مونا تبریزی آزاد؛ انوشیروان محسنی بندپی
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: در طی دهههای اخیر، فعالیتهای انسانی و تغییرات مرتبط با شیوههای زندگی و الگوی مصرف، منجر به تولید حجم زیادی از انواع مختلفی از پسماندها شده است. بهداشت و درمان، یکی از بخشهایی است که پیشرفت قابل ملاحظهای را در جهان داشته است. با این حال چنین به نظر میرسد که بخشی از پسماندهای تولیدی در واحدهای پزشکی ...
بیشتر
چکیده
زمینه و هدف: در طی دهههای اخیر، فعالیتهای انسانی و تغییرات مرتبط با شیوههای زندگی و الگوی مصرف، منجر به تولید حجم زیادی از انواع مختلفی از پسماندها شده است. بهداشت و درمان، یکی از بخشهایی است که پیشرفت قابل ملاحظهای را در جهان داشته است. با این حال چنین به نظر میرسد که بخشی از پسماندهای تولیدی در واحدهای پزشکی که تحت عنوان پسماندهای ویژه یا زائدات کلینیکی نامیده میشوند، خصوصاً در کشورهای در حال توسعه مورد توجه جدی قرار نگرفتهاند. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف بررسی مدیریت پسماندهای عفونی و تیز و برنده در بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی - مقطعی در پاییز سال 1392 در 12 بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. به منظور انجام این پژوهش، ابتدا پرسشنامهای طراحی و اعتباربخشی گردید، سپس با مراجعه حضوری به بیمارستانها، اطلاعات مورد نیاز شامل ( تولید، تفکیک، جمع آوری، ذخیره سازی، بی خطرسازی، حمل و نقل و دفع پسماندهای تولیدی) جمعآوری گردید. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS، ورژن 16 و Excel صورت گرفت.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد در بیمارستانهای آموزشی شهید بهشتی روزانه 3387kg زباله عفونی و تیز و برنده تولید میشود. تمام بیمارستانهای شهید بهشتی به سیستم بیخطرساز غیرسوز مجهز بوده، ولی تنها در 83/3 درصد از بیمارستانهای مورد مطالعه، بیخطرسازی صورت میگرفت، لذا مقادیری از پسماندهای عفونی بدون طی مراحل بیخطرسازی با پسماندهای شهری دفع میشوند.
نتیجهگیری: در مجموع وضعیت مدیریت پسماند در بیمارستانهای مورد مطالعه تا حدودی مطلوب بود، ولی با توجه به اهمیت موضوع، در برخی موارد نیازمند توجهات بیشتر میباشد.