بتول ظریف قرائتی افتاده؛ نجمه افشارکهن؛ محمد زنگویی؛ محمد رشیدی؛ رضا براتی؛ صدیقه مجیدیان؛ علی اکبر دهقان کنگ
چکیده
زمینه و هدف: بیمارى کرونا (-19COVID )بیمارى عفونى است که تنها چند ماه پس از اعلام رسمى اولین گزارشات، بهسرعت در جهان منتشر و تبدیل به پاندمى شد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل تأثیرگذار بر رعایت مسائل بهداشتى کارکنان بر اساس الگوى اعتقاد بهداشتى انجام شد.
مواد وروش ها: این مطالعه توصیفى تحلیلى (مقطعى) در سال 1399 بر روى 65 نفر از کارکنان شرکت ...
بیشتر
زمینه و هدف: بیمارى کرونا (-19COVID )بیمارى عفونى است که تنها چند ماه پس از اعلام رسمى اولین گزارشات، بهسرعت در جهان منتشر و تبدیل به پاندمى شد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل تأثیرگذار بر رعایت مسائل بهداشتى کارکنان بر اساس الگوى اعتقاد بهداشتى انجام شد.
مواد وروش ها: این مطالعه توصیفى تحلیلى (مقطعى) در سال 1399 بر روى 65 نفر از کارکنان شرکت آب منطقه اى خراسان رضوى انجام شد. به منظور جمع آورى داده ها، پرسشنامه اى توسط محقق شامل 11 ، 24 و 18 سؤال در زمینه آگاهى، نگرش و عملکرد کارکنان با کمک مطالعات مشابه طراحى گردید. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه آنلاین جمع آورى و با استفاده از نرم افزار آمارى SPSS، نسخه 25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: در بررسى ارتباط متغیرهاى کیفى دموگرافیک با سازه هاى آگاهى، نگرش و رفتار، میانگین نمره آگاهى، نگرش و رفتار در هیچ یک از گروههاى جنسیتى، تحصیلى و شغلى تفاوت معنى دارى نداشت(0/05>p). بین متغیرهاى آگاهى و نگرش (0/01>p )و آگاهى و رفتار (0/02=p )ارتباط مثبت و معنى دارى وجود داشت. سایر متغیرها با یکدیگر ارتباط معنى دارى را نشان ندادند (0/05>p). همچنین سازه آگاهى، تأثیر آمارى معنى دارى بر رفتار افراد مورد مطالعه داشت (0/01=p). بهطور کلى میزان آگاهى و نگرش کارکنان در پیشگیرى از کرونا در سطح مطلوبى قرار داشت.
نتیجه گیرى: میزان آگاهى و نگرش افراد، تأثیر بسزایى بر عملکرد آنها در پیشگیرى از بیمارى کووید19دارد. بنابراین، اجراى برنامه هاى آموزشى به عنوان ابزارى مؤثر در جهت افزایش آگاهى و نگرش کارکنان شرکت آب منطقهاى خراسان رضوى توصیه مىگردد.
مجتبی افشارنیا؛ علی اکبر دهقان کنگ؛ حسین علیدادی؛ نجمه افشارکهن؛ صدیقه مجیدیان
چکیده
چکیده مقدمه: پسابهای رنگی حاصل از صنایع نساجی یکی از عظیم ترین منابع آلوده کننده ی محیط های آبی می باشند.یکی از رنگهای پرکاربرد در صنایع نساجی رنگ متیلن بلو می باشد.متیلن بلو که به دلیل آروماتیک بودن، اغلب سمی، سرطان زا، جهش زا و مقاوم به تجزیه بیولوژیکی است، اثرات مضری بر موجودات زنده در مدت زمان کوتاه مواجهه دارد. فرایند جذب سطحی ...
بیشتر
چکیده مقدمه: پسابهای رنگی حاصل از صنایع نساجی یکی از عظیم ترین منابع آلوده کننده ی محیط های آبی می باشند.یکی از رنگهای پرکاربرد در صنایع نساجی رنگ متیلن بلو می باشد.متیلن بلو که به دلیل آروماتیک بودن، اغلب سمی، سرطان زا، جهش زا و مقاوم به تجزیه بیولوژیکی است، اثرات مضری بر موجودات زنده در مدت زمان کوتاه مواجهه دارد. فرایند جذب سطحی در سال های اخیر توجهات زیادی را به خود جلب کرده است. لذا این مطالعه با هدف بررسی امکان استفاده از نانو ذرات بیسموت اکسی یدید درجذب رنگ متیلن بلو از فاضلاب سنتتیک انجام شد. مواد و روش ها: مطالعه حاضر در مقیاس آزمایشگاهی روی نمونه های سنتیک رنگ در سیستم ناپیوسته انجام گرفت.اثر متغیرهای مهم در فرایند (pH، دز، زمان تماس و غلظت اولیه رنگ) و همچنین مطالعه ایزوترم و سنتیک فرایند مورد بررسی قرار گرفت. جاذب مورد استفاده بیسموت اکسی یدید بود که طبق استاندارد در آزمایشگاه تهیه گردید. یافته ها : حداکثر راندمان حذف رنگ متیلن بلو از محلول در pH بهینه برابر 9، زمان تماس 30 دقیقه، دوز جاذب 3 گرم بر لیتر و غلظت اولیه 10 میلی گرم بر لیتر مشاهده شد تبعیت حذف متیلن بلو از مدل کنیتیکی شبه درجه 2 و مدل ایزوترم لانگمویر نشان داد مرحله جذب به عنوان مرحله کنترل کننده فرایند مطرح بود. نتیجه گیری: نتایج آزمایشات نشان داد که بیسموت اکسی یدید پتانسیل بالایی جهت حذف مولکولهای رنگ متیلن بلو از نمونه های آب آلوده برخوردار است.