مهدی صادقی؛ نوشین نوروزی؛ علی شهبازی
چکیده
مقدمه و هدف: کیفیت آب عامل مهمی است که تمام جنبه های اکو سیستم و بهداشت نظر سلامت مواد غذایی به فعالیت های اقتصادی به پایداری و سلامت اکو سیستم را تحت تأثیر قرار می دهد، این مطالعه با هدف بررسی تغییرات کیفی آب رودخانه زیارت طراحی و اجرا شد. مواد و روش ها: از رودخانه زیارت(5 ایستگاه) هر ماه در سال 97نمونه برداری انجام شد. نمونه ها طبق شرایط ...
بیشتر
مقدمه و هدف: کیفیت آب عامل مهمی است که تمام جنبه های اکو سیستم و بهداشت نظر سلامت مواد غذایی به فعالیت های اقتصادی به پایداری و سلامت اکو سیستم را تحت تأثیر قرار می دهد، این مطالعه با هدف بررسی تغییرات کیفی آب رودخانه زیارت طراحی و اجرا شد. مواد و روش ها: از رودخانه زیارت(5 ایستگاه) هر ماه در سال 97نمونه برداری انجام شد. نمونه ها طبق شرایط استاندارد در کنار یخ به آزمایشگاه منتقل شده و پارامترهای نیترات، فسفر، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی، آمونیوم، سختی کل و کلی فرم مدفوعی طبق روش استاندارد متد اندازه گیری شد. و شاخص کیفی آب (WQI) محاسبه شد. یافته ها: نتایج حاصل از مطالعه بر اساس شاخص WQI نشان داد که این شاخص برای تمام ایستگاه های رودخانه زیارت بین 68/29 تا 78/ 64 بوده و در برخی ایستگاه ها حد متوسط (70-50) و در برخی از ایستگاه ها دارای کیفیت بد(50-25) می باشد. تاثیر گذارترین پارامتر بر کیفیت آب رودخانه پارامتر BOD می باشد و پس آن کل جامدات، کدورت ،فسفات ،نیترات و کلی فرم های گرماپای می باشد. نتیجه گیری: بیشترین آلودگی در ایستگاه های انتهایی ( 4 و 5) به دلیل فعالیت بیشتر صنعنی ، ورود فاضلاب ها و پساب ها در شهر گرگان به رودخانه می باشد. از بین پارامترهای اندازه گیری شده نیتروژن و فسفر به عنوان مواد مغذی در صورت عدم کنترل باعث ایجاد خطر تغذیه گرایی خواهد شد. فعالیت های کشاورزی ، دامداری و تفریحی اطراف رودخانه بر روی کیفیت آب رودخانه تاثیر گذار است. به طوریکه در ایستگاه های بالادست کیفیت مناسب تری مشاهده شد. با توجه به این که رودخانه زیارت از مهمترین منبع تامین آب مورد نیاز بخش کشاورزی و صنعتی در استان گلستان می باشد. لذا پایش و کنترل آلایندههای ورودی به این رودخانه ضروری است
مهدی صادقی؛ سارا جرجانی؛ علی شهبازی؛ کاظم بابائی زیارتی
چکیده
چکیده زمینه و هدف: شوری، یکی از مهمترین عوامل مؤثر در رشد و تولید متابولیتهای ارزشمند در کشت انبوه جلبکها میباشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر شوری بر رشد و وضعیت رنگیزهای جلبک کلرلا. جمعآوری شده از شالیزارهای استان گلستان جهت ارزیابی توانمندی ورود به کشت انبوه انجام شد. مواد و روشها: به منظور تأثیر شوری بر رشد و ...
بیشتر
چکیده زمینه و هدف: شوری، یکی از مهمترین عوامل مؤثر در رشد و تولید متابولیتهای ارزشمند در کشت انبوه جلبکها میباشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر شوری بر رشد و وضعیت رنگیزهای جلبک کلرلا. جمعآوری شده از شالیزارهای استان گلستان جهت ارزیابی توانمندی ورود به کشت انبوه انجام شد. مواد و روشها: به منظور تأثیر شوری بر رشد و وضعیت رنگیزهای جلبک کلرلا ، تخلیص در محیط کشت N8 انجام شد و نمونه خالص تحت شدت نور 2 میکرومول کوانتا بر متر مربع در ثانیه در دمای 28 درجه سانتیگراد و روشنایی مستمر فلورسنت و pH 7/2قرار گرفت. تیمار شوری اعمال شده از نوع کلرور سدیم به میزان 0%، 0/25%، 0/5% و 1% ( 17 تا 170 میلیمولار) بود. یافتهها: از روز پنجم پس از تلقیح، رشد صعودی در تیمار و شاهد مشاهده شد. رشد بهینه و بالاترین نرخ رشد ویژه در شوری 0/5% مشاهده گردید. رشد در شرایط شاهد و شوری در حد 1% و 0/5% معنیدار بود. میزان تولید رنگیزه کاروتنوئید در روز نهم پس از تلقیح در شوری 1% از بقیه تیمارها بیشتر بود و در میزان محتوای کلروفیل تغییر معناداری مشاهده نشد. نتیجهگیری:جلبک کلرلا قابلیت خوگیری با غلظت شوریهای مورد بررسی در این پژوهش را دارا میباشد و از این نظر میتوان آن را از لحاظ تلقیح در زمینهای کشاورزی به عنوان کود زیستی و اصلاحگر خاک در استان گلستان مورد توجه قرار داد. نوع مقاله: مقاله پژوهشی