سید رضا کریمی؛ نبی اله منصوری؛ لعبت تقوی؛ مظاهر معین الدینی
چکیده
زمینه و هدف: مطالعه حاضر باهدف سنجش غلظت فلزات سنگین موجود در ذرات معلق و مقایسه آن در پنج نوع کاربری متفاوت در منطقه 21 شهر تهران انجام شد.مواد و روشها: روش کار طبق استاندارد ASTM D4096 و EPA اجرایی شد. نمونهبرداری با استفاده از پمپ حجم بالا و طی مدتزمان 20 دقیقه صورت گرفت. نمونهبرداریها در هر شش روز یکبار از پنج ایستگاه منطقه 21 در بهار ...
بیشتر
زمینه و هدف: مطالعه حاضر باهدف سنجش غلظت فلزات سنگین موجود در ذرات معلق و مقایسه آن در پنج نوع کاربری متفاوت در منطقه 21 شهر تهران انجام شد.مواد و روشها: روش کار طبق استاندارد ASTM D4096 و EPA اجرایی شد. نمونهبرداری با استفاده از پمپ حجم بالا و طی مدتزمان 20 دقیقه صورت گرفت. نمونهبرداریها در هر شش روز یکبار از پنج ایستگاه منطقه 21 در بهار 1400 انجام شد. تعداد 20 نمونه فعال از کل ذرات معلق هوا از ایستگاههای مسکونی، نیمه مسکونی، صنعتی، نیمهصنعتی و پارک برداشت شد. غلظت ذرات معلق هوا با روش گراویمتری و فلزات سنگین متصل به ذرات با استفاده از دستگاه ICP-OES آنالیز شد. جهت تجزیهوتحلیل دادهها از آزمونهای توصیفی نرمافزار آماری SPSS استفاده شد.یافتهها: نتایج نشان میدهد که کمترین غلظت TSP در ایستگاه مسکونی با 34/42 µg/m³ و بیشترین غلظت در ایستگاه صنعتی با 30/253 µg/m3 میباشد. در همه کاربریها بهجز ایستگاه پارک عنصر آلومینیوم بیشترین غلظت و عنصر لیتیم کمترین غلظت را دارد. میانگین غلظت فلزات سنگین در منطقه 21 به ترتیب روند افزایشی Al>Cr>Zn>Fe>Mg>Sr>Ti>W>Pb>Li میباشد. نتیجهگیری: فلزات سنگین موجود در ذرات معلق هوای منطقه 21 از غلظت و تنوع بالایی برخوردار است. از عوامل موثر بر آلایندگی منطقه مورد مطالعه می توان به منابعی از قبیل صنایع، فرودگاه و وسایل نقلیه سبک اشاره کرد.
سهیل سبحان اردکانی؛ لعبت تقوی
چکیده
زمینه و هدف:امروزه مخاطره مصرف مواد غذایی بهخصوصمرکبات بهعنوان بخشی جداییناپذیر از رژیم غذایی انسان، بهواسطه آلودگی محیطزیست با فلزات سنگین به یک چالش جدی تبدیل شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین مخاطره سلامت مصرف مرکبات پرمصرف عرضهشده در بازار مصرف شهر همدان بر اساس پتانسیل خطر عناصر آرسنیک و روی در سال 1394 انجام شد. مواد ...
بیشتر
زمینه و هدف:امروزه مخاطره مصرف مواد غذایی بهخصوصمرکبات بهعنوان بخشی جداییناپذیر از رژیم غذایی انسان، بهواسطه آلودگی محیطزیست با فلزات سنگین به یک چالش جدی تبدیل شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین مخاطره سلامت مصرف مرکبات پرمصرف عرضهشده در بازار مصرف شهر همدان بر اساس پتانسیل خطر عناصر آرسنیک و روی در سال 1394 انجام شد. مواد و روشها: در این مطالعه تحلیلی (مشاهده ای)، در مجموع 48 نمونه مرکبات از گونه های پرتقال، گریپفروت، لیموشیرین و نارنگی از 4 مرکز عمده فروش در سطح شهر همدان به صورت تصادفی خریداری و به آزمایشگاه منتقل شد. پس از آماده سازی نمونهها به روش هضم اسیدی در آزمایشگاه، غلظت تجمع یافته عناصر توسط دستگاه نشر اتمی در سه تکرار خوانده شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمونهای Test Shapiro-Wilk،One Sample T Test، one-way ANOVA وPearson’s Correlation Coefficient انجام شد. یافته ها: بیشینه میانگین غلظت عناصر آرسنیک و روی با 0/07±0/09 و 0/09±0/26 میلیگرم در کیلوگرم بهترتیب مربوط به نمونههای گریپفروت و لیموشیرین بود. از طرفی بر اساس نتایج مطالعه، شاخص مخاطره سلامت برای عناصر مورد مطالعه کوچکتر از 1 بود، در نتیجه مصرف کنترلشده مرکبات برای بزرگسالان و کودکان مخاطرهآمیز نمیباشد. نتیجه گیری: هرچند با استناد به نتایج محاسبه شاخص مخاطره سلامت، مصرف مرکبات مورد مطالعه اثر سوء بهداشتی بر سلامت مصرفکنندگان ندارد، ولی با توجه به افزایش نرخ استفاده از نهاده های کشاورزی به ویژه کودهای فسفاته، فاضلاب شهری و لجن فاضلاب توسط کشاورزان، نسبت به پایش دورهای و منظم مواد غذایی به ویژه اقلام وارداتی از نظر غلظت باقیمانده یا تجمع یافته انواع سموم شیمیایی و سایر فلزات سمی از قبیل جیوه، سرب، کادمیوم و کروم توصیه میشود.