فهیمه جوادی؛ امین علیزاده؛ مهری رضایی
چکیده
زمینه و هدف: الگوی افزایشی رشد جمعیت و مصرفگرایی منجر به تولید بیشتر و متنوعتر پسماندها و زبالهها میگردد. هدف از اتجام این پژوهش بررسی روش دلفی در رتبه بندی شاخصهای مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست محل دفن پسماند شهری شهر مشهد می باشد.مواد و روشها: در این پروژه ابتدا مجموعهای از معیارها و شاخصهای مرتبط بر اساس روش دلفی ...
بیشتر
زمینه و هدف: الگوی افزایشی رشد جمعیت و مصرفگرایی منجر به تولید بیشتر و متنوعتر پسماندها و زبالهها میگردد. هدف از اتجام این پژوهش بررسی روش دلفی در رتبه بندی شاخصهای مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست محل دفن پسماند شهری شهر مشهد می باشد.مواد و روشها: در این پروژه ابتدا مجموعهای از معیارها و شاخصهای مرتبط بر اساس روش دلفی و نظرسنجی از متخصصان، با امتیازدهی بین 1 تا 9 مشخص شد و سپس با استفاده از تکنیک فرآیند سلسله مراتبی، بر اساس نظرات 15 نفر از خبرگان و بر اساس مقایسههای زوجی، معیارها و شاخصها اولویت بندی شدند. در نهایت تجزیه و تحلیل و جمع بندی شاخصها با استفاده از نرم افزارهای آماری مانند اکسپرت چویس انجام شد.یافته ها: بیشترین امتیاز در هر سه حوزه، مربوط به ایمنی فرآیند دفن، ایمنی سلولهای دفن، مدیریت و تصفیه فاضلاب بهداشتی، سیستم جمعآوری شیرابه، آلودگی خاک از طریق شیرابه، کنترل صدای ترافیک و عملیات و رعایت شیب است. کمترین امتیاز در هر سه حوزه، مربوط به ایمنی تأسیسات، آموزش، ایمنی تجهیزات، علائم هشداردهنده و چاههای جمعآوری و استخراج گاز و ممنوعیت ورود و نگهداری حیوانات و عملیات سمپاشی روزانه و برگشت به جهت باد، مدیریت گاز محل دفن زباله، سیستم جمع آوری گاز، پارامترهای مدیریت پساب و کنترل صداهای ترافیکی و میزان بوی نامطبوع و همچنین میزان اثر گلخانه ای بوده است.نتیجه گیری: بر اساس این تحقیق، وضعیت دفن زباله مشهد از نظر شاخصهای HSE نامطلوب گزارش شده است. شاخصهای زیست محیطی و ایمنی کمترین توجه را در مدیریت دفن زباله به خود اختصاص داده است.
ریحانه شاه محمدی؛ طیبه رسوله وندی؛ حسین آذرپیرا
چکیده
چکیدهزمینه و هدف : تغذیه سالم، در دستیابی به توسعه پایدار و غلبه بر بیماری همهگیر کووید-19 نقش کلیدی دارد. در بیشتر کشورهای با درآمد کم و متوسط، شرکتهای کوچک و مخصوصاً تهیهکنندگان سنتی مواد غذایی نقش اساسی در زنجیرههای تأمین غذا و در نتیجه تأمین امنیت غذایی و تغذیهای دارند.مواد و روش ها: چکلیستی با 113 سؤال که شامل 57 سؤال ...
بیشتر
چکیدهزمینه و هدف : تغذیه سالم، در دستیابی به توسعه پایدار و غلبه بر بیماری همهگیر کووید-19 نقش کلیدی دارد. در بیشتر کشورهای با درآمد کم و متوسط، شرکتهای کوچک و مخصوصاً تهیهکنندگان سنتی مواد غذایی نقش اساسی در زنجیرههای تأمین غذا و در نتیجه تأمین امنیت غذایی و تغذیهای دارند.مواد و روش ها: چکلیستی با 113 سؤال که شامل 57 سؤال مختص شرایط کرونا برگرفته از دستورالعمل گام دوم مبارزه با کرونا و 56 سؤال از آییننامه 111/920318طراحی گردید. تعداد کل نانواییها 158 و جواب سؤالات به صورت بله، خیر و مصداق ندارد، ثبت و آنالیز گردید.یافته ها : در این مطالعه بر اساس نتایج بهدست آمده از آنالیز چکلیستها، مطابقت وضعیت بهداشتی انواع نانوایی با آییننامه 111/920318 در نانوایی های سنگک، بربری، تافتون، لواش و نان فانتزی بهترتیب 73%، 79%، 87%، 76% و 81% بود. همچنین درصد مطابقت با گام دوم مبارزه با کووید 19 به ترتیب 65%، 71%، 69%، 73% و 84% و مطابقت وضعیت بهداشتی با چکلیست نهایی در این نانواییها بهترتیب 69%، 75%، 78%، 5/74% و 5/82% بود.نتیجه گیری : در نانواییهای سنگک آموزش بهداشت و بهداشت ابزار تجهیزات کمترین مطلوبیت، در نانواییهای بربری آموزش بهداشت و بهداشت مواد غذایی کمترین مطلوبیت، در نانواییهای تافتون آموزش بهداشت و بهداشت مواد غذایی کمترین مطلوبیت و در نانواییهای لواش رعایت بهداشت فردی، بهداشت مواد غذایی و همچنین آموزش بهداشت کمترین مطلوبیت داشتند، اما در نانواییهای فانتزی شرایط بهداشتی بهصورت محسوسی بهتر از نانواییهای سنتی بود.نوع مقاله: پژوهشیکلمات کلیدی: بهداشت، چکلیست، کووید-19، نانوایی، همهگیری
عبدلحمید گوهری؛ حسین علیدادی؛ رمضان میرزایی
چکیده
مقدمه: استخرهای شنا یکی از فضاهای ورزشی مهم بوده ومحلی تفریحی و ورزشی است که عدم رعایت نکات بهداشتی در آن می تواند اثرات ناگواری بر سلامت جامعه داشته باشد. هدف: این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی وضعیت بهداشتی فضای داخلی استخرها ، وضعیت سلامت آب دراستخرهای عمومی شهر مشهددر۹ ماهه اول سال 1396انجام شد. روش کار: این مطالعه کاربردی بمنظور ...
بیشتر
مقدمه: استخرهای شنا یکی از فضاهای ورزشی مهم بوده ومحلی تفریحی و ورزشی است که عدم رعایت نکات بهداشتی در آن می تواند اثرات ناگواری بر سلامت جامعه داشته باشد. هدف: این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی وضعیت بهداشتی فضای داخلی استخرها ، وضعیت سلامت آب دراستخرهای عمومی شهر مشهددر۹ ماهه اول سال 1396انجام شد. روش کار: این مطالعه کاربردی بمنظور شناسایی خطرات، بصورت مشاهدات میدانی جهت بررسی بهداشتی فضای داخلی ۶۴ باب استخرعمومی انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات و دادهها از پرسشنامه های روایی و پایایی شده اطلاعات عمومی و نیروی انسانی(۱۴ سئوال) و ارزیابی بهداشت(۳۷سئوال) و پرسشنامه کنترل کیفی آب استخرهای شنای مشهد استفاده شد. برای تحلیل داده های نرمال از آزمون پارامتری آنالیز واریانس و داده های غیرنرمال از آزمون ناپارامتری کروسکال والیس استفاده شدو در سطح 0/05 >P تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: ارزیابی کیفیت آب توسط مراکز بهداشت وضعیت درصد مطلوبیت نتایج آزمایشات کلرباقیمانده،PH،دمای آب ،کدورت آب، کلیفرم گرماپای، باکتریهای هتروتروف ،کیفیت شیمیایی آب به ترتیب۸۶، ۹۶، ۴۴/۴۴،۹۵/۴۹،۹۲/۹۶، ۹۶/۳۱،۹۴/۹۵درصد بوده است. میزان کلرباقیمانده ، کدورت آب و باکتریهای هتروتروف کمتراز حد انتظار۹۵٪ بوده است. نتایج آزمایشات مراکز بهداشت مشهد و آزمایشات خودکنترلی مدیران استخرها نشان داد که نتایج آزمایشات PHآب، درجه حرارت آب، آزمایشات میکروبی از نظر کلیفرم گرماپای و آزمایشات شیمیایی آب با استاندارد مطابقت داشت(P نتیجه گیری: نتایج بررسی ها نشان داد که بیشترین خطرات بهداشتی مربوط به میزان کلرباقیمانده ، کدورت و آلودگی میکروبی آب ازنظرباکتریهای هتروتروف است. آموزش شناگران وفرهنگ سازی بهداشتی نقش موثری در کنترل خطرات بهداشتی دارد.