TY - JOUR ID - 19281 TI - ارزیابی آگاهی ، عملکرد و نگرش بهداشت و ایمنی مواد غذایی در مراکز خدمات غذایی استان کرمانشاه در زمان شیوع همه گیری بیماری کووید 19 JO - مجله پژوهش در بهداشت محیط JA - JREH LA - fa SN - AU - تیموری یگانه, مرجان AU - تیموری یگانه, لیلا AD - دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشگاه علوم پزشکی .گناباد، گنایاد ، ایران AD - دانشجوی دکتری آمار گرایش ریاضی، دانشکده علوم ریاضی، دانشگاه یزد، یزد، ایران. Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 7 IS - 3 SP - 292 EP - 300 KW - نگرش KW - آگاهی وعملکرد KW - کووید19 KW - بهداشت و ایمنی KW - مراکز خدمات غذایی DO - 10.22038/jreh.2021.60541.1448 N2 - زمینه و هدف: .از آنجا که تهیه و توزیع مواد غذایی بهداشتی در مراکز خدمات غذایی مهم ترین نقش را در پیشگیری و ابتلای بیماری های منتقله از مواد غذایی دارد.  مطالعه حاضر با هدف ارزیابی آگاهی، عملکرد و نگرش بهداشت و ایمنی مواد غذایی مراکز خدمات غذایی استان کرمانشاه در زمان شیوع همه‌گیری بیماری کووید-19 انجام شد.مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی جهت جمع‌آوری داده­ها از پرسش‌نامه استاندارد شامل اطلاعات دموگرافیک،عملکرد آگاهی ودانش    استفاده شد.  پرسش‌نامه در 4 بخش شامل اطلاعات دموگرافیک، بخش آگاهی، نگرش و عملکرد تنظیم شد. در بخش اول اطلاعات دموگرافیک شامل جنسیت، سن، میزان تحصیلات، میزان درآمد، میزان سلامتی و رضایت‌مندی، بخش دوم آگاهی به‌صورت 7 سؤال 2 گزینه‌ای، بخش سوم نگرش 12 سؤال 5 گزینه‌ای و بخش عملکرد شامل 10 سؤال 5 گزینه‌ای بود. ابزار پرسش نامه استاندارد نگرش ، عملکرد و آگاهی مواد غذایی وروش کار تجزیه و تحلیل داده در دو بخش توصیفی و استنباطی با نرم افزار spss صورت گرفت.یافته‌ها: رعایت اصول بهداشتی و ایمنی مواد غذایی می­تواند احتمال آلودگی غذاها با هرگونه پاتوژنی به‌ویژه کرونا ویروس جدید را به‌حداقل برساند. در این راستا میانگین نمره نگرش پاسخ‌دهندگان 5/3±51/67 برآورد شد. این میانگین در بخش بهداشت 7/3±48/51 و در بخش ایمنی 7/6±19/58 برآورد گردید، بنابراین نمره بخش ایمنی بالاتر از بخش بهداشت بود. میانگین نمره عملکرد پاسخ‌دهندگان 1/4±45/72 برآورد شد. این میانگین در بخش بهداشت 1/2±31/49 و در بخش ایمنی 7/2±07/65 برآورد گردید. بنابراین نمره بخش ایمنی بالاتر از بخش بهداشت بود. میانگین نمره آگاهی پاسخ‌دهندگان 8/6±71/54 برآورد شد. این میانگین در بخش بهداشت 1/2±31/49 و در بخش ایمنی 7/5±11/35 برآورد گردید، بنابراین نمره بخش بهداشت بالاتر از بخش ایمنی بود.نتیجه‌گیری: ارزیابی آگاهی، عملکرد و نگرش بهداشت و ایمنی مواد غذایی در مراکز خدمات غذایی استان کرمانشاه در زمان شیوع همه‌گیری بیماری کووید-19، از وضعیت نسبتاً ضعیفی برخوردار است. با این‌حال اکثر پاسخ‌دهندگان از میکروارگانیسم موجود در دست و بینی، اهمیت بهداشت دست­ها قبل و حین تهیه غذا و سرو آن، درجه حرارت نگهداری غذای گرم و وضعیت میکروارگانیسم­ها در سردخانه آگاهی کافی نداشتند. این عدم آگاهی می­تواند شرایط را برای آلودگی متقابل و افزایش رشد میکروارگانیسم­های غذازاد در زمان شیوع ویروس کرونا فراهم نماید. UR - https://jreh.mums.ac.ir/article_19281.html L1 - https://jreh.mums.ac.ir/article_19281_2b77d3f09175715ca45ec076a14ccced.pdf ER -