ایوب خسروی فرد؛ قربان وهاب زاده؛ لیلا غلامی
چکیده
زمینه و هدف: آب، یکی از عناصر حیاتی در چرخه حیات به شمار میرود، بنابراین اطمینان از سلامت آب مورد مصرف در زمینههای کشاورزی و شرب، یکی از ضروریات جوامع جهت حفظ سلامت انسان ها و محیط زیست است. مطالعه حاضر با هدف طبقه بندی و بررسی کیفیت آب در دو ایستگاه قورباغستان و دوآب مرک در استان کرمانشاه به دلیل اهمیت آن در مصارف شرب و کشاورزی ...
بیشتر
زمینه و هدف: آب، یکی از عناصر حیاتی در چرخه حیات به شمار میرود، بنابراین اطمینان از سلامت آب مورد مصرف در زمینههای کشاورزی و شرب، یکی از ضروریات جوامع جهت حفظ سلامت انسان ها و محیط زیست است. مطالعه حاضر با هدف طبقه بندی و بررسی کیفیت آب در دو ایستگاه قورباغستان و دوآب مرک در استان کرمانشاه به دلیل اهمیت آن در مصارف شرب و کشاورزی و نیز خشکسالی های اخیر در استان کرمانشاه و حوضه آبخیز قرهسو و در نتیجه کاهش دبی آب رودخانه قرهسو انجام شد. مواد و روشها: پارامترهای کیفیت شیمیایی آب بررسی شده در این مطالعه شامل باقیمانده املاح، اسیدیته، هدایت الکتریکی، بیکربنات، کلر، سولفات، منیزیم، کلسیم، سدیم، پتاسیم، نسبت جذب سدیم و سختی کل بودند. در این مطالعه دادههای بهدست آمده در نرمافزار XLSTAT قرار گرفت، سپس با استفاده از آزمون یکنواختی و پتیت اعداد مربوط به همگنی و منکندال در یک بازه زمانی 40 ساله ترسیم شد. همچنین نمودارهای پایپر، دورو، شولر و ویلکاکس در ایستگاه های قورباغستان و دوآب مرک با استفاده از نرمافزار Aqua Chem به دست آمد. یافته ها: نتایج حاصل از طبقه بندی ویلکاکس ایستگاه های قورباغستان و دوآب مرک نشان داد که نمونه ها در کلاس کمی شور (C2S1) قرار گرفته، بنابراین آب رودخانه در این ایستگاه ها برای کشاورزی تقریباً مناسب است. دیاگرام شولر نشان داد که کیفیت آب در ایستگاه های قورباغستان و دوآبمرک جهت شرب نامناسب است. نتیجه گیری: به منظور ارتقاء کیفیت آب رودخانه و استفاده بهینه، باید با برنامه ریزی های درازمدت از ورود آلاینده های نقطه ای و غیر نقطه ای، به ویژه آلاینده های فاضلاب های شهری و غیر شهری به آن جلوگیری شود.