آرام سلیمی؛ فردین میراحمدی
چکیده
زمینه و هدف: استفاده از خواص ضدمیکروبی گیاهان دارویی می تواند اثرات ضدمیکروبی قابلملاحظه ای داشته باشد. از اینرو پژوهش کنونی با هدف بررسی اثرات ضدمیکروبی عصارهی اتانولی گیاه برزا بر میکروارگانیسم های استافیلوکوکوس اورئوس (گرم مثبت)، اشرشیاکلی (گرم منفی)، کلستریدیوم پرفرینجنس و مخمر کلویورومایسس مارکسیانوس انجام شد. مواد ...
بیشتر
زمینه و هدف: استفاده از خواص ضدمیکروبی گیاهان دارویی می تواند اثرات ضدمیکروبی قابلملاحظه ای داشته باشد. از اینرو پژوهش کنونی با هدف بررسی اثرات ضدمیکروبی عصارهی اتانولی گیاه برزا بر میکروارگانیسم های استافیلوکوکوس اورئوس (گرم مثبت)، اشرشیاکلی (گرم منفی)، کلستریدیوم پرفرینجنس و مخمر کلویورومایسس مارکسیانوس انجام شد. مواد و روشها : اثر ضدمیکروبی عصاره ی الکلی گیاه برزا به روش دیسک دیفیوژن، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی در میکروارگانیسم های مطالعه مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین ترکیبات موجود در عصاره ی اتانولی گیاه برزا توسط دستگاه (GC-Mass) تعیین شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه ی 25 در سطح 5 درصد انجام پذیرفت. یافتهها: براساس نتایج، کلستریدیوم پرفرینجنس و استافیلوکوکوس اورئوس حساس ترین میکروارگانیسم ها نسبت به رقتهای 18/5، 37، 75 و 150 بودند. حداقل میزان مهارکنندگی عصاره ی مورد مطالعه برای باکتری گرم مثبت کلستردیومپرفریجنس در حدود 8 میلی گرم بر میلی لیتر بود. هم چنین نتایج نشان داد که حداقل غلظت کشندگی برای تمام سویه های مورد استفاده در این پژوهش به جز سویه ی مخمری کلویورومایسس مارکسیانوس برابر با 1024 میلیگرم بر میلی لیتر به دست آمد.نتیجهگیرى: عصاره ی اتانولی گیاه برزا در محیط آزمایشگاهی فعالیت ضدمیکروبی قابلتوجهی روی سویههای مورد مطالعه نشان داد. بنابراین لازم است که مطالعات بیشتری در مورد این گیاه انجام گیرد تا بتوان آن را بهعنوان یک ماده ی ضدمیکروبی طبیعی و جدید معرفی نمود.
علی طولابی؛ ناصر تربتی زارع؛ یاسان کاظم زاده؛ حمید سرحدی؛ ابوذر رئیسوند؛ ضیاالدین بنیادی
چکیده
سابقه و هدف: امروزه به دلیل خطرات ناشی از نگهدارنده های شیمیایی در مواد غذایی روشهای جایگزین و بی خطر مانند استفاده از عصاره طبیعی گیاهان طبیعی افزایش یافته است، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره میوه کنار بر روی چهار باکتری غذازاد سالمونلا، شیگلا، اشرشیاکلی و باسیلوس سرئوس انجام گرفت.مواد و روش ها : عصاره میوه کنار ...
بیشتر
سابقه و هدف: امروزه به دلیل خطرات ناشی از نگهدارنده های شیمیایی در مواد غذایی روشهای جایگزین و بی خطر مانند استفاده از عصاره طبیعی گیاهان طبیعی افزایش یافته است، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره میوه کنار بر روی چهار باکتری غذازاد سالمونلا، شیگلا، اشرشیاکلی و باسیلوس سرئوس انجام گرفت.مواد و روش ها : عصاره میوه کنار را به شیوه خیساندن یا غوطه وری در متانول تهیه کردیم.پس از تغلیظ توسط دستگاه روتاری به تهیه 9 غلظت از عصاره به شیوه سریالی پرداختیم، سپس اقدام به آنتی بیوگرام به روش چاهک و تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد1 (MIC) و حداقل غلظت کشندگی2 (MBC) نمودیم. همچنین از محلول حجمی_حجمی متانول و دی متیل سولفوکساید با نسبت برابر به عنوان کنترل منفی و از دیسک های شاهد و استاندارد آنتی بیوتیکهای تجاری به عنوان کنترل مثبت استفاده نمودیم.یافته ها : بر اساس نتایج ، قطر هاله رشد برای شیگلا، سالمونلا، باسیلوس سرئوس و اشرشیاکلی در غلظت mg/mL 80 از عصاره متانولی گیاه کنار به ترتیب 24، 17، 59 و 19 میلیمتر بدست آمد. همچنین مشخص شد عصاره متانولی میوه کنار دارای اثرات ضد باکتریایی بسیار مطلوبی بر باکتری گرم مثبت باسیلوس سرئوس نسبت به سایر باکتری های هدف(که گرم منفی هستند) بوده و دارای اثرات مهار از رشد و باکتری کشی قابل توجهی در غلظت های بسیار کم بود. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که عصاره متانولی کنار دارای تأثیرات ضد باکتریایی بسیار مطلوب بر علیه چهار باکتری هدف بوده است. ازاینرو میتوان گفت که احتمالاً ترکیبات تشکیل دهنده عصاره متانولی این گیاه میتواند به عنوان اجزاء مهم سازنده محصولات مختلف در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار گیرند.