ریحانه شاه محمدی؛ طیبه رسوله وندی؛ حسین آذرپیرا
چکیده
چکیدهزمینه و هدف : تغذیه سالم، در دستیابی به توسعه پایدار و غلبه بر بیماری همهگیر کووید-19 نقش کلیدی دارد. در بیشتر کشورهای با درآمد کم و متوسط، شرکتهای کوچک و مخصوصاً تهیهکنندگان سنتی مواد غذایی نقش اساسی در زنجیرههای تأمین غذا و در نتیجه تأمین امنیت غذایی و تغذیهای دارند.مواد و روش ها: چکلیستی با 113 سؤال که شامل 57 سؤال ...
بیشتر
چکیدهزمینه و هدف : تغذیه سالم، در دستیابی به توسعه پایدار و غلبه بر بیماری همهگیر کووید-19 نقش کلیدی دارد. در بیشتر کشورهای با درآمد کم و متوسط، شرکتهای کوچک و مخصوصاً تهیهکنندگان سنتی مواد غذایی نقش اساسی در زنجیرههای تأمین غذا و در نتیجه تأمین امنیت غذایی و تغذیهای دارند.مواد و روش ها: چکلیستی با 113 سؤال که شامل 57 سؤال مختص شرایط کرونا برگرفته از دستورالعمل گام دوم مبارزه با کرونا و 56 سؤال از آییننامه 111/920318طراحی گردید. تعداد کل نانواییها 158 و جواب سؤالات به صورت بله، خیر و مصداق ندارد، ثبت و آنالیز گردید.یافته ها : در این مطالعه بر اساس نتایج بهدست آمده از آنالیز چکلیستها، مطابقت وضعیت بهداشتی انواع نانوایی با آییننامه 111/920318 در نانوایی های سنگک، بربری، تافتون، لواش و نان فانتزی بهترتیب 73%، 79%، 87%، 76% و 81% بود. همچنین درصد مطابقت با گام دوم مبارزه با کووید 19 به ترتیب 65%، 71%، 69%، 73% و 84% و مطابقت وضعیت بهداشتی با چکلیست نهایی در این نانواییها بهترتیب 69%، 75%، 78%، 5/74% و 5/82% بود.نتیجه گیری : در نانواییهای سنگک آموزش بهداشت و بهداشت ابزار تجهیزات کمترین مطلوبیت، در نانواییهای بربری آموزش بهداشت و بهداشت مواد غذایی کمترین مطلوبیت، در نانواییهای تافتون آموزش بهداشت و بهداشت مواد غذایی کمترین مطلوبیت و در نانواییهای لواش رعایت بهداشت فردی، بهداشت مواد غذایی و همچنین آموزش بهداشت کمترین مطلوبیت داشتند، اما در نانواییهای فانتزی شرایط بهداشتی بهصورت محسوسی بهتر از نانواییهای سنتی بود.نوع مقاله: پژوهشیکلمات کلیدی: بهداشت، چکلیست، کووید-19، نانوایی، همهگیری
حسین آذرپیرا؛ طیبه رسوله وندی؛ رحیم عالی؛ امیر حسین محوی؛ محمد امین قربانپور؛ حانیه مرادی؛ علی عطا ملکی؛ مریم صادقی پور؛ زهرا سرلک
چکیده
چکیده
زمینهو هدف:پارامترهای کیفی آب شرب مانند غلظت نیترات، نیتریت، سولفات، کل جامدات محلول، سدیم، منیزیم، فلوراید، سختی کل و هدایت الکتریکی میتوانند نقش مهمی در منابع آب زیرزمینی ایفا کنند و عمدتاً با کشاورزی، مناطق دفع زباله و فاضلاب مرتبط هستند. مطالعه حاضر با هدف تعیین این پارامترها در استفاده از منابع آب زیرزمینی شهر ساوه ...
بیشتر
چکیده
زمینهو هدف:پارامترهای کیفی آب شرب مانند غلظت نیترات، نیتریت، سولفات، کل جامدات محلول، سدیم، منیزیم، فلوراید، سختی کل و هدایت الکتریکی میتوانند نقش مهمی در منابع آب زیرزمینی ایفا کنند و عمدتاً با کشاورزی، مناطق دفع زباله و فاضلاب مرتبط هستند. مطالعه حاضر با هدف تعیین این پارامترها در استفاده از منابع آب زیرزمینی شهر ساوه با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و بررسی آلایندههای موجود در آبخوان منطقه انجام شد.
مواد و روشها:دراین مطالعه توصیفی - تحلیلی، تعداد 120 نمونه آب از 12 حلقه چاه آب شرب در فصل بهار سال97 در دو نوبت صبح و بعدازظهر در نقاط مختلف شهر ساوه تهیه شد. پارامترهای کیفی آب شرب از جمله غلظت نیترات، نیتریت، سولفات، کل جامدات محلول، سدیم، منیزیم، فلوراید، سختی کل و هدایت الکتریکی وارد نرمافزار سیستم اطلاعات جغرافیایی شد و بهصورت بانک اطلاعاتی ذخیره گردید و پس از پردازش، توسط نرمافزار سیستم اطلاعات با پهنهبندی رنگی تهیه و نقشههای هم جغرافیایی (GIS) وضعیت کیفی ترسیم گردید. همچنین از روش درونیابی معکوس برای تخمین شرایط کل منطقه استفاده گردید.
یافتهها: غلظت متوسط کلرور، سولفات، هدایت الکتریکی، کل جامدات محلول، سختی کل و سدیم از حدود مجاز فراتر رفته و شرایط غیر کیفی آب کاملاً مشهود است. همچنین میزان دو یون سینرژیست منیزیم و سولفات که در استاندارد 1053 میزان آنها نباید به صورت متقابل به ترتیب بیش از 250 و 30mg/L باشد، متأسفانه از این استاندارد تبعیت نکرده است. میزان دو یون منیزیم و سولفات بیش از حد استاندارد 1053 بود. باید در نظر داشت میزان بالای هم زمان این دو یون میتواند باعث اختلال در جهاز هاضمه گردد. همچنین میزان فلوراید و نیترات در همه نقاط در حدود مجاز بود.
نتیجهگیرى:بیشترین میزان انحراف از حد مطلوب استاندارد ملی 1053 مربوط به کل جامدات محلول، سدیم، سولفات- منیزیم میباشد که بهتر است برنامه جامعی برای رفع مشکل از جمله استفاده از فناوری نانوفیلتر و یا تبادل یونی اندیشید.