط شرکت HACH با استفاده از دستگاه اسپکتروفوتومتر (DR6000) تعیین شد. یافته ها: غلظت یونهای نیترات و نیتریت در تمامی نقاط شبکه، پایینتر از حد استاندارد تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی بود. بالاترین و پایینترین غلظت یونهای نیترات و نیتریت به ترتیب در محل نمونه برداری رستوران پاتریس (04/1 و 021/0 میلیگرم در لیتر) و شرکت آبفا (8/0 و 0162/0 میلیگرم در لیتر) بدست آمد. همچنین ارزیابی خطر بر اساس محدودهی سنی نوزادان، کودکان و بزرگسالان به ترتیب برابر 0125/0، 00375/0 و 043/0 تعیین شد که نشان می دهد مصرف آب در طولانی مدت تاثیر سوء بر سلامت افراد نخواهد داشت. نتیجه گیری: کیفیت فیزیکوشیمیایی آب آشامیدنی شهرستان اوز در حد قابل قبول قرار داشت و مواجهه انسانی با این آب دارای ریسک غیرسرطانزایی به میزان بسیار کمتر از حدود بحرانی می باشد.
مریم سرخوش؛ علی اصغر نجف پور؛ مونا تبریزی آزاد
چکیده
تصفیه شیرابه در محل دفن پسماند های جامد شهری هدف از انجام این مطالعه بررسی راندمان حذف صافی دانه درشت در حذف اکسیژن موردنیاز شیمیایی، نیترات از شیرابه تازه حاصل از محل دفن زباله های جامد شهری بود. نمونه گیری در سه سرعت 0/5 ، 1 و 1/5 متر بر ساعت شامل نمونه گیری از ورودی و خروجی صافی جهت تعیین غلظت نیترات ، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی صورت گرفت. ...
بیشتر
تصفیه شیرابه در محل دفن پسماند های جامد شهری هدف از انجام این مطالعه بررسی راندمان حذف صافی دانه درشت در حذف اکسیژن موردنیاز شیمیایی، نیترات از شیرابه تازه حاصل از محل دفن زباله های جامد شهری بود. نمونه گیری در سه سرعت 0/5 ، 1 و 1/5 متر بر ساعت شامل نمونه گیری از ورودی و خروجی صافی جهت تعیین غلظت نیترات ، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی صورت گرفت. میانگین راندمان حذف COD در سرعت 0/5 ، 1 و 1/5 متر بر ساعت به ترتیب برابر 84، 85 و 88 درصد، میانگین راندمان حذف نیترات در سرعت 0/5 ، 1 و 1/5متر بر ساعت به ترتیب برابر 88، 88 و85 درصد بود. مقادیر خروجی COD و نیترات کمتر از استاندارد محیط زیست بود. ( p
سیده سمانه طاهری اطاقسرا؛ محمد علی ززولی؛ محمدعلی ابراهیم زاده؛ شهرام اسلامی؛ یحیی اسفندیاری
چکیده
مقدمه: غلظت بالای نیترات در آب آشامیدنی برای سلامت مضر است بطوریکه در معده کودکان نیترات به نیتریت احیا شده و بیماری متهموگلوبینما را سبب میگردد. بنابراین حذف نیترات آبهای آلوده ضرورت دارد. هدف از این مطالعه تعیین کارایی جاذب پوست سخت گردو در حذف نیترات از محلولهای آبی است. مواد و روشها: مطالعه بنیادی – کاربردی حاضر در مقیاس آزمایشگاهی ...
بیشتر
مقدمه: غلظت بالای نیترات در آب آشامیدنی برای سلامت مضر است بطوریکه در معده کودکان نیترات به نیتریت احیا شده و بیماری متهموگلوبینما را سبب میگردد. بنابراین حذف نیترات آبهای آلوده ضرورت دارد. هدف از این مطالعه تعیین کارایی جاذب پوست سخت گردو در حذف نیترات از محلولهای آبی است. مواد و روشها: مطالعه بنیادی – کاربردی حاضر در مقیاس آزمایشگاهی و به صورت ناپیوسته انجام گرفته است. ابتدا پوست سخت گردو جمعآوری شده و در کوره در دمای 700 درجه سانتیگراد به مدت یک ساعت سوزانده شد. جادب حاصل پس از خرد نمودن در هاون، با الک 20 و 100 مش دانهبندی گردید. تاثیر pH ، زمان تماس، دوز جاذب و غلظت اولیه نیترات بر عملکردجذب مورد بررسی قرار گرفت. غلظت نیترات در طول موجهای 220 و 275 نانومتر توسط دستگاه اسپکتوفتومتر UV به روش استاندارد متد اندازهگیری شد. pHPZC جاذب نیز اندازهگیری شد. یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که pH بهینه 9 میباشد بطوریکه در pH بالاتر و پائینتر از بهینه به ترتیب درصد حذف افزایش و کاهش مییابد. راندمان حذف تا زمان تماس تا 120 دقیقه افزایش ولی بعد از 120 دقیقه درصد حذف کاهش یافت. افزایش دوز جاذب و غلظت اولیهی آلاینده به ترتیب سبب افزایش و کاهش راندمان جذب گردید. در شرایط بهینه راندمان حذف نیترات 78 درصد بود. نتیجهگیری: مطالعه حاضر نشان داد که جادب پوست سخت گردو میتواند به عنوان یک جاذب ارزان و موثر جهت حذف نیترات مورد استفاده قرار گیرد. فرآیند حذف در محیط قلیایی موثرتر است.
یحیی چوپان؛ سمیه امامی
چکیده
زمینه و هدف:تصفیه و بازچرخش فاضلابها، مهمترین راهکار در ﻛﺸﻮرﻫﺎی واقع در مناطق ﺧﺸﻚ و ﻧﻴﻤﻪﺧﺸﻚ ﺟﻬﺎن از ﺟﻤﻠﻪ اﻳﺮان در ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻛﺸﺎورزی بهعنوان یک ﻣﻨﺒﻊ ﻣﻄﻤﺌﻦ و پایدار میباشد. در کشور ما استفاده مجدد از پساب تصفیهشده در حال تبدیل شدن به یک روش مورد تأیید جهت برگشت اجزای مفید فاضلاب به چرخه آب ...
بیشتر
زمینه و هدف:تصفیه و بازچرخش فاضلابها، مهمترین راهکار در ﻛﺸﻮرﻫﺎی واقع در مناطق ﺧﺸﻚ و ﻧﻴﻤﻪﺧﺸﻚ ﺟﻬﺎن از ﺟﻤﻠﻪ اﻳﺮان در ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻛﺸﺎورزی بهعنوان یک ﻣﻨﺒﻊ ﻣﻄﻤﺌﻦ و پایدار میباشد. در کشور ما استفاده مجدد از پساب تصفیهشده در حال تبدیل شدن به یک روش مورد تأیید جهت برگشت اجزای مفید فاضلاب به چرخه آب است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت پساب خروجی فاضلاب تصفیهخانه شهری تربتحیدریه جهت مصارف آبیاری و کشاورزی انجام شد. مواد و روشها: در این پژوهش به بررسی آنالیز شیمیایی و میکروبی پساب فاضلاب تصفیهشده شهری تصفیهخانه تربتحیدریه برای مصارف کشاورزی در منطقه مذکور در سال 1394 پرداخته شد. پارامترهای خروجی پساب شامل TSS، BOD5، COD، کلیفرم، نیترات، پارامتر کدورت، سولفات، فسفات، کلراید و ترکیبات غیر آلی سمی مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار DSTAT و حجم آماری 45 نمونه انجام شد. یافتهها: نتایج آنالیز شیمیایی پساب فاضلاب نشان داد که میزان نیترات موجود در پساب بهترتیب بر اساس استاندارد سازمان محیطزیست (WHO) و FAO بالاتر از حد مجاز قرار داشته و برای استفاده در مصارف کشاورزی بایستی تمهیداتی لحاظ گردد. نتیجهگیری: بر اساس نتایج، کل جامدات محلول، اکسیژن محلول، اکسیژن مورد نیاز بیولوژیکی، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی، کلیفرم، کاتیونهای کلسیم، منیزیم و سدیم و آنیونهای سولفات، فسفات و کلراید در پساب تصفیهشده تصفیهخانه در حد استاندارد آبیاری محصولات میباشد و برای کشاورزی محصولاتی مانند غلات و گیاهان یکساله ساقهدار مانعی ایجاد نمیکنند.
حسین علیدادی؛ مریم دولت ابادی؛ مرجان مهراب پور
چکیده
زمینه و هدف: آلودگی آبهای زیرزمینی و سطحی به نیترات در بسیاری از مناطق دنیا به صورت یک مشکل جدی مطرح است. غلظت بالای نیترات در منابع آبی بسیار خطرناک بوده و اگر بالاتر از استاندارد باشد، مصرف این آب میتواند باعث بروز بیماری متهموگلوبینمیا و همچنین تشکیل نیتروزآمینهای سرطانزا شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی کارایی زئولیت کلینوپتیلولیت ...
بیشتر
زمینه و هدف: آلودگی آبهای زیرزمینی و سطحی به نیترات در بسیاری از مناطق دنیا به صورت یک مشکل جدی مطرح است. غلظت بالای نیترات در منابع آبی بسیار خطرناک بوده و اگر بالاتر از استاندارد باشد، مصرف این آب میتواند باعث بروز بیماری متهموگلوبینمیا و همچنین تشکیل نیتروزآمینهای سرطانزا شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی کارایی زئولیت کلینوپتیلولیت اصلاح شده با سورفاکتانت کاتیونی تترا دسیل تری متیل آمونیوم بروماید، به عنوان جاذب در حذف نیترات از محلولهای آبی انجام شد. مواد و روشها: در این مطالعه تجربی - آزمایشگاهی، تأثیر متغیرهای مختلف بر فرآیند حذف نیترات، از جمله مقدار جاذب 1 تا 3 گرم در لیتر، غلظت اولیه نیترات 50 تا 150 میلیگرم در لیتر، 4PH تا 10 و زمان تماس 120-15 دقیقه بررسی شدند. همچنین مطالعات سینتیک جذب و ایزوترم فروندلیچ و لانگمویر مورد مطالعه قرار گرفت. در نهایت دادهها با استفاده از نرمافزار EXCEL مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: مطالعه نشان داد که حداکثر حذف نیترات در pH برابر با 4، دُز جاذب 3mg/l و زمان تعادل 90 دقیقه اتفاق میافتد. فرآیند جذب نیترات، از ایزوترم فروندلیچ با (0/9951=R2) و از سینتیک درجه دوم (0/9998=R2) تبعیت میکند. نتیجهگیری: زئولیت اصلاح شده با سورفاکتانت قابلیت بالایی برای حذف نیترات دارد، لذا با توجه به در دسترس و ارزان بودن زئولیت و روش ساده اصلاح آن میتواند برای حذف سایر آلایندههای آنیونی نیز بهکار گرفته شود.