مرجان تیموری یگانه؛ لیلا تیموری یگانه
چکیده
زمینه و هدف: .از آنجا که تهیه و توزیع مواد غذایی بهداشتی در مراکز خدمات غذایی مهم ترین نقش را در پیشگیری و ابتلای بیماری های منتقله از مواد غذایی دارد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی آگاهی، عملکرد و نگرش بهداشت و ایمنی مواد غذایی مراکز خدمات غذایی استان کرمانشاه در زمان شیوع همهگیری بیماری کووید-19 انجام شد.مواد و روشها: در این مطالعه ...
بیشتر
زمینه و هدف: .از آنجا که تهیه و توزیع مواد غذایی بهداشتی در مراکز خدمات غذایی مهم ترین نقش را در پیشگیری و ابتلای بیماری های منتقله از مواد غذایی دارد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی آگاهی، عملکرد و نگرش بهداشت و ایمنی مواد غذایی مراکز خدمات غذایی استان کرمانشاه در زمان شیوع همهگیری بیماری کووید-19 انجام شد.مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی جهت جمعآوری دادهها از پرسشنامه استاندارد شامل اطلاعات دموگرافیک،عملکرد آگاهی ودانش استفاده شد. پرسشنامه در 4 بخش شامل اطلاعات دموگرافیک، بخش آگاهی، نگرش و عملکرد تنظیم شد. در بخش اول اطلاعات دموگرافیک شامل جنسیت، سن، میزان تحصیلات، میزان درآمد، میزان سلامتی و رضایتمندی، بخش دوم آگاهی بهصورت 7 سؤال 2 گزینهای، بخش سوم نگرش 12 سؤال 5 گزینهای و بخش عملکرد شامل 10 سؤال 5 گزینهای بود. ابزار پرسش نامه استاندارد نگرش ، عملکرد و آگاهی مواد غذایی وروش کار تجزیه و تحلیل داده در دو بخش توصیفی و استنباطی با نرم افزار spss صورت گرفت.یافتهها: رعایت اصول بهداشتی و ایمنی مواد غذایی میتواند احتمال آلودگی غذاها با هرگونه پاتوژنی بهویژه کرونا ویروس جدید را بهحداقل برساند. در این راستا میانگین نمره نگرش پاسخدهندگان 5/3±51/67 برآورد شد. این میانگین در بخش بهداشت 7/3±48/51 و در بخش ایمنی 7/6±19/58 برآورد گردید، بنابراین نمره بخش ایمنی بالاتر از بخش بهداشت بود. میانگین نمره عملکرد پاسخدهندگان 1/4±45/72 برآورد شد. این میانگین در بخش بهداشت 1/2±31/49 و در بخش ایمنی 7/2±07/65 برآورد گردید. بنابراین نمره بخش ایمنی بالاتر از بخش بهداشت بود. میانگین نمره آگاهی پاسخدهندگان 8/6±71/54 برآورد شد. این میانگین در بخش بهداشت 1/2±31/49 و در بخش ایمنی 7/5±11/35 برآورد گردید، بنابراین نمره بخش بهداشت بالاتر از بخش ایمنی بود.نتیجهگیری: ارزیابی آگاهی، عملکرد و نگرش بهداشت و ایمنی مواد غذایی در مراکز خدمات غذایی استان کرمانشاه در زمان شیوع همهگیری بیماری کووید-19، از وضعیت نسبتاً ضعیفی برخوردار است. با اینحال اکثر پاسخدهندگان از میکروارگانیسم موجود در دست و بینی، اهمیت بهداشت دستها قبل و حین تهیه غذا و سرو آن، درجه حرارت نگهداری غذای گرم و وضعیت میکروارگانیسمها در سردخانه آگاهی کافی نداشتند. این عدم آگاهی میتواند شرایط را برای آلودگی متقابل و افزایش رشد میکروارگانیسمهای غذازاد در زمان شیوع ویروس کرونا فراهم نماید.
لیلا تیموری یگانه؛ حسن کرمی
چکیده
زمینه و هدف: بیماری کووید-۱۹ که به شکل عمومی به آن کرونا نیز میگویند، یک بیماری عفونی حاد تنفسی است که بر اثر یک نوع جدید از خانواده کرونا ویروسها بهنام Covid-19ایجاد میشود. این ویروس، دستگاه تنفس را تحت تأثیر قرار میدهد و میتواند با سردرد و تب نیز همراه باشد و تا چند روز بهطول میانجامد. مطالعه حاضر با هدف بررسی الگوی ...
بیشتر
زمینه و هدف: بیماری کووید-۱۹ که به شکل عمومی به آن کرونا نیز میگویند، یک بیماری عفونی حاد تنفسی است که بر اثر یک نوع جدید از خانواده کرونا ویروسها بهنام Covid-19ایجاد میشود. این ویروس، دستگاه تنفس را تحت تأثیر قرار میدهد و میتواند با سردرد و تب نیز همراه باشد و تا چند روز بهطول میانجامد. مطالعه حاضر با هدف بررسی الگوی اعتقاد بهداشتی رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری کووید-19 در مردم شهر کرمانشاه صورت گرفت.مواد و روشها: این مطالعه توصیفی - تحلیلی (مقطعی) در سال 1399 بر روی 500 نفر از مردم شهر کرمانشاه انجام شد. نمونهها به روش نمونهگیری خوشهای انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محققساخته روش پایلوت مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی، جمعآوری شدند. دادهها با استفاده از آزمونهای ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.یافتهها: بر اساس نتایج ضریب همبستگی، قویترین همبستگی بین سازه موانع درک شده گزارش شد که در خصوص رفتار، قویترین همبستگی بین منافع حساسیت شده با رفتار مشاهده گردید. نتایج آنالیز رگرسیون خطی مقدار 17% از واریانس رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری کووید-19 را پیشبینی نمود که در این میان حساسیت درک شده (593/0) قویترین پیشبینی بود.نتیجهگیری: نتایج این مطالعه کاربرد الگوی اعتقاد بهداشتی را در پیشگویی رفتار پیشگیری از ابتلاء به کووید-19 به شکل قوی نشان داد و بهنظر میرسد میتوان از این الگو در تدوین برنامههای آموزشی و تکنیکهای مداخلهای جهت تغییر نگرش و رفتار مردم استفاده نمود.