ریحانه شاه محمدی؛ طیبه رسوله وندی؛ حسین آذرپیرا
چکیده
چکیدهزمینه و هدف : تغذیه سالم، در دستیابی به توسعه پایدار و غلبه بر بیماری همهگیر کووید-19 نقش کلیدی دارد. در بیشتر کشورهای با درآمد کم و متوسط، شرکتهای کوچک و مخصوصاً تهیهکنندگان سنتی مواد غذایی نقش اساسی در زنجیرههای تأمین غذا و در نتیجه تأمین امنیت غذایی و تغذیهای دارند.مواد و روش ها: چکلیستی با 113 سؤال که شامل 57 سؤال ...
بیشتر
چکیدهزمینه و هدف : تغذیه سالم، در دستیابی به توسعه پایدار و غلبه بر بیماری همهگیر کووید-19 نقش کلیدی دارد. در بیشتر کشورهای با درآمد کم و متوسط، شرکتهای کوچک و مخصوصاً تهیهکنندگان سنتی مواد غذایی نقش اساسی در زنجیرههای تأمین غذا و در نتیجه تأمین امنیت غذایی و تغذیهای دارند.مواد و روش ها: چکلیستی با 113 سؤال که شامل 57 سؤال مختص شرایط کرونا برگرفته از دستورالعمل گام دوم مبارزه با کرونا و 56 سؤال از آییننامه 111/920318طراحی گردید. تعداد کل نانواییها 158 و جواب سؤالات به صورت بله، خیر و مصداق ندارد، ثبت و آنالیز گردید.یافته ها : در این مطالعه بر اساس نتایج بهدست آمده از آنالیز چکلیستها، مطابقت وضعیت بهداشتی انواع نانوایی با آییننامه 111/920318 در نانوایی های سنگک، بربری، تافتون، لواش و نان فانتزی بهترتیب 73%، 79%، 87%، 76% و 81% بود. همچنین درصد مطابقت با گام دوم مبارزه با کووید 19 به ترتیب 65%، 71%، 69%، 73% و 84% و مطابقت وضعیت بهداشتی با چکلیست نهایی در این نانواییها بهترتیب 69%، 75%، 78%، 5/74% و 5/82% بود.نتیجه گیری : در نانواییهای سنگک آموزش بهداشت و بهداشت ابزار تجهیزات کمترین مطلوبیت، در نانواییهای بربری آموزش بهداشت و بهداشت مواد غذایی کمترین مطلوبیت، در نانواییهای تافتون آموزش بهداشت و بهداشت مواد غذایی کمترین مطلوبیت و در نانواییهای لواش رعایت بهداشت فردی، بهداشت مواد غذایی و همچنین آموزش بهداشت کمترین مطلوبیت داشتند، اما در نانواییهای فانتزی شرایط بهداشتی بهصورت محسوسی بهتر از نانواییهای سنتی بود.نوع مقاله: پژوهشیکلمات کلیدی: بهداشت، چکلیست، کووید-19، نانوایی، همهگیری