علی شهریاری؛ نغیمه احمدی؛ یوسف دادبان شهامت؛ رحیم عالی؛ عبدالرزاق مکرری کر؛ جواد شریفی قوجق
چکیده
زمینه و هدف: نگرانیهای عمومی در خصوص کیفیت میکروبی آب شبکه توزیع شهری باعث شده است تا مصرف آبهای بطری شده در کشور ما افزایش یابد. در ایران آبهای بطری شده در دو نوع بستهبندی کوچک (0/5 لیتر) و بزرگ (1/5 لیتر) تولید میشوند که بار میکروبی آن می تواند تا قبل از مصرف و در طی زمان افزایش پیدا کند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آلودگی ...
بیشتر
زمینه و هدف: نگرانیهای عمومی در خصوص کیفیت میکروبی آب شبکه توزیع شهری باعث شده است تا مصرف آبهای بطری شده در کشور ما افزایش یابد. در ایران آبهای بطری شده در دو نوع بستهبندی کوچک (0/5 لیتر) و بزرگ (1/5 لیتر) تولید میشوند که بار میکروبی آن می تواند تا قبل از مصرف و در طی زمان افزایش پیدا کند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آلودگی باکتریایی در آبهای بطری شده و مقایسه میزان آلودگی در دو نوع بستهبندی کوچک و بزرگ انجام شد. روشکار: در این مطالعه توصیفی - تحلیلی تعداد 400 نمونه آب بطری شده شامل 185 بطری کوچک و 215 بطری بزرگ مربوط به 10 برند پرفروش از فروشگاههای مواد غذایی شهر گرگان در طی خرداد ماه 1393 تا اردیبهشت 1394 برداشت و مورد بررسی قرار گرفت. بار میکروبی نمونهها از طریق شمارش باکتریهای هتروتروف در محیط R2A و به روش کشت سطحی انجام شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماریSPSS (نسخه 23) و آزمونهای T تک متغیره و آزمون Chi-square در ضریب معنی داردی کمتر از 0/05 انجام شد. یافتهها: میانگین تعداد باکتریهای هتروتروف در آبهای بطری شده کوچک و بزرگ به ترتیب 8557 و 11188 کلنی در هر میلیلیتر نمونه بود که بسیار بیشتر از استاندارد میکروبی (500 کلنی در هر میلیلیتر) آب آشامیدنی بود. همچنین در 85 درصد نمونهها تعداد باکتریهای هتروتروف بیشتر از 500 کلنی در هر میلیلیتر نمونه بود که سهم بطریهای کوچک و بزرگ به ترتیب 40/8 و 44/2 درصد بود. آنالیز آماری نشان داد که حجم آب بطریها تأثیر معنیداری بر تعداد باکتریها ندارد. نتیجهگیری: آبهای بطری شده کوچک و بزرگ از نظر شمارش باکتریهای هتروتروف دارای آلودگی میکروبی میباشند لذا مصرف آن برای آشامیدن میتواند برای سلامت عمومی جامعه به خصوص افراد با سطح ایمنی پایین خطرآفرین باشد.
محمد هادی دهقانی؛ کمال اعظم؛ اعظم محمدی
چکیده
مقدمه وهدف: نقش شنا به عنوان ورزشی سودمند ومفرح برکسی پوشیده نیست که امروزه علاوه بر جنبه تفریحی ، جنبه درمانی ان نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته است از سویی نباید از تهدیدهای احتمالی پیرامون این ورزش سودمند غافل شد.لذا هدف از این تحقیق ، بررسی ومطالعه کیفی آب استخرهای شنا، جکوزی هاوحوضچه های آب سرد در شهرتهران می باشد. ...
بیشتر
مقدمه وهدف: نقش شنا به عنوان ورزشی سودمند ومفرح برکسی پوشیده نیست که امروزه علاوه بر جنبه تفریحی ، جنبه درمانی ان نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته است از سویی نباید از تهدیدهای احتمالی پیرامون این ورزش سودمند غافل شد.لذا هدف از این تحقیق ، بررسی ومطالعه کیفی آب استخرهای شنا، جکوزی هاوحوضچه های آب سرد در شهرتهران می باشد. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی که بصورت مقطعی در 6 ماهه اول سال 1392 درمناطق 12،13،14،15 شهرداری تهران و طی دومرحله انجام گرفته است، 27 استخر سرپوشیده فعال مورد بررسی قرارگرفت . در مرحله اول از کلیه 27 استخر نمونه برداری انجام گرفته است ودر مرحله دوم پس از ارائه راهکارهای مناسب وآموزشهای ارائه شده به مسئولین استخرهایی که در مرحله اول دارای آب الوده بوده اند، نمونه برداری مجدد ی صورت پذیرفت. تمامی مراحل نمونه برداری ،انتقال به آزمایشگاه وآنالیز نمونه های آب از نظر مقدار کلرآزاد باقیمانده،PH، آلودگی میکروبی براساس روش های استاندارد آزمایش های آب وفاضلاب صورت گرفت. یافته ها: نتایج حاکی از ان است که در 48% کل نمونه های برداشت شده کلرآزاد باقیمانده در حد استاندارد ملی ( 3-1 میلیگرم در لیتر) با حداقل صفر وحداکثر 4 بوده است. 1/76% دارای PH استاندارد(8-2/7) بوده وهمچنین باکتری های هتروتروف 8/78% در کل نمونه های برداشت شده مطلوب بوده است. نتیجه گیری: در این مطالعه مشخص گردید بیشترین موارد آلودگی میکروبی در قسمت جکوزی ها وحوضچه های ،آب سرد بوده که تقریبا در تمامی این موارد میزان کلرآزاد باقیمانده در حد استاندارد نبوده است . همچنین در نمونه برداری مجدد از استخرهای که در مرحله اول نمونه برداری ها، دارای آلودگی میکروبی بوده اند، پس از انجام تمهیدات لازم ( نصب کلریناتور) توسط مسئولین استخرها و آموزشهای ارائه شده توسط بازرسین بهداشت محیط مرکز بهداشت شرق ، کلیه نمونه های برداشت شده فاقد آلودگی میکروبی بوده است