دانشگاه علوم پزشکی مشهدمجله پژوهش در بهداشت محیط2423-52022120160521A study on the Effect of Magnetic fields on Microorganisms existing in Waterبررسی تأثیر میدانهای مغناطیسی بر میکروارگانیسمهای موجود در آب1119707010.22038/jreh.2016.7070FAمحمدرضا سمرقندیدانشیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، کمیته تحقیقات علوم بهداشتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.رامین خوشنیتدانش آموخته کارشناس ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایرانعلیرضا رحمانیاستاد، گروه مهندسی بهداشت محیط، کمیته تحقیقات علوم بهداشتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایرانقدرتاله روشناییاستادیار، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایرانعلی پورمحمدیمرکز تحقیقات توسعه اجتماعی و ارتقاء سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایرانکیوان ساعدپناهدانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران.Journal Article20160205<strong>Introduction & Objective</strong><strong>: </strong>Nowadays<strong>, </strong>the electronic devices are being used in our living environments and workplaces. The effect of magnetic fields from electronic devices on the microorganism has been taken into special consideration. The aim of this study was to examine the effect of magnetic fields on the microorganism exiting in water. <br /><br /><strong>Material & Methods</strong><strong>: </strong>In this study two solenoid with 250 standard coil connected to a power source were used. So, a magnetic field (intensity of 100,200 and 300 mT) was created. The effect of magnetic fields was investigated in laboratory condition on temperature, pH, turbidity, total coliforms, focal coliforms and heterotrophic bacteria plate count of water samples. Also the effect of the time passed (10,20,30,40 and 50 mintues) on the cases and control samples was surveyed. <br /> <br /><strong>Results:</strong>Results showed that the use of magnetic fields cause a significant increase in MPN/100 ml, coliform, total coliform and heterotrophic bacteria plate count in experimental samples in comparison with the control samples. Also, in most samples, this increase was more effective in 100 mT. According to the results, a slight increase was observed in temperature, pH and turbidity of samples under the influence of applied magnetic field. <br /><br /><strong>Conclusion</strong><strong>: </strong>The main results obtained in this study indicated that the magnetic fields lead to an increase inMPN/100 ml, coliform, total coliform and heterotrophic bacteria plate count. In contrast, the results did not confirm the effect of magnetic fields on temperature, pH and turbidity of the water solution.<strong>زمینه و هدف:</strong> استفاده از وسایل الکتریکی در محیط زندگی و حتی محل کار، امروزه جزء تفکیکناپذیر زندگی است. بررسی تأثیر میدانهای مغناطیسی ناشی از این وسایل بر میکروارگانیسمها مدتهاست که توجه دانشمندان سراسر جهان را به خود معطوف داشته است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر میدان مغناطیسی بر میکروبهای موجود در آب انجام شد. <br /><strong>روش کار: </strong>در این مطالعه تجربی که در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد، با استفاده از دو سلونوئیددارای 250 دور سیم پیچ استاندارد که به یک منبع تغذیه برق متصل شده بود، میدان مغناطیسی مورد نظر (در شدتهای 100، 200 و 300 میلی تسلا) ایجاد شد. تأثیر میدان مغناطیسی تولید شده در شرایط آزمایشگاهی بر دمای آب، pH، کدورت، کل کلیفرمها، کلیفرمهای گرماپای و شمارش بشقابی باکتریهای هتروتروف نمونههای آب قرار داده شده در این میدانها و همچنین تأثیر گذشت زمان (10، 20، 30، 40 و50 دقیقه) بر نمونههای شاهد و مورد، بررسی شد. <br /><strong>یافته ها: </strong>در این مطالعه اعمال میدانهای مغناطیسی بر نمونهها به طور معنیداری باعث رشد کل کلیفرمها، کلیفرمهای گرماپای و شمارش بشقابی باکتریهای هتروتروف نسبت به نمونههای شاهد شد و این تأثیر در شدت 100 میلیتسلا در اکثر نمونهها بالاتر بود. همچنین افزایش جزئی در دما، pH و کدورت نمونههای تحت تأثیر میدان مغناطیسی ایجاد شد<strong>.</strong> <br /><strong>نتیجه گیری: </strong>میدانهای مغناطیسی باعث افزایش کل کلیفرمها، کلیفرمهای گرماپای و شمارش بشقابی باکتریهای هتروتروف نمونههای آب میشود. همچنین نتایج مطالعه حاضر تأثیر میدانهای مذکور بر دما، pH و کدورت آب را تأیید نمی نماید و باعث افزایش جزئی گردید.دانشگاه علوم پزشکی مشهدمجله پژوهش در بهداشت محیط2423-52022120160521Evaluation of diurnal and seasonal formaldehyde’s concentration variations in ambient air of Enghelab Square region in Tehran, 2014-2015بررسی تغییرات روزانه و فصلی غلظت فرمالدئید در هوای آزاد منطقه میدان انقلاب شهر تهران در سال 1394-13932028807010.22038/jreh.2016.8070FAمهدی سالاریدانشجوشاهرخ نظم آراسرپرست آزمایشگاه گروه بهداشت محیط دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهرانکاظم ندافیعضو هیئت علمی گروه مهندسی بهداشت محیط دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهرانمحمد هادی دهقانیعضو هیئت علمی گروه مهندسی بهداشت محیط دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهرانJournal Article20160113Background & Objective:Formaldehyde is one of the most important aldehydes in ambient air which originates from vehicles and photochemical processes. Because of the importance of this pollutant in public health, in this study, we addressed the concentration level in coupled with daily and cross sectional variation of formaldehyde in the high traffic area of Enghelab Square in Tehran city and also the effect of meteorological parameters on variation of formaldehyde concentration were determined. <br />Materials & Methods:This cross-sectional study was done in Enghelab Square placed in the district 6 of Tehran in December, January and February (period 1) and April, May and June (period 2) in 2014-2015. To measure the concentration of formaldehyde, the chromotropic acid method was used and samples were analyzed by Perkin Elmer LAMBDA spectrophotometer model of 25 UV/Vis at wavelength 580nm. Data analysing performed by SPSS (T-test and coefficient correlation) and excel ( graphical drawing). <br />Results:The formaldehyde concentration on Fridays in comparison with other days during the week have a significant difference (Independent T-test, p<0.05). The average concentration of formaldehyde in the period 2 of sampling was higher than that in the period 1 by 6.5 ppb (Paired T-test p<0.05). A significant positive correlation was found between temperature and humidity parameters and formaldehyde’s concentration with correlation coefficients of 0.457 and 0.338 respectively, and also pressure parameter with correlation coefficient of 0.1 showed no significant correlation between formaldehyde concentration variations. Furthermore, formaldehyde concentrations were increased under inversion conditions. <br />Conclusion:Formaldehyde concentration on Fridays in comparison with other days had lower level that can be resulted from low traffic volume on Fridays. Moreover, increasing formaldehyde concentration in the period 2 (April, May and June months) in comparison to period 1 (December, January and February months) is the result of intensifying photochemical processes in the warm months. Also the effect of temperature, humidity and inversion condition on increasing the concentration of formaldehyde show the importance of meteorological conditions in formaldehyde concentration variations. <strong>زمینه و هدف:</strong> فرمالدئید یکی از آلدئیدهای مهم در هوای آزاد بهشمار میرود که از وسایل نقلیه و فرآیندهای فتوشیمیایی منشأ میگیرد. بهدلیل اهمیت این آلاینده از نظر بهداشتی، مطالعه حاضر با هدف بررسی سطوح و تغییرات روزانه و مقعطی این آلاینده در منطقه پرترافیک میدان انقلاب واقع در شهر تهران و تأثیر پارامترهای هواشناسی بر تغییرات غلظت این آلاینده انجام شد.<br /> <strong>روشکار: </strong>این مطالعه توصیفی- مقطعی در ماههای دی و بهمن سال 1393 ( دوره 1) و ماههای اردیبهشت و خرداد سال 1394 (دوره 2) در منطقه میدان انقلاب واقع در منطقه 6 شهر تهران انجام گرفت. برای سنجش غلظت فرمالدئید از روش کورموتروپیک اسید استفاده شد و نمونهها توسط دستگاه اسپکتروفتومتریPerkinElmer LAMBDA مدل 25 UV/Vis در طیف موجی nm580 تعیین غلظت شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS(آزمون های T-testو کورولیشن) و Excel (رسم نمودار) انجام گردید.<br /> <strong>یافتهها:</strong> غلظت فرمالدئید در روزهای جمعه در مقایسه با سایر روزهای هفته اختلاف معناداری داشت (0/05>p، آزمون تی مستقل). میانگین غلظت فرمالدئید در دوره 2 از نمونهبرداری به میزان ppb6/5 بیشتر از دوره 1 بود (0/05>p، آزمون تی جفت شده). پارامترهای دما و رطوبت با ضریب کورولیشنهای 0/457 و 0/338 دارای ارتباط معنادار و پارامتر فشار با ضریب کورولیشن 1/0 بدون ارتباط با تغییرات غلظت فرمالدئید بودند. همچنین غلظت فرمالدئید در شرایط اینورژن افزایش یافت.<br /> <strong>نتیجهگیری:</strong> غلظت فرمالدئید در روزهای جمعه نسبت به سایر روزهای هفته دارای مقادیر کمتری میباشد که میتواند بهدلیل کاهش حجم ترافیک در روزهای جمعه باشد. همچنین افزایش غلظت فرمالدئید در دوره 2 ( ماه های اردیبهشت و خرداد) نسبت به دوره 1 (ماه های دی و بهمن) از نمونهبرداری به دلیل تشدید فرآیندهای شیمیایی در ماههای گرم سال میباشد. همچنین تأثیر دما، رطوبت و شرایط وارونگی دما بر افزایش غلظت فرمالدئید، اهمیت شرایط هواشناسی بر تغییرات غلظت فرمالدئید را نشان میدهد.دانشگاه علوم پزشکی مشهدمجله پژوهش در بهداشت محیط2423-52022120160521A study on application of analytic hierarchy process in selecting the most appropriate wastewater treatment for rural areas (Case Study Soleimani Village - Firoozeh)کاربرد روش تحلیل سلسله مراتبی در انتخاب مناسبترین فرآیند تصفیه فاضلاب برای مناطق روستایی (مطالعه موردی روستای سلیمانی- فیروزه)2937708810.22038/jreh.2016.7088FAبتول حیدریکارشناس ارشد آب و فاضلاب، موسسه آموزش عالی لامعی گرگانی ، گرگان ، ایرانمحمدهادی مهدینژاددانشیار گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.0000-0001-6298-7144علیاصغر نجفپوردانشیار گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایرانعلی ظفرزادهاستادیارگروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.حجت الله الهیکارشناس ارشد محیط زیست، شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان رضوی، مشهد، ایران.Journal Article20160410<strong>Background & Objective</strong><strong>:</strong> The issues of environmental engineering , due to its technical , environmental, social and economic factors are complicated. So, it is difficult to determine which variables are more effective. The purpose of this study was to investigate the effective variables by using AHP and choose the best method of wastewater treatment (Soleimani Village). <br /><br /><strong>Materials & Methods</strong><strong>:</strong> This is a descriptive study with applying approach. By using AHP is the preferred choices were determined. This method was evaluated by using software Expert Choice. In this regard, after considering the factors affecting or affected by, 3 criteria and 15 sub-criteria, and then the analytic hierarchy process were used. Then, the wastewater treatment processes were prioritized. The processes are constructed wetland systems, rotating biological discs, extended aeration with floating Media and activated sludge. They were based on technical criteria, economic, efficient of treatment process, sub- criteria, weighting and prioritization. <br /><br /><strong>Results:</strong>The results showed that weight scores of constructed wetland, rotary biological disc, extended aeration with floating Media and activated sludge were 0.36, 0.28, 0.2 and 0.15, respectively. Therefore, the treatment of choice in rural areas was constructed wetland treatment<strong>.</strong> <br /><br /><strong>Conclusions:</strong> The results show economic criteria are more effective to make the final decision. By the way, the technical criteria were also considered (e.g., ease of operation and construction, etc.) It can be concluded that the wetland method is the best alternative for Soleimani village. <br /> <br /><strong> </strong><strong>زمینهوهدف: </strong>تصمیمگیری در مسائل مهندسی محیط زیست بهخاطر وجود عوامل فنی، زیست - محیطی، اجتماعی و اقتصادی بسیار کار پیچیدهای است و پیدا کردن مهمترین عوامل تأثیرگذار، یکی از دغدغههای پژوهشگران بوده است. استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، بهطور گستردهای به منظور انتخاب مهمترین متغیرها در بهینهسازی روشهای مختلف تصفیه فاضلاب رو به افزایش است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی متغیرهای تأثیرگذار با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی و انتخاب بهترین روش تصفیه فاضلاب (روستای سلیمانی) انجام شد. <br /><strong>روشکار: </strong>این مطالعه توصیفی - تحلیلی با رویکرد کاربردی در سال 1394 در روستای سلیمانی از توابع شهرستان فیروزه در استان خراسان رضوی با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی برای تعیین گزینه برتر انجام شد. این روش با استفاده از نرمافزار Expert Choice مورد ارزیابی قرار گرفت. در این راستا پس از در نظر گرفتن عوامل مؤثر و متأثر، 3 معیار و 15 زیرمعیار انتخاب و سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی، فرآیندهای تصفیه فاضلاب شامل لجن فعال، دیسکهای بیولوژیکی چرخان، هوادهی با بستر گسترده و وتلند زیرسطحی اولویتبندی شد. <br /><strong>یافتهها: </strong>نتایج وزندهی در روشهای وتلند، دیسکهای بیولوژیکی چرخان، هوادهی با بستر گسترده و لجن فعال بهترتیب 0/36، 0/28، 0/2 و 0/15 بهدست آمد. <br /><strong>نتیجهگیری:</strong> در حال حاضر برای مناطق روستایی معیارها و محدودیتهای اقتصادی، بیشترین تأثیر را بر روی تصمیمگیری نهایی دارند. از میان گزینههای مورد بررسی، روش وتلند زیرسطحی مناسبترین روش تصفیه فاضلاب برای منطقه میباشد. <br /><strong> </strong> <br /> دانشگاه علوم پزشکی مشهدمجله پژوهش در بهداشت محیط2423-52022120160521An Evaluation on the effects of composting plants on the environment in Iran ( A review study)ارزیابی اثرات زیست محیطی کارخانجات کمپوستسازی در ایران- مروری3851706910.22038/jreh.2016.7069FAعلی اصغر نوائی فیض ابادیدانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، کمیته تحقیقات دانشجویی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد،مشهد ،ایران.حسین علیدادیدانشیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد،ایران.0000-0003-2254-495xعلی اصغر نجف پوردانشیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد،مشهد،ایران.0000000179026737محمود دنکوبدانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، کمیته تحقیقات دانشجویی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد،مشهد ، ایران.محسن یزدانیدانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، کمیته تحقیقات دانشجویی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.معصومه ساقیدانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، کمیته تحقیقات دانشجویی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد،مشهد،ایران.محمد ناصر شفیعیعضو هیات علمی گروه مدیریت، دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی مشهد،مشهد ،ایران.Journal Article20151129<strong>Background & objective</strong>: Evaluation of the effects on environment is an executive view for sustainable development. Solid waste is one of the factors that pollute the environment and the management, control and proper hygiene play a key role in promoting the health of society. So, in establishing the composting plants, the environmental issues should be considered and a proper place for these plants must be chosen. This can be one of the most important tasks in waste management programs in developing countries. The aim of this study was to determine the effects of these plants on environment and the procedures to be carried out in this field. <br /><br /><strong>Materials & Methods</strong><strong>:</strong> This research was a review study. By Using the key words (such as compost plants, environmental impact assessment, Iran) the related articles on Web sites google schoolar, iranmedex , SID, Magiran and civilica were searched and studied. <br /><br /><strong>Results:</strong> In this study, Articles in the period 1995 to 2016 were studied and 40 papers were selected. One paper Environmental impact assessment study methods, One paper method Adkins and Brooke,7 paper method Leopold matrix, one paper matrix math,one paper matrix method of rapid, 2 paper Matrix interactions, the Check list for assessing and one paper matrix type III. <br /><br /><strong>Conclusion</strong>: In most reviewed studies, the method of Leopold matrix has been used to assess the environmental impact of compost plant. Leopold matrix method has been considered by researchers and experts because of its accuracy, surveying in the construction and operation phases, using two-dimensional tables to express the effects of a compost plant project on the environment, determining suitable place And finally scoring waypoint is placed by specialists for more Compost Plant <br /><strong> </strong> <br /><strong> </strong><strong>زمینه و هدف:</strong> ارزیابی اثرات زیست محیطی، دیدگاهی اجرایی در جهت توسعه پایدار است. مواد زاید جامد موجب آلودگی محیط زیست شده و مدیریت، کنترل صحیح و بهداشتی آن، نقش مهمی در ارتقاء بهداشت و سلامت جامعه دارد. به منظور جلوگیری از این مخاطرات، احداث کارخانههای کمپوست نیز باید با ارزیابی اثرات زیست محیطی همراه باشد. از این نظر، انتخاب مکان مناسب ، یکی از وظایف مهم در برنامه مدیریت مواد زاید در جوامع در حال توسعه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین روشهای ارزیابی اثرات زیست محیطی صورت گرفت. <br /><strong>روشکار: </strong>در این مطالعه مروری با استفاده از کلید واژههای compost plants، environmental impact assessment، iran، مقالات مرتبط در پایگاههای اطلاعاتی google schoolar، iranmedex، SID، Magiran سیویلیکا جستجو و مورد مطالعه قرار گرفتند. <br /><strong>یافتهها:</strong> بر اساس روش این مطالعه ،مقالات در بازه زمانی 1374 الی 1395مورد بررسی قرار گرفتند که ازتعداد 54 مقاله یافت شده ،40مقاله مرتبط با موضوع بود. روشهای مورد بررسی ارزیابی اثرات زیست محیطی مقالات ، روش ارزیابی ادکینز و بروک، روش ارزیابی ماتریس لئوپولد، روش ماتریس ریاضی، روش ماتریس اثرات سریع، ماتریس اثرات متقابل، چک لیست سنجشی و ماتریس نوع سوم بوده است. <br /><strong> نتیجهگیری: </strong>در اکثر مطالعات مورد بررسی، از ماتریس لئوپولد برای ارزیابی اثرات زیست محیطی احداث کارخانه استفاده شده بود. روش ماتریس لئوپولد به دلیل دقت بالا، بررسی در دو فاز ساختمانی و بهرهبرداری، تعیین محل مناسب و در انتها امتیازدهی محل انتخابی برای احداث کارخانه کمپوست بیشتر مورد توجه افراد پژوهشگر و متخصص قرار گرفته است.دانشگاه علوم پزشکی مشهدمجله پژوهش در بهداشت محیط2423-52022120160521Survey and comparison of different processes effect, rinsing and baking on remaining amount of heavy metals lead and cadmium in cultivated Tarom rice in Qhaemshahr city paddies in northern Iranبررسی و مقایسه تأثیر فرآیندهای مختلف آبکشی و پخت بر میزان باقیمانده فلزات سنگین سرب و کادمیوم در برنجهای طارم کشت شده در شالیزارهای شهر قائمشهر در شمال ایران5259708910.22038/jreh.2016.7089FAرقیه رضایی مالیدرهکارشناس ارشد مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، دانشگاه آزاداسلامی واحد آیت الله آملی، آمل، ایران.محمد شکر زادهدانشیار سم شناسی، دانشکده داروسازی، مرکز تحقیقات علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.بیتا خاصیکارشناس ارشد آموزش بهداشت، دانشکده پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.سمانه روحیدانشجوی دوره دکترای اپیدمیولوژی مولکولی باکتری ها، کمیته تحقیقات دانشجویی، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشکده پزشکی ،دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.فاطمه زابلیاستادیار میکروب شناسی، دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، دانشگاه آزاداسلامی واحد آیت الله آملی، آمل، ایران.Journal Article20160512<strong>Background & objective:</strong>The processes of cooking and also washing reduce the amount of heavy metals in rice. So identify the best method of cooking and washing is essential to reduce heavy metals. The aim of this study is to evaluate the remaining cadmium and lead after cooking and washing processes in Tarom rice in Qaemshahr city. <br /><br /><strong>Materials & Methods:</strong>Qaemshahr city was divided into five regions and of each region; three rice samples were collected, randomly. The concentration of lead and cadmium were evaluated in 75 raw rice samples, washed by water, cooked, rinsed rice and Kateh. Results were analyzed using software SPSS.18 and t-test student, Analysis of variance (ANOVA) and Duncan's post hoc. <br /><br /><strong>Results: </strong>According to t-test Student test, amount of lead and cadmium in rice was higher than the international and Iran standards. The minimum amount of cadmium was in the rinsed rice method (0.19 ± 0.08) and lead was in the washed by water method (0.87 ± 0.3). ANOVA showed that there was a significant difference between concentrations of cadmium and lead in samples of rice in different regions (p <0.05).Duncan test also showed that the average of the amounts of cadmium and lead in raw samples had a significant difference with all samples, and residue of these metals in raw rice was more than other samples (p <0.05). <br /><br /><strong>Conclusion: </strong>The amount of heavy metals in studied rice samples was higher than the standard limit. The minimum amount of metals was observed in the rinsing and washing methods. As regards that contamination in planted ricesnear industrial wastewater was higher than the others, So planting rice in areas closing to the industrial factories should be prevented, and best methods for rice cooking should be trained. <br /><strong> </strong><strong>زمینه</strong><strong> </strong><strong>و</strong><strong></strong><strong>هدف: </strong>پختوپز و همچنین شستشو باعث کاهش میزان فلزات سنگین در برنج میشود. بنابراین شناسایی بهترین روش پختوشستشو جهت کاهش فلزات سنگین ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی میزان باقیمانده فلزات کادمیوم و سرب در برنج طارم در شهر قائمشهر بعد از فرآیندهای شستشو و پخت می باشد. <br /><strong>روشکار:</strong>این مطالعه توصیفی- مقطعی درسال 1394 درشهرقائمشهراستان مازندران انجام شد. شهر قائمشهر به پنج منطقه تقسیم و از هر منطقه سه نمونه برنج بهطور تصادفی جمعآوری شد. غلظت فلزات سرب و کادمیوم در 75 نمونه برنج خام، شسته شده بهوسیله آب، پخته شده، آبکش شده و کته مورد ارزیابی قرارگرفت<strong>.</strong>جهت اندازهگیری میزان دو فلز سنگین کادمیوم وسرب دربرنج و مقایسه سطح زیر منحنی استاندارد بانمونههای موردآزمایش، ازاستانداردهای ساخته شده استفاده شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماریSPSS(نسخه 18) و آزمونهایt-test Student، Analysis of Variance (ANOVA) و آزمون تعقیبی Duncanانجام شد (05/0>p). <br /><strong>یافته</strong><strong></strong><strong>ها:</strong>بر اساس آزمون t-test Student، میزان غلظت سرب و کادمیوم در برنج از حد استاندارد جهانی و ایران بالاتر بود. کمترین میزان کادمیوم در روش آبکشی (0/80±0/19) و کمترین میزان سرب درروش شستشوبا آب (0/3±0/87) بود. بر اساس آزمون ANOVAبین غلظت کادمیوم و سرب درنمونههای برنج در مناطق مختلف اختلاف معنیداری وجود داشت (0/50>p).براساس آزمون Duncan نیزمیانگینهای مقادیر کادمیوم و سرب در نمونه خام با تمامی نمونهها اختلاف معنیداری داشت و میزان این فلزات در برنج خام بیشتر از سایر نمونهها بود (0/50>p). <br /><strong>نتیجهگیری:</strong> میزان فلزات مورد مطالعه در نمونه های برنج مورد بررسی بالاتر از حد مجاز استاندارد بود. کمترین میزان فلزات در روش های آبکشی و شستشو مشاهده شد. با توجه به اینکه آلودگی در برنج کشت شده نزدیک به پساب های صنعتی بیشتر بود، میبایست از کاشت برنج در مناطق نزدیک به کارخانجات صنعتی ممانعت بهعمل آید و آموزشهای لازم جهت نحوه پخت برنج داده شود. <br /> <br /><strong> </strong>دانشگاه علوم پزشکی مشهدمجله پژوهش در بهداشت محیط2423-52022120160521Evaluation of corrosion and scaling indices of drinking water in the villages of Khorasan Razavi provinceبررسی شاخصهای خورندگی و رسوبگذاری آب شرب روستاهای استان خراسان رضوی6070707210.22038/jreh.2016.7072FAمجید میرزابیگیدانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.امیر حسین محویاستادیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران،ایران0000-0001-8733-1483مژگان ناجیدانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.عباس عباس نیادانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایرانJournal Article20160507<strong>Background & Objective</strong><strong>:</strong>One of the most complicated and costly problems associated with drinking water providing, is called as corrosion. Corrosion processes can cause pitting problems, reducing lifetime of water utilities and loss of water which can lead to high cost. Therefore the aim of this study is to determine the corrosion and scaling indices of rural drinking water resources of Khorasan Razavi. <br /><br /><strong>Material </strong><strong>& </strong><strong> Methods</strong><strong>:</strong>In this cross sectional study to evaluate water quality characteristics in the Khorasan Razavi resources, 879 samples were taken during 2013 were analyzed based on standard manual method book. Five indices including Langlier, Ryznar, Puckorius, Larson-Skold and Aggressiveness Index were programed in Excel software then scaling potential and corrosiveness of rural water of Khorasan razavi was studied. <br /><br /><strong>Results</strong>: The results indicated that values of Langlier equals 0.33 ±0.14, Ryznar equals 7.36 ±0.37,Puckorius equals 7.4 ±0.6, Larson Ratio is equal to 2.1±1.4 and Aggressiveness Index equals 12.03 ±0.18. <br /><br /><strong>Conclusions</strong>: In comparison of five stability indices, it was found that drinking water in the study area is corrosive. Thus essential actions for reducing corrosion and corrosion by-products, health and economic loss are required.<strong>زمینه و هدف:</strong>خورندگی، یکی از پیچیدهترین و پرهزینهترین مشکلات مربوط به تولید آب آشامیدنی است<strong>. </strong>فرآیند خورندگی باعث ایجاد مشکلاتی نظیر ایجاد حفره در لولهها، کاهش طول عمر تأسیسات و هدررفت آب میشود که هزینههای زیادی را بهدنبال خواهد داشت، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین شاخصهای خورندگی و رسوبگذاری منابع آب تأمین کننده روستاهای شهرستانهای خراسان رضوی انجام شد. <br /><strong>روشکار</strong><strong>:</strong>در این مطالعه مقطعی 879 نمونه آب شرب از 220 روستا در سال 1392 به منظور بررسی خصوصیات کیفی آب برداشت و بر اساس روشهای مندرج در کتاب مرجع آزمایشهای آب و فاضلاب مورد آنالیز قرار گرفت. سپس پنج شاخصلانژلیه، رایزنر، پوکوریوس، لارسون- اسکولدو شاخص تهاجمدر نرمافزار اکسلبرنامهنویسی شد و سپس خورندگی و رسوبگذاری آب روستاهای شهرستانهای خراسان رضوی تعیین شد. <br /><strong>یافتهها:</strong> بر اساس نتایج این مطالعه شاخص لانژلیه 0/14±/33، شاخص 0/37±7/36، شاخص پوکوریوس 0/16±7/4، شاخص لارسون - اسکولد 1/4±2/1و شاخص تهاجمی 0/18±12/03بود. <br /><strong>نتیجهگیری:</strong> مقایسه 5 شاخص پایداری نشان داد وضعیت آب در بخشهای مورد مطالعه در محدوده خورنده میباشد. بر اساس شاخص لانژلیه، آب در تمامی مناطق رسوبگذار میباشد، لذا برای کاهش خورندگی و مواد جانبی حاصل از آن و آسیبهای بهداشتی و اقتصادی آن اقدامات لازم ضروری است.دانشگاه علوم پزشکی مشهدمجله پژوهش در بهداشت محیط2423-52022120160521The relationship between physicochemical and microbial indicators in Jacuzzi water and swimming pools in Golestan Provinceبررسی ارتباط بین مشخصه های فیزیکو شمیایی و آلودگی میکربی در آب جکوزی و استخرهای شنا در استان گلستان7180706810.22038/jreh.2021.7068FAاحمد رضا یزدان بخشاستاد گروه مهتدسی بهداشت محیط ، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران ، ایرانانوشیروان محسنی بندپیاستاد گروه مهتدسی بهداشت محیط ، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران ، ایرانابوطالب بایدانشجوی دکتری تخصصی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایرانمهدی صادقیاستادیار گروه مهندسی بهداشت محیط ، مرکز تحقیقات بهداشت محیط، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، ایرانJournal Article20171127<strong>Background and Aims: </strong>Swimming pools and Jacuzzis as sports and recreational centers are used by many people in different ages and classes. The aim of this study was to investigate the relationship between physicochemical characteristics and microbial contamination in Jacuzzi water and swimming pools in Golestan province. <br /><br /><strong>Materials and Methods:</strong> In the present cross-sectional study with descriptive-analytic approach, eight indoor swimming pool and Jacuzzi were chosen to be investigated in the Golestan province. Biological (Total coliform, E.coli, Streptococcus, Pseudomonas) and physiochemical parameters (temperature, pH, turbidity, free chlorine residual) were performed according to standard methods. <br /><br /><strong>Results: </strong>The obtained results showed a significant and positive correlation between turbidity and Pseudomonas in swimming pools (p=0.017). However, no significant relationship was observed between turbidity and other microorganisms. Also, it was revealed that there was a significant and positive correlation between total coliforms and fecal streptococci in the Jacuzzis . Beside an inverse relationship was found btween the free residual chlorine and indicator organisms. <br /><br /><strong> Conclusions:</strong>There is a high dispersion between microbial contamination and physicochemical variables in pools and Jacuzzis. In other wordو pools and Jacuzzis are very clean on some days and on some others, they are too polluted from the aspect of microorganisms’ presence and turbidity.. This indicates that there is no appropriate operation for pools and Jacuzzis in proportion of swimmer numbers and disinfection rate.<strong>زمینه </strong><strong>و هدف:</strong> استخرهای شنا و جکوزیها از جمله مراکز ورزشی و تفریحی هستند که افراد زیادی در سنین و قشرهای گوناگون از آن استفاده میکنند.با توجه به اهمیت حفظ بهداشت و سلامتی شناگران، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین مشخصههای فیزیکوشیمیایی و آلودگی میکروبی در آب جکوزی و استخرهای شنا در استان گلستان انجام شد. <br /><strong>روش</strong><strong></strong><strong>کار:</strong>در این مطالعه مقطعی با رویکرد توصیفی - تحلیلی، جامعه مورد مطالعه شامل 8 استخر فعال سرپوشیده دارای جکوزی در سطح استان گلستان بود. بررسی پارامترهای میکروبی(کلکلیفرم،اشرشیاکلی،استرپتوکوک مدفوعی و سودوموناس) و فیزیکوشیمیایی(دما،pH، کدورت، کلر باقیمانده آزاد)بر اساس استاندارد متد انجام شد. تجزیه و تحلیل دادههابا استفاده از نرمافزار آماریSPSS(نسخه 18) و آزمونهای کروسکال والیس، ضریب همبستگی اسپیرمن و شاخهای مرکزی انجام شد. <br /><strong>یافتهها:</strong>با توجه به نتایج مطالعه، در استخرهای شنا بین کدورت و سودوموناس همبستگی مثبت و معنیداری وجود داشت( p=0/017)،اما بین کدورت و سایر میکروارگانیسمها ارتباطی مشاهده نشد(P<0/05).در جکوزیها بین کل کلیفرمها(0/002=p) و استرپتوکوکهای مدفوعی(0/035=p) همبستگی مثبت و معنیداری مشاهده شد.بین میزان کلر آزاد باقیمانده و ارگانیسمهای شاخص در استخرها وجکوزیهاارتباط عکس وجود داشت؛ به طوریکه هرچه میزان کل باقیمانده بیشتر بود، تعداد این میکروارگانیسمها کمتر بود. <br /><strong>نتیجهگیری:</strong>پراکندگی زیادی در آلودگی میکروبی استخرها و جکوزیها و همچنین متغیرهای فیزیکوشیمیایی وجود دارد. بهعبارت دیگر استخرها و جکوزیها در برخی روزها بسیار تمیز و در برخی روزها دارای آلودگی بسیار زیاد از نظر وجود این میکروارگانیسمها، کدورت و میزان کلر باقیمانده هستند؛که این نشاندهنده عدم راهبری مناسب استخرها و جکوزیها به تناسب تعداد شناگران و میزان گندزدایی میباشد.دانشگاه علوم پزشکی مشهدمجله پژوهش در بهداشت محیط2423-52022120160521Comparison of bacterial contamination load in small and big bottled waters; 2014-2015مقایسه بار آلودگی میکروبی آبهای بطری شده در بستههای کوچک و بزرگ شهر گرگان در سال 94-13938189709110.22038/jreh.2016.7091FAعلی شهریاریاستادیار گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.نغیمه احمدیکارشناس ارشد مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.یوسف دادبان شهامتاستادیار گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران.رحیم عالیاستادیارگروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز رشد و فناوری سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ارومیه، ایران.عبدالرزاق مکرری کرکارشناس بهداشت محیط، مرکز بهداشت شهرستان گالیکش، گالیکش، ایران.جواد شریفی قوجقکارشناس بهداشت محیط، مرکز بهداشت شهرستان آزادشهر، آزادشهر، ایران.Journal Article20160203<strong>Background & objective</strong><strong>: </strong>There is a public concern about the microbial quality of distribution water systems that it induces increasingly consumption of bottled waters in our country. In Iran, bottled waters are produced in two packaging models; small (0.5 Litter) and big (1.5 Litter); microbial load of which can be deteriorated before using by consumer and durrin storage. This study was design to assess the bacterial contamination of bottled waters and compare the ratio of contamination in small and big bottles packaged. <br /><br /><strong>Materials & Methods</strong><strong>: </strong>in this descriptive and analytic study, 400 bottled water samples including 185 of small and 215 of big bottled waters were selected from Gorgan food markets during May 2014 to April 2015 from 10 popular brands. Microbial level of bottled waters were determined via Heterotrophic plate count (HPC) on the R<sub>2</sub>A medium with spread plated method. For statistical analyses, SPSS ver.23.0 were used by one sample T test and chi-square test in a P-value of<strong>Results</strong>: The mean HPC bacteria were 8557 and 11188 Colony Forming Unit per milliliter (CFU/ml) in small and big bottled waters, respectively, which are much higher than microbial standard (500 cfu/ml) set by drinking water. Moreover, in 85.0 percent of all samples tested, HPC level was more than 500 cfu/ml; that 40.8 and 44.2 percent of its related to small and big bottles, respectively. The statistical analysis showed that the quantity of bottles water did not have a significant effect on the number of bacteria. <br /><br /><strong>Conclusion</strong>: Small and big bottled waters had a microbial contamination based on the heterotrophic plate count. Therefore, consumption of bottled water could be hazardous for public health particularly for lowered immunity. <br /> <strong>زمینه و هدف</strong>: نگرانیهای عمومی در خصوص کیفیت میکروبی آب شبکه توزیع شهری باعث شده است تا مصرف آبهای بطری شده در کشور ما افزایش یابد. در ایران آبهای بطری شده در دو نوع بستهبندی کوچک (0/5 لیتر) و بزرگ (1/5 لیتر) تولید میشوند که بار میکروبی آن می تواند تا قبل از مصرف و در طی زمان افزایش پیدا کند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آلودگی باکتریایی در آبهای بطری شده و مقایسه میزان آلودگی در دو نوع بستهبندی کوچک و بزرگ انجام شد. <br /><strong>روشکار</strong>: در این مطالعه توصیفی - تحلیلی تعداد 400 نمونه آب بطری شده شامل 185 بطری کوچک و 215 بطری بزرگ مربوط به 10 برند پرفروش از فروشگاههای مواد غذایی شهر گرگان در طی خرداد ماه 1393 تا اردیبهشت 1394 برداشت و مورد بررسی قرار گرفت. بار میکروبی نمونهها از طریق شمارش باکتریهای هتروتروف در محیط R<sub>2</sub>A و به روش کشت سطحی انجام شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماریSPSS (نسخه 23) و آزمونهای T تک متغیره و آزمون Chi-square در ضریب معنی داردی کمتر از 0/05 انجام شد. <br /><strong>یافتهها:</strong> میانگین تعداد باکتریهای هتروتروف در آبهای بطری شده کوچک و بزرگ به ترتیب 8557 و 11188 کلنی در هر میلیلیتر نمونه بود که بسیار بیشتر از استاندارد میکروبی (500 کلنی در هر میلیلیتر) آب آشامیدنی بود. همچنین در 85 درصد نمونهها تعداد باکتریهای هتروتروف بیشتر از 500 کلنی در هر میلیلیتر نمونه بود که سهم بطریهای کوچک و بزرگ به ترتیب 40/8 و 44/2 درصد بود. آنالیز آماری نشان داد که حجم آب بطریها تأثیر معنیداری بر تعداد باکتریها ندارد. <br /><strong>نتیجهگیری</strong><strong>:</strong> آبهای بطری شده کوچک و بزرگ از نظر شمارش باکتریهای هتروتروف دارای آلودگی میکروبی میباشند لذا مصرف آن برای آشامیدن میتواند برای سلامت عمومی جامعه به خصوص افراد با سطح ایمنی پایین خطرآفرین باشد. <br />