نرجس باقری؛ گیتی کاشی؛ حمید رضا تشیعی
چکیده
زمینه و هدف: هلیکوباکتر پیلوری، شایعترین پاتوژن گوارشی است که بیش از نیمی از مردم دنیا آلوده به این باکتری میباشند. هلیکوباکتر پیلوری باکتری، عامل زخم گوارشی (گاستریت مزمن)، سرطان معده، لمفوم و آدنوکارسینوم میباشد. مطالعه حاضر با هدف کاربرد روش واکنش زنجیرهای پلیمرازی (PCR) برای حضور هلیکوباکتر پیلوری شیر آب مصرفی و آب چاه بیمارستانهای ...
بیشتر
زمینه و هدف: هلیکوباکتر پیلوری، شایعترین پاتوژن گوارشی است که بیش از نیمی از مردم دنیا آلوده به این باکتری میباشند. هلیکوباکتر پیلوری باکتری، عامل زخم گوارشی (گاستریت مزمن)، سرطان معده، لمفوم و آدنوکارسینوم میباشد. مطالعه حاضر با هدف کاربرد روش واکنش زنجیرهای پلیمرازی (PCR) برای حضور هلیکوباکتر پیلوری شیر آب مصرفی و آب چاه بیمارستانهای منتخب شهر تهران سال 1399 انجام گرفت. مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی خوشهای تصادفی، نمونهها از شیر آب مصرفی سیستم توزیع آب آشامیدنی ۲۲ نمونه و آب چاه ۶ نمونه از بیمارستانهای منتخب در نواحی مختلف شهر تهران از تاریخ 15 شهریور تا 30 آبان 1399 تهیه شد. نمونهها در ظروف استریل بر اساس دستورالعمل روشهای استاندارد ملی جمعآوری شد. هلیکوباکتر پیلوری در این تحقیق با استفاده از روش واکنش زنجیرهای پلیمرازی (PCR) و کشت سطحی ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS، ورژن 18 انجام گرفت. یافتهها: در این مطالعه شیوع هلیوباکتر پیلوری با روش PCR، 2 مورد (10/3 درصد) گزارش شد. میانگین تعداد هلیوباکتر پیلوری در میلیلیتر نمونههای شیر آب مصرفی و آب چاه بهترتیب 0/18±0/85 و 0/67±1/63 بود. میانگین تعداد باکتریهای بشقابی هترتروفی در میلیلیتر نمونههای شیر آب مصرفی و آب چاه بیمارستانهای منتخب شهر تهران بهترتیب 0/0±0/0 و 2/10±7/83 بود. میانگین تعداد باکتریهای کلیفرم، اشرشیا کلی، پسودوموناس آئروژینوزا، کلستریدیوم پرفرینژینس و استرپتوکوکوس فکالیس در 100 میلیلیتر نمونههای شیر آب مصرفی 0/0±0/0 بود. نتیجهگیری: هلیکوباکتر پیلوری بهعلت مقاومت تحت شرایط نامساعد محیطی ماندگاری بالایی در محیط آبی دارد و حذف آن شاخصی از بهداشت محیط مناسب خواهد بود. کنترل آلودگی و استراتژیهای پیشگیری بهمنظور کاهش خطر حضور هلیکوباکتر پیلوری برای تهیه منابع آب سالم به مقامات بهداشت عمومی پیشنهاد میشود. بررسی کیفیت بیولوژیکی (باکتری هتروتروفی، کلیفرم، اشرشیا کلی، پسودوموناس آئروژینوزا، کلستریدیوم پرفرینژینس، استرپتوکوکوس فکالیس)، کیفیت فیزیکی- شیمیایی آب و هلیکوباکتر پیلوری، از جمله نقاط قوت و نوآوری این تحقیق محسوب میشوند.