مجتبی قره محمودلو؛ تارا ستوده نیا
چکیده
زمینه و هدف: در استان گلستان آبهای زیرزمینی منبع اصلی آب شرب میباشد. از اینرو پژوهش حاضر به منظور ارزیابی خطر سلامت غیر سرطانی نیترات و فلوراید در منابع آب شرب استان گلستان انجام شد. مواد و روشها: در این پژوهش، آنالیز فیزیکوشیمیایی ۱۳۹ حلقه چاه آب شرب در دو فصل بهار و پاییز از اداره آب و فاضلاب استان جمعآوری شد. سپس تغییرات ...
بیشتر
زمینه و هدف: در استان گلستان آبهای زیرزمینی منبع اصلی آب شرب میباشد. از اینرو پژوهش حاضر به منظور ارزیابی خطر سلامت غیر سرطانی نیترات و فلوراید در منابع آب شرب استان گلستان انجام شد. مواد و روشها: در این پژوهش، آنالیز فیزیکوشیمیایی ۱۳۹ حلقه چاه آب شرب در دو فصل بهار و پاییز از اداره آب و فاضلاب استان جمعآوری شد. سپس تغییرات پارامترهای کیفی به همراه عوامل موثر بر شیمی منابع آبی بررسی شد. درنهایت جهت ارزیابی خطر سلامت برای نیترات و فلوراید از دو شاخص آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا محاسبه شد. یافتهها: حداکثر غلظت نیترات در برخی از شهرهای استان گلستان بالاتر از حد مجاز استانداردهای آب شرب ایران 1053 و سازمان بهداشت جهانی میباشد اما میزان تغییرات فلوراید در اکثر شهرهای استان پایینتر از رنج استاندارهای داخلی و خارجی است. ضریب خطر نیترات محاسبه شده برای کودکان در برخی از شهرهای استان بیش از یک میباشد. اما برای بقیه گروههای سنی کوچکتر از یک میباشد. شهر خانببین کمترین مقدار ضریب خطر نیترات را در بین شهرهای استان دارد. همچنین مقدار ضریب خطر در پاییز اندکی افزایش یافته است. نتایج حاصل از ارزیابی ریسک سلامت فلوراید منابع آبی استان گلستان در بهار و پاییز برای تمامی گروههای سنی نوزادان، کودکان، نوجوانان و افراد بالغ کمتر از یک میباشد.نتیجهگیری: نتایج ارزیابی ریسک سلامت نیترات و فلوراید نشان داد که کودکان نسبت به بزرگسالان در برخی از شهرها نسبت به نیترات در معرض خطر قرار دارند. اگرچه مقدار پایین فلوراید در منابع آب شرب استان احتمال پوسیدگی دندان را افزایش میدهد.
مریم قیاسی؛ حسن نصراله زاده ساروی؛ محمد بینایی؛ محمود قانعی تهرانی
چکیده
زمینه و هدف: مهمترین مسئله در انتخاب منابع تأمین آب شرب، عاری بودن آنها از عوامل مخاطرهآمیز بهداشت انسانی خصوصاً عوامل عفونی است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کمی و شناسایی عوامل قارچی موجود در آب دریاچه سد شهید رجایی از دیدگاه بهداشتی در جهت استفاده از آن برای تأمین آب شرب شهر ساری انجام شد. مواد و روشها: در این مطالعه نمونهبرداری ...
بیشتر
زمینه و هدف: مهمترین مسئله در انتخاب منابع تأمین آب شرب، عاری بودن آنها از عوامل مخاطرهآمیز بهداشت انسانی خصوصاً عوامل عفونی است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کمی و شناسایی عوامل قارچی موجود در آب دریاچه سد شهید رجایی از دیدگاه بهداشتی در جهت استفاده از آن برای تأمین آب شرب شهر ساری انجام شد. مواد و روشها: در این مطالعه نمونهبرداری از پنج ایستگاه، طی شش مرحله در سال 1392 انجام گرفت. از هر نمونه دو رقت 1-10 و 100 تهیه و میزان mL 500 از آن در محیط سابرودکستروز آگار کشت داده شد و در دمای C°30-27 برای 5-3 روز گرم خانهگذاری گردید. پرگنهها پس از شمارش، خالصسازی و شناسایی شدند. در این بررسی پارامترهای دما، pH، BOD5 و COD نیز اندازهگیری شدند. یافته ها: تعداد پرگنه های قارچی جداسازی شده در تیر و مرداد افزایش معنیدار و در بهمن کاهش معنیداری داشت ( P<0/05). در بین ایستگاهها، تاج سد در تمام ماه ها بالاترین میزان شمارش عوامل قارچی را داشت. ضریب همبستگی بین تعداد پرگنه های قارچی جداسازی شده و فاکتورهای دما، BOD5 و COD به ترتیب 0/87، 0/60 و 0/66 بود. عوامل قارچی شناسایی شده به ترتیب درصد فراوانی آسپرژیلوس (31/4 درصد)، انواع مخمر (24/2 درصد)، پنیسلیوم (19/3 درصد)، کلادوسپوریوم (10/3 درصد)، موکور (5/4 درصد)، فوزاریوم (2/9 درصد)، آلترناریا (2/3 درصد)، هایف استریل (2/8 درصد) و پسیلومایسس (1/4 درصد) بودند. نتیجه گیری:بالاترین ضریب همبستگی بین میزان جداسازی عوامل قارچی با فاکتورهای فیزیکوشیمیایی به ترتیب با دما، COD و BOD5 بود و این فاکتورها نقش مستقیمی در تغییرات کمی پرگنه های قارچی جداسازی شده از آب داشتند. همچنین عوامل قارچی جداسازی شده شامل قارچهای بیماریزای فرصتطلب برای انسان و نیز مولد سم بودند که دارای مخاطرات بهداشتی هستند.
مجید میرزابیگی؛ امیر حسین محوی؛ مژگان ناجی؛ عباس عباس نیا
چکیده
زمینه و هدف:خورندگی، یکی از پیچیدهترین و پرهزینهترین مشکلات مربوط به تولید آب آشامیدنی است. فرآیند خورندگی باعث ایجاد مشکلاتی نظیر ایجاد حفره در لولهها، کاهش طول عمر تأسیسات و هدررفت آب میشود که هزینههای زیادی را بهدنبال خواهد داشت، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین شاخصهای خورندگی و رسوبگذاری منابع آب تأمین کننده روستاهای ...
بیشتر
زمینه و هدف:خورندگی، یکی از پیچیدهترین و پرهزینهترین مشکلات مربوط به تولید آب آشامیدنی است. فرآیند خورندگی باعث ایجاد مشکلاتی نظیر ایجاد حفره در لولهها، کاهش طول عمر تأسیسات و هدررفت آب میشود که هزینههای زیادی را بهدنبال خواهد داشت، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین شاخصهای خورندگی و رسوبگذاری منابع آب تأمین کننده روستاهای شهرستانهای خراسان رضوی انجام شد. روشکار:در این مطالعه مقطعی 879 نمونه آب شرب از 220 روستا در سال 1392 به منظور بررسی خصوصیات کیفی آب برداشت و بر اساس روشهای مندرج در کتاب مرجع آزمایشهای آب و فاضلاب مورد آنالیز قرار گرفت. سپس پنج شاخصلانژلیه، رایزنر، پوکوریوس، لارسون- اسکولدو شاخص تهاجمدر نرمافزار اکسلبرنامهنویسی شد و سپس خورندگی و رسوبگذاری آب روستاهای شهرستانهای خراسان رضوی تعیین شد. یافتهها: بر اساس نتایج این مطالعه شاخص لانژلیه 0/14±/33، شاخص 0/37±7/36، شاخص پوکوریوس 0/16±7/4، شاخص لارسون - اسکولد 1/4±2/1و شاخص تهاجمی 0/18±12/03بود. نتیجهگیری: مقایسه 5 شاخص پایداری نشان داد وضعیت آب در بخشهای مورد مطالعه در محدوده خورنده میباشد. بر اساس شاخص لانژلیه، آب در تمامی مناطق رسوبگذار میباشد، لذا برای کاهش خورندگی و مواد جانبی حاصل از آن و آسیبهای بهداشتی و اقتصادی آن اقدامات لازم ضروری است.