عبدلحمید گوهری؛ حسین علیدادی؛ رمضان میرزایی
چکیده
مقدمه: استخرهای شنا یکی از فضاهای ورزشی مهم بوده ومحلی تفریحی و ورزشی است که عدم رعایت نکات بهداشتی در آن می تواند اثرات ناگواری بر سلامت جامعه داشته باشد. هدف: این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی وضعیت بهداشتی فضای داخلی استخرها ، وضعیت سلامت آب دراستخرهای عمومی شهر مشهددر۹ ماهه اول سال 1396انجام شد. روش کار: این مطالعه کاربردی بمنظور ...
بیشتر
مقدمه: استخرهای شنا یکی از فضاهای ورزشی مهم بوده ومحلی تفریحی و ورزشی است که عدم رعایت نکات بهداشتی در آن می تواند اثرات ناگواری بر سلامت جامعه داشته باشد. هدف: این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی وضعیت بهداشتی فضای داخلی استخرها ، وضعیت سلامت آب دراستخرهای عمومی شهر مشهددر۹ ماهه اول سال 1396انجام شد. روش کار: این مطالعه کاربردی بمنظور شناسایی خطرات، بصورت مشاهدات میدانی جهت بررسی بهداشتی فضای داخلی ۶۴ باب استخرعمومی انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات و دادهها از پرسشنامه های روایی و پایایی شده اطلاعات عمومی و نیروی انسانی(۱۴ سئوال) و ارزیابی بهداشت(۳۷سئوال) و پرسشنامه کنترل کیفی آب استخرهای شنای مشهد استفاده شد. برای تحلیل داده های نرمال از آزمون پارامتری آنالیز واریانس و داده های غیرنرمال از آزمون ناپارامتری کروسکال والیس استفاده شدو در سطح 0/05 >P تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: ارزیابی کیفیت آب توسط مراکز بهداشت وضعیت درصد مطلوبیت نتایج آزمایشات کلرباقیمانده،PH،دمای آب ،کدورت آب، کلیفرم گرماپای، باکتریهای هتروتروف ،کیفیت شیمیایی آب به ترتیب۸۶، ۹۶، ۴۴/۴۴،۹۵/۴۹،۹۲/۹۶، ۹۶/۳۱،۹۴/۹۵درصد بوده است. میزان کلرباقیمانده ، کدورت آب و باکتریهای هتروتروف کمتراز حد انتظار۹۵٪ بوده است. نتایج آزمایشات مراکز بهداشت مشهد و آزمایشات خودکنترلی مدیران استخرها نشان داد که نتایج آزمایشات PHآب، درجه حرارت آب، آزمایشات میکروبی از نظر کلیفرم گرماپای و آزمایشات شیمیایی آب با استاندارد مطابقت داشت(P نتیجه گیری: نتایج بررسی ها نشان داد که بیشترین خطرات بهداشتی مربوط به میزان کلرباقیمانده ، کدورت و آلودگی میکروبی آب ازنظرباکتریهای هتروتروف است. آموزش شناگران وفرهنگ سازی بهداشتی نقش موثری در کنترل خطرات بهداشتی دارد.
حسین آذرپیرا؛ طیبه رسوله وندی؛ رحیم عالی؛ امیر حسین محوی؛ محمد امین قربانپور؛ حانیه مرادی؛ علی عطا ملکی؛ مریم صادقی پور؛ زهرا سرلک
چکیده
چکیده
زمینهو هدف:پارامترهای کیفی آب شرب مانند غلظت نیترات، نیتریت، سولفات، کل جامدات محلول، سدیم، منیزیم، فلوراید، سختی کل و هدایت الکتریکی میتوانند نقش مهمی در منابع آب زیرزمینی ایفا کنند و عمدتاً با کشاورزی، مناطق دفع زباله و فاضلاب مرتبط هستند. مطالعه حاضر با هدف تعیین این پارامترها در استفاده از منابع آب زیرزمینی شهر ساوه ...
بیشتر
چکیده
زمینهو هدف:پارامترهای کیفی آب شرب مانند غلظت نیترات، نیتریت، سولفات، کل جامدات محلول، سدیم، منیزیم، فلوراید، سختی کل و هدایت الکتریکی میتوانند نقش مهمی در منابع آب زیرزمینی ایفا کنند و عمدتاً با کشاورزی، مناطق دفع زباله و فاضلاب مرتبط هستند. مطالعه حاضر با هدف تعیین این پارامترها در استفاده از منابع آب زیرزمینی شهر ساوه با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و بررسی آلایندههای موجود در آبخوان منطقه انجام شد.
مواد و روشها:دراین مطالعه توصیفی - تحلیلی، تعداد 120 نمونه آب از 12 حلقه چاه آب شرب در فصل بهار سال97 در دو نوبت صبح و بعدازظهر در نقاط مختلف شهر ساوه تهیه شد. پارامترهای کیفی آب شرب از جمله غلظت نیترات، نیتریت، سولفات، کل جامدات محلول، سدیم، منیزیم، فلوراید، سختی کل و هدایت الکتریکی وارد نرمافزار سیستم اطلاعات جغرافیایی شد و بهصورت بانک اطلاعاتی ذخیره گردید و پس از پردازش، توسط نرمافزار سیستم اطلاعات با پهنهبندی رنگی تهیه و نقشههای هم جغرافیایی (GIS) وضعیت کیفی ترسیم گردید. همچنین از روش درونیابی معکوس برای تخمین شرایط کل منطقه استفاده گردید.
یافتهها: غلظت متوسط کلرور، سولفات، هدایت الکتریکی، کل جامدات محلول، سختی کل و سدیم از حدود مجاز فراتر رفته و شرایط غیر کیفی آب کاملاً مشهود است. همچنین میزان دو یون سینرژیست منیزیم و سولفات که در استاندارد 1053 میزان آنها نباید به صورت متقابل به ترتیب بیش از 250 و 30mg/L باشد، متأسفانه از این استاندارد تبعیت نکرده است. میزان دو یون منیزیم و سولفات بیش از حد استاندارد 1053 بود. باید در نظر داشت میزان بالای هم زمان این دو یون میتواند باعث اختلال در جهاز هاضمه گردد. همچنین میزان فلوراید و نیترات در همه نقاط در حدود مجاز بود.
نتیجهگیرى:بیشترین میزان انحراف از حد مطلوب استاندارد ملی 1053 مربوط به کل جامدات محلول، سدیم، سولفات- منیزیم میباشد که بهتر است برنامه جامعی برای رفع مشکل از جمله استفاده از فناوری نانوفیلتر و یا تبادل یونی اندیشید.