%0 Journal Article %T بررسی اپیدمیولوژی طغیان بیماری های منتقله از آب و غذا در استان کردستان %J مجله پژوهش در بهداشت محیط %I دانشگاه علوم پزشکی مشهد %Z 2423-5202 %A ابراهیم زاده, لیلا %D 2019 %\ 10/23/2019 %V 5 %N 3 %P 239-248 %! بررسی اپیدمیولوژی طغیان بیماری های منتقله از آب و غذا در استان کردستان %K طغیان %K بیماریهای منتقله از آب و غذا %K کردستان %R 10.22038/jreh.2019.38425.1280 %X زمینه و هدف: امروزه به دلایل متعدد بیماری های منتقله از آب و غذا و طغیان های ناشی از آن در دنیا رو به گسترش است. این پژوهش با هدف تجزیه و تحلیل داده های شیوع بیماری های منتقله از آب و مواد غذایی در استان کردستان انجام شد. مواد و روش ها: این مطالعه، نوعی مطالعه توصیفی- تحلیلی است که طغیان های گزارش شده طی سال های 1390- 1396 را در استان کردستان مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. در این مطالعه ارتباط نسبت طغیان های گزارش شده به تفکیک منبع طغیان (آب یا غذا) با متغیرهای مورد مطالعه از جمله سن، جنس، عامل بیماری، منطقه، محل وقوع طغیان، زمان وقوع طغیان، دارای شبکه توزیع آب آشامیدنی و وضعیت کلرزنی با استفاده از کای اسکوائر مورد بررسی قرار گرفت. جهت انجام آنالیزهای آماری نرم افزار STSTA ورژن 13 مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها: طبق نتایج این مطالعه از مجموع 390 طغیان گزارش شده طی دوره پژوهش، (08/23درصد)90 مورد ناشی از آب، (92/66 درصد)261 مورد ناشی از غذا و (10درصد) 39 مورد با منبع نامشخص ارزیابی گردید. از نظر محل سکونت (67/76درصد)69 مورد از طغیانهای ناشی از آب در روستاها و (33/23 درصد) 21 مورد در مناطق شهری اتفاق افتاده درحالیکه (32/56 درصد)147 مورد از طغیانهای ناشی از غذا در مناطق شهری و (68/43 درصد) 114 مورد در مناطق روستایی رخ داده و بین وقوع طغیانها و محل سکونت در شهر و روستا ارتباط معناداری وجود داشت(P value<0.001). نتیجه گیری: با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق، رعایت بهداشت مواد غذایی در تهیه و پخت غذا و نظارت بر تامین آب آشامیدنی سالم، نقش به سزایی در کاهش میزان شیوع طغیانهای ناشی از آب و غذا دارد. %U https://jreh.mums.ac.ir/article_14230_78dad3d81797474cda0cf4011ef8ef5e.pdf