مطالعه عوامل قارچی موجود در آب سد شهید رجایی از دیدگاه بهداشتی با هدف تأمین آب شرب

نوع مقاله: مقالات پژوهشی

نویسندگان

1 دکترای قارچ‌شناسی، استادیار بخش بهداشت و بیماری‌های آبزیان، پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.

2 دکترای علوم زیستی، دانشیار بخش اکولوژی، پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ، ساری، ایران.

3 فوق لیسانس بیوفیریک، کارشناس ارشد آزمایشگاه، پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.

4 فوق لیسانس شیلات، مربی بخش تکثیر و پرورش، پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: مهم‌ترین مسئله در انتخاب منابع تأمین آب شرب، عاری بودن آنها از عوامل مخاطره­آمیز بهداشت انسانی خصوصاً عوامل عفونی است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کمی و شناسایی عوامل قارچی موجود در آب دریاچه سد شهید رجایی از دیدگاه بهداشتی در جهت استفاده از آن برای تأمین آب شرب شهر ساری انجام شد.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه نمونه‌برداری از پنج ایستگاه، طی شش مرحله در سال 1392 انجام گرفت. از هر نمونه دو رقت 1-10 و 100 تهیه و میزان mL 500 از آن در محیط سابرودکستروز آگار کشت داده شد و در دمای C°30-27 برای 5-3 روز گرم خانه‌گذاری گردید. پرگنه­ها پس از شمارش، خالص‌سازی و شناسایی شدند. در این بررسی پارامترهای دما، pH، BOD5 و COD نیز اندازه‌گیری شدند.
یافته ­ها: تعداد پرگنه ­های قارچی جداسازی شده در تیر و مرداد افزایش معنی­دار و در بهمن کاهش معنی­داری داشت ( P<0/05). در بین ایستگاه­ها، تاج سد در تمام ماه­­ ها بالاترین میزان شمارش عوامل قارچی را داشت. ضریب همبستگی بین تعداد پرگنه ­های قارچی جداسازی شده و فاکتورهای دما، BOD5 و COD به ترتیب 0/87، 0/60 و 0/66 بود. عوامل قارچی شناسایی شده به ترتیب درصد فراوانی آسپرژیلوس (31/4 درصد)، انواع مخمر (24/2 درصد)، پنیسلیوم (19/3 درصد)، کلادوسپوریوم (10/3 درصد)، موکور (5/4 درصد)، فوزاریوم (2/9 درصد)، آلترناریا (2/3 درصد)، هایف استریل (2/8 درصد) و پسیلومایسس (1/4 درصد) بودند.
نتیجه­ گیری:بالاترین ضریب همبستگی بین میزان جداسازی عوامل قارچی با فاکتورهای فیزیکوشیمیایی به ترتیب با دما، COD و BOD5 بود و این فاکتورها نقش مستقیمی در تغییرات کمی پرگنه ­های قارچی جداسازی شده از آب داشتند. همچنین عوامل قارچی جداسازی شده شامل قارچ‌های بیماری‌زای فرصت‌طلب برای انسان و نیز مولد سم بودند که دارای مخاطرات بهداشتی هستند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Study of fungi in Rajaeii dam laeke water and evaluation of its health quality as drinking water source

نویسندگان [English]

  • Maryam Ghiasi 1
  • Hassan Narollahzadeh Saravi 2
  • Mohammad Binaii 3
  • Mahmod ghanei tehrani 4
1 Assistant Professor and Academic Member, Caspian Sea Ecology Research Center (CSERC),Iranian Fisheries Science Research Institute(IFSRI), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Sari, Mazandararn, Iran
2 Associate Professor, Academic Member, Caspian Sea Ecology Research Center (CSERC), Iranian Fisheries Science Research Institute (IFSRI), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Sari, Mazandararn, Iran
3 M. Sc., Graduate of Biophsic, Caspian Sea Ecology Research Center (CSERC), Iranian Fisheries Science Research Institute (IFSRI),Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Sari, Mazandararn, Iran
4 Researcher in Fishery, Academic Member, Caspian Sea Ecology Research Center (CSERC), Iranian Fisheries Science Research Institute (IFSRI), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Sari, Mazandararn, Iran
چکیده [English]

Introduction: Being free from human health risk factors is considered as the most important parameter of drinking water sources.The aim of the present study was quantative evaluation and identification of fungi in water of Shahid Rajaeii dam lake, and assessment of its health quality as drinking water source of Sari (Mazandaran province).
Materials and Methods: In the present study, samples were taken from five stations in six stages  from June to February 2012. Every sample was diluted by sterile saline (100 and 10-1) and was cultured on SD and incubated at 27-30°C for 3-5 days. Finally, the number of colonies was recorded as Colony Forming Unit (CFU) per 100 mL. Also, teamperature, BOD5 and COD were measured.
Results: The results showed that the numbers of isolated fungal colonies were significantly highest and lowest in August and February respectively. Moreover, the number of fungal colonies in the dam crown station was significantly higher than other stations. The correlation coefficient between the number of isolated colonies and the temperature, BOD5 and COD were 0.87, 0.60 and 0.66 respectively. The frequency of identified fungi were Aspergillus species (31.4%), various types of yeast (mainly Candida) (24.2%), Penicillium sp. (19.3%), Cladosporium sp.(10.3%), Mucor sp. (5.4%), Fusarium sp. (2.9%), sterile hype (2.8%), Alternaria sp. (2.3%) and Paecilomyces sp. (1.4%).
Summery: The results  showed the highest correlation coefficient between the counts of fungi and the changes in temperature, BOD5 and COD correspondingly. These factors play an important role in the fungal colonies counts. Moreover, the most fungal isolates were pathogenic, toxigenic and hazard to public health.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Fungi
  • Health quality
  • Drinking water
  • Aspergillus
  • BOD5
1-Saeedi P, Mehrdadi N, Ardestani M, Baghvand A. Simulation of thermal stratification and dissolved oxygen using Ce–Qual-W2 model (Case study: Shahid Rejaeei dam). Journal of Environmental Studies. 2013; 39(4):171-180. (In Persian)

2 - Daniali SR. Study on Factors affecting of dam Khamiran water quality. Sciences and Environmental Engineering. 2007; 44,44-52. (In Persian)

3 - Mara D, Horan N. The handbook of water and wastewater microbiology, 1rd ed. London. Elsevier Academic Press. 2003; p: 832

4 - Göttlich E, van der Lubbe W, Lange B, Fiedler S, Melchert I, Reifenrath M, Flemming HC, de Hoog S. Fungal flora in groundwater-derived public drinking waterInter J Hygi Environ Heal. 2002; 205: 269-279.

5 - Langfelder K, Streibel M, Jahn B, Haase G, Brakhage AA. Biosynthesis of fungal melanins and their importance for human pathogenic fungi. Fungal Gen Biol, 2003; 38(2):143-158.

6 - Paterson RRM, Lima N. Fungal contamination of drinking water. In:, Lehr J, Keeley J, Lehr J. Kingery III TB. Water Encyclopedia.NewJersey. John Whiley and Sons. 2005. p. 483.

7 - Paterson RRM, Hageskal G, Skaar I. Lima N. Occurrence, problems, analysis and removal of filamentous fungi in drinking water. In: De Costa P, Bezerra P. Fungicides: Chemistry, Environmental Impacts and Health Effects. New Yourk. Nova Science Publishers, 2009; p.1 -399

8 - Pitt JI, Hocking AD. Fungi and Food Spoilage, 2nd edn. Aspen Publishers, Gaithersburg, MD.1999

9 - Paterson RRM, KelleyJ, Gallagher M. Natural occurrence of aflatoxins and Aspergillus flavus (Link) in water. Let. App. Microbio, 1997; 25: 435-436..

10 - Kauffman HF, van der Heide S. Exposure, sensitisation, and mechanisms of fungus-induced asthma. Cur. Alle.Asth.Rep, 2003;3 (5): 430-437

11 - Hageskal G, Lima, N, Skaar I. The study of fungi in drinking water (review) Mycolo Res. 2009; 113,165 – 172.

12 - Hageskal G, Knutsen AK, Gaustad P, de Hoog GS, Skaar I. The diversity and significance of mold species in Norwegian drinking water. App Environ Microbio. 2006; 72 (12): 7586-7593.

13 - Hageskal G, Gaustad P, Heier BT, Skaar I. Occurrence of moulds in drinking water. J App Microbio. 2007; 102 (3):774-780.

14 - Pereira VJ, Basîlio MC, Fernandes D, Domingues M, Paiva JM, Benoliel MJ, Crespo MT, San Romão MV. Occurrence of filamentous fungi and yeasts in three different drinking water sources. Water Res. 2009; 43: 3813-3819.

15 - Pietkainen J, Pettersson M, Baath E. Comparison of temperature effects on soil respiration and bacterial and fungal growth rates. FEMS Micro Eco. 2005; 52 (1): 49-58.

16 - Wheeler KA, Hurdman BF, Pitts JI. Influence of pH on the growth of some toxigenic species pH Aspergillus, Penicillium and Fusarium. Inter J Food Prot. 1991;.54: 375–377.

17 - MarínS, Sanchis V, Magan N. Water activity, temperature and pH effects on growth of Fusarium moniliform and Fusarium proliferatum isolates from maize. Canadian J Microbio. 1995; 41: 1063 -1070.

18 - Bandh SA, Kamili AN, Ganai BA, Saleem S, Lone BA, Nissa H. First qualitative survey of filamentous fungi in Dal Lake, Kashmir. J Yeast Fungal Res. 2012; 3(1):7 – 11.

19 - National Food Administration,. Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten. Sweden 2001; SLVFS:30

20 – Mayahi S, Mosavi B, Hedayati, MT, Movahedi M, Shokohi T. Mycoflora assessment in drinking tap water (Sari, Iran). Journal of Gorgan University of Medical Sciences. 2012;13(4), 114 – 119. (In Persian)

21 - Samson RA, Hoekstra ES, Frisvad JC, Filtenborg O. Introdaction to food and airborn fungi”, 6 edition, centraalbureau voor schimmelculture publication. Netherlans. Wageningen. 2000; p. 389.

22 - Clesceri LT, Greenbery AE, Eaton AD. Standard Methods for the examination of water and waste water”. 21th ed., Baltimor American Public Health Association, Portcity Press, , Maryland, 2005; p. 1-2800.

23 - Zar JH. Biostatistical Analysis. 4th ed. Prentice-Hall Inc., Englewood Cliffs, New Jersey. 1994; p. 960

24- Arvanitidou M, Kanellou K, Constantinides TC, Katsouyannopoulos V. The occurrence of fungi in hospital and community potable waters. Let App Microbio. 1999; 29 (2):81-84.

25 - Gonçalves AB, Paterson RRM, Lima N. Survey and significance of filamentous fungi from tap water. Inter J Hygi Environl Heal. 2006; 209: 257-264.

26 - Kanzler D, Buzina W, Paulitsch A, Haas D, Platzer S, Marth E, Mascher F. Occurrence and hygienic relevance of fungi in drinking water. Mycoses. 2008;51 (2):165-169.

27 - Emde KME, Smith DW, Facey R. Initial investigation of microbially influenced corrosion (MIC) in a low termperature water distribution system.Water Res.1992; 26 (2): 169-175.

28 - Fayaz F, Kamili AV, Hafiz BZ, Khan I, Dar GH. Abundance and diversity of major cultivation fungal flora of River Jhelum in Keshmir Himalaya. J Ecol NatuEnviro. 2015;,7(1), 1- 6

29 – Naderi M, Naderi MR. Evaluation of ecological effects of dams. Procceding of 11thNational Conferences of Civil Students. 2004 Dec. Bandar Abbas, Iran.641 – 649. (In Persian)

30 - US EPA. Health risks from microbial growth and biofilms in drinking water distribution systems. Office of Ground Water and Drinking Water. Distribution System White Pape r. 2002; p. 1- 50.

31 – Vaeseh S, Panahi M, Khesri M. Evaluation of industrial activity on BOD, COD and TSS variation on Tajan River. Journal of Science and Environmental Engineering. 2014; 2:45 – 75. (In Persian)

32 - Parveen S, Lanjewar S, Sharma K, Kutti U. Isolation of fungi from the surface water of river. J Experi Sci. 2011; 2(10): 58-59.

33 - Sharma K, Parveen S. Ecological study of fungi isolated from the surface water of Dudhawa Dam Dhamtari, Chhattisgarh, India. J Phytol. 2011; 3(4): 06-08.

34 - Brandi G, Sisti M, Paparini A, Gianfranceschi G, Schiavano GF, De Santi M, Santoni D, Magini V, Romano-Spica V. Swimming pools and fungi: an environmental epidemiology survey in Italian indoor swimming facilities. Inter J Environ Heal Res. 2007; 17(3):197-206.

35 - Al-Gabr HM, Ye C, Zhang Y, Khan S, Lin H, Zheng T. Effects of Carbon, nitrogen and pH on the growth of Aspergillus parasiticus and aflatoxin production in water. J Environ Biol. 2013; 34: 353 – 358.

36 - Garnett H, Barloche F, Giberson D. Aquatic hyphomycetes in Catamaran Brook: Colonization dynamics, sasonal patterns, and logging effects. Mycologia. 2000; 92: 29-41.

37 - Shokri H, Khosravi AR, Nikaein D. A comparative study of digestive tract mycoflora of broilers with layers. Inter J Vet Res. 2011; 5(1):1-4.

38 - Mandal S, Ghosh K. Isolation of tannase-producing microbiota from the gastrointestinal tracts of some freshwater fish. J Appl Ichthyo. 2012; , 29(1):1–9.