%0 Journal Article %T بررسی تغییرات مقادیر کلر و شوری آب های زیرزمینی دشت فیروزآباد و ارزیابی مقایسه‌ای برای مصارف کشاورزی وشرب %J مجله پژوهش در بهداشت محیط %I دانشگاه علوم پزشکی مشهد %Z 2423-5202 %A وهابزاده, قربان %A دلاور, حجت %A قربانی, جمشید %A اشرافی, محمدرضا %D 2018 %\ 04/21/2018 %V 4 %N 1 %P 92-105 %! بررسی تغییرات مقادیر کلر و شوری آب های زیرزمینی دشت فیروزآباد و ارزیابی مقایسه‌ای برای مصارف کشاورزی وشرب %K هدایت الکتریکی %K کلر %K باقیمانده خشک %K شولر %K ویلکاکس %R 10.22038/jreh.2018.28814.1201 %X زمینه و هدف:تغییر کیفیت آب‌های زیرزمینی و شور شدن منابع آب، در حال حاضر خطری بزرگ برای توسعه کشاورزی کشور به‌خصوص در اراضی خشک و نیمه خشک می‌باشد. تهیه نقشه­های هم مقدار شوری و املاح، گام مهمی در بهره‌برداری از منابع آب است.  مطالعه حاضر با هدف ارزیابی فرآیند­های هیدروژئوشیمی مؤثر در کیفیت آب زیرزمینی در دشت فیروزآباد واقع در غرب استان فارس انجام شد. مواد و روش‌ها: رسم نقشه­های هم مقدار پارامترهای شیمیایی نظیر هدایت الکتریکی، تغییرات مقادیر هدایت الکتریکی و نقشه هم مقدار کلر و تغییرات آن، روند تغییرات مواد محلول موجود، نقشه تغییرات سختی کل و نقشه تغییرات نسبت جذب سدیم در دشت فیروزآباد استان فارس صورت گرفت که این امر با مطالعه پارامترهایی نظیر هدایت الکتریکی، اسیدیته، نیترات و مواد جامد محلول و استفاده از داده­های هیدروشیمیایی چاه­های اندازه­گیری در شرق و غرب دشت و استفاده از روش­های شولر و ویلکوکس جهت تهیه خطوط هم میزان و تحلیل آنها صورت گرفت. یافته­ها: بر اساس نقشه­های هم­مقدار پارامترهای شیمیایی در مناطق مورد مطالعه و نمودار تغییرات و کلاسه‌بندی داده­ها بر اساس نمودار شولر و ویلکوکس، طبقه­بندی آب آبیاری طبق نظر ویلکوکس در دو دوره 1383 و 1390 نشان‌دهنده کاهش کیفیت از نظر کشاورزی بود. بر اساس نتایج طبقه­بندی آب شرب  به‌طور کلی تغییرات زیادی از نظر کیفیت شرب  به جز در سال 1390 به مقدار کم  مشاهده نشد. نتیجه‌گیری:مقادیر کلر و هدایت الکتریکی دشت فیروزآباد از شمال و شمال غرب به سمت مرکز و بخش شرقی دشت و از شرق به سمت مرکز افزایش یافته بود. از نظر شرب، آب‌های زیرزمینی منطقه بر اساس دیاگرام شولر در سه طبقه خوب، قابل قبول و متوسط قرار­ داشت و کیفیت، جهت استفاده در کشاورزی در سال 1390 در کلاس­های C2S1، C1S1، C3S1، C3S3، C3S4 و C3S2 و در دوره اول یعنی سال 1383 در کلاس­هایC2S1 ، C1S1 و C3S1 قرار داشتند. به‌طور کلی تغییرات زیادی از نظر کیفیت شرب مشاهده نشد و فقط در سال 1390 به مقدار کمی کاهش کیفیت اتفاق افتاد. طبقه­بندی آب آبیاری طبق نظر ویلکوکس در دو دوره 1383 و 1390 نشان‌دهنده کاهش کیفیت از نظر کشاورزی بود. %U https://jreh.mums.ac.ir/article_11044_2b1bdf3bb0b1b00b795bb9224b8b2cd6.pdf