علی شهریاری؛ نغیمه احمدی؛ یوسف دادبان شهامت؛ رحیم عالی؛ عبدالرزاق مکرری کر؛ جواد شریفی قوجق
چکیده
زمینه و هدف: نگرانیهای عمومی در خصوص کیفیت میکروبی آب شبکه توزیع شهری باعث شده است تا مصرف آبهای بطری شده در کشور ما افزایش یابد. در ایران آبهای بطری شده در دو نوع بستهبندی کوچک (0/5 لیتر) و بزرگ (1/5 لیتر) تولید میشوند که بار میکروبی آن می تواند تا قبل از مصرف و در طی زمان افزایش پیدا کند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آلودگی ...
بیشتر
زمینه و هدف: نگرانیهای عمومی در خصوص کیفیت میکروبی آب شبکه توزیع شهری باعث شده است تا مصرف آبهای بطری شده در کشور ما افزایش یابد. در ایران آبهای بطری شده در دو نوع بستهبندی کوچک (0/5 لیتر) و بزرگ (1/5 لیتر) تولید میشوند که بار میکروبی آن می تواند تا قبل از مصرف و در طی زمان افزایش پیدا کند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آلودگی باکتریایی در آبهای بطری شده و مقایسه میزان آلودگی در دو نوع بستهبندی کوچک و بزرگ انجام شد. روشکار: در این مطالعه توصیفی - تحلیلی تعداد 400 نمونه آب بطری شده شامل 185 بطری کوچک و 215 بطری بزرگ مربوط به 10 برند پرفروش از فروشگاههای مواد غذایی شهر گرگان در طی خرداد ماه 1393 تا اردیبهشت 1394 برداشت و مورد بررسی قرار گرفت. بار میکروبی نمونهها از طریق شمارش باکتریهای هتروتروف در محیط R2A و به روش کشت سطحی انجام شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماریSPSS (نسخه 23) و آزمونهای T تک متغیره و آزمون Chi-square در ضریب معنی داردی کمتر از 0/05 انجام شد. یافتهها: میانگین تعداد باکتریهای هتروتروف در آبهای بطری شده کوچک و بزرگ به ترتیب 8557 و 11188 کلنی در هر میلیلیتر نمونه بود که بسیار بیشتر از استاندارد میکروبی (500 کلنی در هر میلیلیتر) آب آشامیدنی بود. همچنین در 85 درصد نمونهها تعداد باکتریهای هتروتروف بیشتر از 500 کلنی در هر میلیلیتر نمونه بود که سهم بطریهای کوچک و بزرگ به ترتیب 40/8 و 44/2 درصد بود. آنالیز آماری نشان داد که حجم آب بطریها تأثیر معنیداری بر تعداد باکتریها ندارد. نتیجهگیری: آبهای بطری شده کوچک و بزرگ از نظر شمارش باکتریهای هتروتروف دارای آلودگی میکروبی میباشند لذا مصرف آن برای آشامیدن میتواند برای سلامت عمومی جامعه به خصوص افراد با سطح ایمنی پایین خطرآفرین باشد.