علی نظری عالم؛ حسن رحمانی؛ حسین اکبری؛ محمد علی اسدی؛ مائده قوامی؛ مریم بهاری؛ ناهید یسلیانی
چکیده
زمینه و هدف: آزمایشگاهها بدلیل بالا بودن تعداد پرسنل و دانشجویان، تنوع نمونهها و آلودگی نمونهها به عوامل بیماری زای مختلف از محیطهای حساس و مخاطره آمیز برای انتقال و انتشار بسیاری از بیماریها میباشند. لذا هدف مطالعهی حاضر، بررسی آلودگی باکتریایی و قارچی تجهیزات آزمایشگاههای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کاشان بود.مواد ...
بیشتر
زمینه و هدف: آزمایشگاهها بدلیل بالا بودن تعداد پرسنل و دانشجویان، تنوع نمونهها و آلودگی نمونهها به عوامل بیماری زای مختلف از محیطهای حساس و مخاطره آمیز برای انتقال و انتشار بسیاری از بیماریها میباشند. لذا هدف مطالعهی حاضر، بررسی آلودگی باکتریایی و قارچی تجهیزات آزمایشگاههای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کاشان بود.مواد و روشها: این مطالعه توصیفی مقطعی که درسال 1397 در دانشگاه علوم پزشکی انجام گردید و بهطور تصادفی نمونهگیری از 155 دستگاه توسط یک نفر نمونهگیر ثابت انجام گردید. پس از جمعآوری اطلاعات، فراوانی آلودگی میکروبی و قارچی برای هر آزمایشگاه و هر وسیله محاسبه شده و جداول فراوانی ترسیم و همچنین جداول فراوانی برحسب نوع باکتری یا قارچ و کلنیهای رشدکرده محاسبه گردید.یافته هـا: از 155 مورد نمونهگیری و کشت انجامشده از تجهیزات آزمایشگاههای دانشکدههای دانشگاه علوم پزشکی کاشان در مجموع بیشترین درصد آلودگی (83/22% ( مربوط به گونهی باسیلوس (129 مورد) و 17مورد (10/96% (گونهی سودوموناس و 17 مورد (10/96%) مربوط به گونهی اشرشیاکلی بود. از مجموع تمام نمونههای گرفتهشده فقط 7 نمونه فاقد آلودگی بود و اکثر تجهیزات آلوده بودند. نتیجه گیری: یافتـهها نـشان داد اکثر تجهیزات آزمایشگاهی آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کاشان دارای آلـودگی میکروبـی بـا باکتریهـای گـرم مثبـت و منفـی و عوامـل قـارچی میباشد.
نفیسه سرابی مهاجر؛ مریم سرخوش؛ علی اصغر نجف پور؛ حسین علیدادی؛ سیما بریدکاظمی
چکیده
زمینه و هدف: مصرف کنندگان اغلب فکر میکنند مواد غذایی وقتی در یخچالهایی با دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری می-شوند، بیخطر هستند. با این حال، غذا هنوز هم میتواند فاسد شود و بیماریهای ناشی از غذا را که یکی از مهمترین چالشهای بهداشتی هستند ایجاد کنند. مطالعه حاضر با هدف بررسی آلودگیهای باکتریایی و قارچی در یخچالهای خانگی انجام ...
بیشتر
زمینه و هدف: مصرف کنندگان اغلب فکر میکنند مواد غذایی وقتی در یخچالهایی با دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری می-شوند، بیخطر هستند. با این حال، غذا هنوز هم میتواند فاسد شود و بیماریهای ناشی از غذا را که یکی از مهمترین چالشهای بهداشتی هستند ایجاد کنند. مطالعه حاضر با هدف بررسی آلودگیهای باکتریایی و قارچی در یخچالهای خانگی انجام شد.مواد و روشها: در این مطالعه 30 یخچال خانگی مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا پلیتهای میکروبی شامل بلادآگار و سابورو به مدت یک ساعت در قفسههای یخچال قرار داده شد. سپس محیط کشتهای باکتریایی به مدت 48 ساعت در دمای 36 درجه سانتیگراد و محیط کشتهای قارچی به مدت 5 روز در دمای 28 درجه سانتیگراد انکوبه و کلنیها شمارش شدند. در نهایت بمنظور بررسی میزان آلودگی سطوح یخچال، با استفاده از سواپ استریل مرطوب نمونههای تیمار شده از سطح قفسههای یخچال تهیه شد.یافتهها: بر اساس نتایج بدست آمده، 100% آلودگی باکتریایی و 58% آلودگی قارچی در هوای یخچالهای خانگی مشاهده شد و میزان آلودگی باکتریایی و قارچی در سطح یخچالهای خانگی به ترتیب 9/8-7/4 و 2/7-6/3 (log CFU/cm2) بود.نتیجهگیری: همانطور که در این مطالعه مشاهده شد، باکتریها از طریق دستهای شسته نشده، غذاهای خام، بستهبندی دارای نشت، قفسههای شسته نشده، سطوح یخچال و نگهداری طولانی مدت مواد غذایی در یخچال وارد غذا میشوند. بنابراین اگر یخچالها به درستی نگهداری نشوند، به محلی برای رشد میکروارگانیسمها تبدیل میشوند و به طور مستقیم و غیرمستقیم یخچال و مواد غذایی را آلوده و افراد را دچار بیماری میکنند.
احمد رضا یزدان بخش؛ انوشیروان محسنی بندپی؛ ابوطالب بای؛ مهدی صادقی
چکیده
زمینه و هدف: استخرهای شنا و جکوزیها از جمله مراکز ورزشی و تفریحی هستند که افراد زیادی در سنین و قشرهای گوناگون از آن استفاده میکنند.با توجه به اهمیت حفظ بهداشت و سلامتی شناگران، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین مشخصههای فیزیکوشیمیایی و آلودگی میکروبی در آب جکوزی و استخرهای شنا در استان گلستان انجام شد. روشکار:در این مطالعه ...
بیشتر
زمینه و هدف: استخرهای شنا و جکوزیها از جمله مراکز ورزشی و تفریحی هستند که افراد زیادی در سنین و قشرهای گوناگون از آن استفاده میکنند.با توجه به اهمیت حفظ بهداشت و سلامتی شناگران، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین مشخصههای فیزیکوشیمیایی و آلودگی میکروبی در آب جکوزی و استخرهای شنا در استان گلستان انجام شد. روشکار:در این مطالعه مقطعی با رویکرد توصیفی - تحلیلی، جامعه مورد مطالعه شامل 8 استخر فعال سرپوشیده دارای جکوزی در سطح استان گلستان بود. بررسی پارامترهای میکروبی(کلکلیفرم،اشرشیاکلی،استرپتوکوک مدفوعی و سودوموناس) و فیزیکوشیمیایی(دما،pH، کدورت، کلر باقیمانده آزاد)بر اساس استاندارد متد انجام شد. تجزیه و تحلیل دادههابا استفاده از نرمافزار آماریSPSS(نسخه 18) و آزمونهای کروسکال والیس، ضریب همبستگی اسپیرمن و شاخهای مرکزی انجام شد. یافتهها:با توجه به نتایج مطالعه، در استخرهای شنا بین کدورت و سودوموناس همبستگی مثبت و معنیداری وجود داشت( p=0/017)،اما بین کدورت و سایر میکروارگانیسمها ارتباطی مشاهده نشد(P<0/05).در جکوزیها بین کل کلیفرمها(0/002=p) و استرپتوکوکهای مدفوعی(0/035=p) همبستگی مثبت و معنیداری مشاهده شد.بین میزان کلر آزاد باقیمانده و ارگانیسمهای شاخص در استخرها وجکوزیهاارتباط عکس وجود داشت؛ به طوریکه هرچه میزان کل باقیمانده بیشتر بود، تعداد این میکروارگانیسمها کمتر بود. نتیجهگیری:پراکندگی زیادی در آلودگی میکروبی استخرها و جکوزیها و همچنین متغیرهای فیزیکوشیمیایی وجود دارد. بهعبارت دیگر استخرها و جکوزیها در برخی روزها بسیار تمیز و در برخی روزها دارای آلودگی بسیار زیاد از نظر وجود این میکروارگانیسمها، کدورت و میزان کلر باقیمانده هستند؛که این نشاندهنده عدم راهبری مناسب استخرها و جکوزیها به تناسب تعداد شناگران و میزان گندزدایی میباشد.