TY - JOUR ID - 19694 TI - بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره متانولی میوه کنار بر روی پاتوژن‌های غذازاد JO - مجله پژوهش در بهداشت محیط JA - JREH LA - fa SN - AU - طولابی, علی AU - تربتی زارع, ناصر AU - کاظم زاده, یاسان AU - سرحدی, حمید AU - رئیسوند, ابوذر AU - بنیادی, ضیاالدین AD - استادیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بم، بم، ایران. AD - کارشناس ارشد مهندسی و علوم صنایع غذایی گرایش زیست فناوری، معاونت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بم، بم، ایران. AD - کارشناس ارشد اپیدمیولوژی، معاونت بهداشت، دانشکده علوم پزشکی خمین، خمین، ایران. AD - استادیار، گروه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بم، بم، ایران. AD - کارشناس ارشد اپیدمیولوژی، معاونت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قزوین،قزوین، ایران AD - استادیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران. Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 7 IS - 4 SP - 373 EP - 380 KW - عصاره متانولی KW - کنار KW - عوامل غذازاد KW - نگهدارنده های مواد غذایی KW - اثرات ضدباکتریایی DO - 10.22038/jreh.2022.61946.1463 N2 - سابقه و هدف: امروزه به دلیل خطرات ناشی از نگهدارنده های شیمیایی در مواد غذایی روشهای جایگزین و بی خطر مانند استفاده از عصاره طبیعی گیاهان طبیعی افزایش یافته است، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره میوه کنار بر روی چهار باکتری غذازاد سالمونلا، شیگلا، اشرشیاکلی و باسیلوس سرئوس انجام گرفت.مواد و روش ها : عصاره میوه کنار را به شیوه خیساندن یا غوطه وری در متانول تهیه کردیم.پس از تغلیظ توسط دستگاه روتاری به تهیه 9 غلظت از عصاره به شیوه سریالی پرداختیم، سپس اقدام به آنتی بیوگرام به روش چاهک و تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد1 (MIC) و حداقل غلظت کشندگی2 (MBC) نمودیم. همچنین از محلول حجمی_حجمی متانول و دی متیل سولفوکساید با نسبت برابر به عنوان کنترل منفی و از دیسک های شاهد و استاندارد آنتی بیوتیکهای تجاری به عنوان کنترل مثبت استفاده نمودیم.یافته ها : بر اساس نتایج ، قطر هاله رشد برای شیگلا، سالمونلا، باسیلوس سرئوس و اشرشیاکلی در غلظت mg/mL 80 از عصاره متانولی گیاه کنار به ترتیب 24، 17، 59 و 19 میلیمتر بدست آمد. همچنین مشخص شد عصاره متانولی میوه کنار دارای اثرات ضد باکتریایی بسیار مطلوبی بر باکتری گرم مثبت باسیلوس سرئوس نسبت به سایر باکتری های هدف(که گرم منفی هستند) بوده و دارای اثرات مهار از رشد و باکتری کشی قابل توجهی در غلظت های بسیار کم بود. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که عصاره متانولی کنار دارای تأثیرات ضد باکتریایی بسیار مطلوب بر علیه چهار باکتری هدف بوده است. ازاینرو می‌توان گفت که احتمالاً ترکیبات تشکیل دهنده عصاره متانولی این گیاه می‌تواند به عنوان اجزاء مهم سازنده محصولات مختلف در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار گیرند. UR - https://jreh.mums.ac.ir/article_19694.html L1 - https://jreh.mums.ac.ir/article_19694_1cf2c6adec8387bf609746353cb79fce.pdf ER -