بررسی و طبقه‌بندی کیفیت آب ایستگاه‌های قورباغستان و دوآب‌مرک در حوضه آبخیز رودخانه قره‌سو

نوع مقاله: مقالات پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد، گروه مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.

2 استادیار، گروه مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: آب، یکی از عناصر حیاتی در چرخه حیات به شمار می‌رود، بنابراین اطمینان از سلامت آب مورد مصرف در زمینه‌های کشاورزی و شرب، یکی از ضروریات جوامع جهت حفظ سلامت انسان‌ ها و محیط زیست است. مطالعه حاضر با هدف طبقه‌ بندی و بررسی کیفیت آب در دو ایستگاه قورباغستان و دوآب‌ مرک در استان کرمانشاه به دلیل اهمیت آن در مصارف شرب و کشاورزی و نیز خشکسالی ‌های اخیر در استان کرمانشاه و حوضه آبخیز قره‌سو و در نتیجه کاهش دبی آب رودخانه قره‌سو انجام شد.
مواد و روش‌ها: پارامترهای کیفیت شیمیایی آب بررسی شده در این مطالعه شامل باقی‌مانده املاح، اسیدیته، هدایت الکتریکی، بی‌کربنات، کلر، سولفات، منیزیم، کلسیم، سدیم، پتاسیم، نسبت جذب سدیم و سختی کل بودند. در این مطالعه داده‌های به‌دست آمده در نرم‌افزار XLSTAT قرار گرفت، سپس با استفاده از آزمون یکنواختی و پتیت اعداد مربوط به همگنی و من‌کندال در یک بازه زمانی 40 ساله ترسیم شد. هم‌چنین نمودارهای پایپر، دورو، شولر و ویلکاکس در ایستگاه‌ های قورباغستان و دوآب‌ مرک با استفاده از نرم‌افزار Aqua Chem به‌ دست آمد.
یافته‌ ها: نتایج حاصل از طبقه ‌بندی ویلکاکس ایستگاه‌ های قورباغستان و دوآب ‌مرک نشان داد که نمونه ‌ها در کلاس کمی شور (C2S1) قرار گرفته، بنابراین آب رودخانه در این ایستگاه ‌ها برای کشاورزی تقریباً مناسب است. دیاگرام شولر نشان داد که کیفیت آب در ایستگاه‌ های قورباغستان و دوآب‌مرک جهت شرب نامناسب است.
نتیجه‌ گیری: به ‌منظور ارتقاء کیفیت آب رودخانه و استفاده بهینه، باید با برنامه‌ ریزی‌ های درازمدت از ورود آلاینده‌ های نقطه‌ ای و غیر نقطه‌ ای، به‌ ویژه آلاینده‌ های فاضلاب‌ های شهری و غیر شهری به آن‌ جلوگیری شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Study and Classification of Water Quality of Ghorbaghestan and Doab Merk Stations in Gharasoo River Basin

نویسندگان [English]

  • Ayoub Khosravi Fard 1
  • Ghorban Vahabzadeh 2
  • Leila Gholami 2
1 M. Sc., Department of Watershed Management, Faculty of Natural Resources, Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Sari, Iran.
2 Assistant Professor, Department of Watershed Management, Faculty of Natural Resources, Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Sari, Iran.
چکیده [English]

Background: Water is considered as a vital element in the life cycle. Therefore, water safety in drinking and agricultural fields is one of the  communities’ necessities to protect health of humans and environment.
Objective: The main objective of the present study was to evaluate and classify the water quality of Ghorbaghestan and Doab Merk Stations in Kermanshah Province owing to the importance of their drinking and agricultural uses as well as  recent droughts in Kermanshah province and Gharasoo watershed resulting in discharge reduction of Gharasoo river.
Material & Methods: The studied parameters of water chemical quality in this study were salts residual, acidity, electrical conductivity, bicarbonate, chloride, sulfate, magnesium, calcium, sodium, potassium, sodium absorption ratio and total hardness. In this study, the obtained data placed in the XLSTAT software. Then, the homogeneity and Mankendal numbers were drawn using Homogeneity and Petit tests in a period of 40 years. Also, the Paiper, Duru, Shuler and Wilcox diagrams were drawn  in Ghorbaghestan and Doabmerck stations using the Aqua Chem software.
Results: The classification results of Wilcox in Ghorbaghestan and Doabmerck stations showed that the samples placed in the class slightly salty (C2S1);therefore, the river water in these stations was almost suitable for agricultural. The Shuler diagram showed that the water quality  was inappropriate for drinking in Ghorbaghestan and Doabmerck stations.
Conclision: For improving the quality of river water and its efficient use, point and non-point pollutants entry into the river water especially urban and non-urban sewage should be prevented with long-term plans.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Agricultural and Drinking Expenditure
  • Chemical Parameters
  • Gharasoo River
  • Water Quality
  1. Alizadeh A. Design of irrigation systems. Emam Reza Publication. 2005. P. 583. (Persian)
  2. Alizadeh A. Principles of applied hydrology. Emam Reza Publication. 2007. P. 870. (Persian)
  3. Azhar SC, Aris AZ, Yusoff MK, Ramli MF, Juahir H. Classification of river water quality using multivariate analysis. Procedia Environl Sci 2015; 30:79-84.‏
  4. Bhardwaj V, Singh DS, Singh AK. Water quality of the Chhoti Gandak river using principal component analysis, Ganga Plain, India. J earth system sci 2010; 119(1):117-127.‏
  5. Delavar H. Study of changes trend in quality and quantity water resources (case of study: Firozabad plain- Fars province). Ms.C. Thesis, Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources. 2013.P. 95. (Persian)
  6. Dixon W, Chiswell B. Review of aquatic monitoring program design. Water Res 1996; 30(9):1935-1948.‏
  7. Fariadi S. Study of spatial and temporal water quality parameters using statistical methods (Caase of study: Neka river, Mazandaran Province). Ms. C. Thesis, Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources.2011. P. 72. (Persian)
  8. Kazi TG, Arain MB, Jamali MK, Jalbani N, Afridi HI, Sarfraz RA, Shah AQ. Assessment of water quality of polluted lake using multivariate statistical techniques: A case study. Ecotoxicology Environ Safety 2009; 72(2):301-309.‏
  9. Kerachian R, Karamouz M. A stochastic conflict resolution model for water quality management in reservoir–river systems. Advances Water Res 2007; 30(4):866-882.
  10. Klocking B, Haberlandt U. Impact of land use changes on water dynamics–a case study in temperate meso and macroscale river basins. Physics Chemistry Earth, Parts A/B/C 2002; 27(9):619-629.
  11. Loukas A. Surface water quantity and quality assessment in Pinios River, Thessaly, Greece. Desalination 2010; 250(1):266-273.‏
  12. Moghaddam AR, Ghallehban Tekmedash M, Esmaili K. Investigation of temporal and spatial trend of water quality parameters in view of weather fluctuations using GIS; Mashhad Plain. Journal of Water and Soil Conservation 2013; 20(3):211-225.
  13. Mohammadi H, Kalantari N, Pahlevanzadeh S. Impact study of Jareh dam on water quality of Zard river using statistical and hydrochimical methods. 2th National Conference of Water Crisis, 2015. Shahrekord University, Shahrekord, Iran. PP. 116-122. (Persian)
  14. Najafpour Sh, Alkarkhi MA, Kadier O, Najafpour D. Evaluation of spatial and temporal water quality. International Jounal of Envirmental Research 2008; 2(4):349-358. (Persian)
  15. Nazari A, Mirzaii M, Yari A. Callsification of Jajrood river. Envirmental Researches (Iran) 2005; 37:17-26. (Persian)
  16. Ouyang Y. Evaluation of river water quality monitoring stations by principal component analysis. Water Res 2005; 39(12):2621-2635.‏
  17. Parashar C, Verma N, Dixit S, Shrivastava R. Multivariate analysis of drinking water quality parameters in Bhopal, India. Environl Monitoring Assess 2008; 140(1-3):119-122.
  18. Rahmani A. Determination of quality water in Hamedan-Bahar rivers using Wilcox classification method. 10th National Conference of Environmental Health. 2006 Oct 29-31, Hamedan, Iran. (Persian)
  19. Rostami Sh, Mostafavi R, Ghashghaii A. Evaluation of quality water in Siahrod river and usability of available water for drinking and agriculture uses. 31th National Conference of Earth Sciences. 2012. Shahrod, Iran. PP. 1346-1354. (Persian)
  20. Sharma P, Meher PK, Kumar A, Gautam YP, Mishra KP. Changes in water quality index of Ganges river at different locations in Allahabad. Sustainability Water Quality Ecology 2014; 3:67-76.‏
  21. Sun W, Xia C, Xu M, Guo J, Sun G. Application of modified water quality indices as indicators to assess the spatial and temporal trends of water quality in the Dongjiang River. Ecoll Indic 2016; 66:306-312.‏
  22. Wahlin K, Grimvall A. Uncertainty in water quality data and its implications for trend detection: lessons from Swedish environmental data. Environ Sci Policy 2008; 11(2):115-124.‏