TY - JOUR ID - 12559 TI - بررسی تغییرات فصلی خصوصیات فیزیکی - شیمیایی آب آشامیدنی روستای سفید الله استان قم JO - مجله پژوهش در بهداشت محیط JA - JREH LA - fa SN - AU - حسینی, محمد رضا AU - فولادی فرد, رضا AD - گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قم،قم، ایران AD - استادیار گروه مهندسی بهداشت محیط قم Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 4 IS - 4 SP - 321 EP - 329 KW - شاخص های فیزیکی KW - شاخص های شیمیایی KW - آب آشامیدنی KW - قم DO - 10.22038/jreh.2019.35088.1240 N2 - زمینه و هدف: آب سالم و بهداشتی یکی از فاکتورهای حیاتی برای زندگی بشر است. گواه این مطلب وجود استانداردهای سختگیرانه مختلف مثل WHO و EPA در دنیا و استاندارد 1053 در ایران در سالیان اخیر می باشد. این مطالعه به منظور ارزیابی اثر تغییرات فصلی (بهار و پاییز) بر روی خواص فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی در روستای سفید الله استان قم انجام شد. مواد و روشها: سنجش پارامترهایی نظیر: PH، کدورت، هدایت الکتریکی، سختی، کلرور، نیترات، نیتریت، فسفات، آمونیاک، سولفات، فلوراید، کربنات، بی کربنات، کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم و منگنز مطابق روش های استاندارد آب های آشامیدنی(استاندارد 1053) انجام شد. اندازه گیری شاخص های فیزیکی و شیمیایی به وسیله سازمان آب و فاضلاب روستایی قم از منابع آب آشامیدنی روستای سفید الله در دو فصل بهار و پاییز در سالهای 1390 و 1391 انجام شد. نتایج: میانگین کلی کلر باقیمانده، کدورت، PH، کل جامدات محلول(TDS)، سختی کل و قلیائیت کل به ترتیب 0 (mg/l)، 0.995 (NTU)، 7.41، 1037.5 (mg/l)، 478 (mg/l)، 288 (mg/l)گزارش شد. نتایج، حاکی از آن بود در بین کاتیون ها و آنیون ها به ترتیب توالی: پتاسیم< منیزیم< کلسیم< سدیم و آمونیاک - بی کربنات< نیتریت< فسفات< فلوراید< نیترات< کلرور< بی کربنات< سولفات برقرار بود. غلظت PH، بی کربنات و منیزیم از حداکثر مجاز توصیه شده بالاتر بود. همچنین تنها میانگین غلظتکدورت، کلسیم، سدیم و پتاسیم در فصل بهار، نسبت به فصل پائیز بالاتر بود. نتیجه گیری: به عنوان نتیجه گیری کلی، تغییر فصول باعث تغییراتی در برخی از شاخص های تحت بررسی شده بود. درنهایت این مطلب برداشت شد که کیفیت آب آشامیدنی روستای سفیدالله، با اصلاح بعضی از پارامتر ها، مشکلی برای مصرف آب شرب ندارد. UR - https://jreh.mums.ac.ir/article_12559.html L1 - https://jreh.mums.ac.ir/article_12559_8c4918d0a2d65cb31d28b849444fb953.pdf ER -